0
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επικαλούμενος σχετικό άρθρο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει πως η ΠΓΔΜ, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα. Δεν είναι όρος νομικός στη συμφωνία. Η συμφωνία λέει πως το δημοψήφισμα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ούτε όρος, ούτε νομική απαίτηση της συμφωνίας» είπε συγκεκριμένα.

Η τοποθέτησή του αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση απάντηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γείτονα.

Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την στάση του κ. Καμμένου, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών. Κανένας άλλος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, σχολίασε, για να προσθέσει ότι ο Πάνος Καμμένος, ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος, έχει δικαίωμα να εκφράζει διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για... καβγαδάκι εντός γάμου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη διαφοροποίηση του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι, σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γείτονα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια. «Ο Ιβάνοφ εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το "ναι" στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβάνοφ, που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους, να βγάζει παράνομη τη συμφωνία. (…) Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Η αντιπολίτευση λογικά αποφάσισε να προσθέσει το "όχι" της στην αποχή και δημιουργεί την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού προσέλευσης. Το "ναι" πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα, αλλά εμφανίζεται μικρότερο στους εκλογικούς καταλόγους, που δεν έχουν εκκαθαριστεί».

«Δεν υπάρχει καλύτερη συνεργασία για το μέλλον της περιοχής από την συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια» είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για συμφωνία-πρότυπο.

Εκτίμησε, δε, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή πριν από τις εκλογές.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε ακόμη βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με περισσότερες από 151 ψήφους, ενώ έκανε και μία πρόταση, τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: να αφήσουν τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top