0
Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη «μάχη» του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα με την αλβανική αστυνομία βλεπει το φως της δημοσιοτητας.

Στο συγκλονιστικό βίντεο, τραβηγμένο μέσα από το καφενείο του χωριού, ακούγεται «καταιγίδα» πυροβολισμών, ενώ εμφανίζεται ο Κατσίφας να προσπαθεί να διαφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν. Κρατάει το καλάσνικοφ και με τα δύο χέρια και πρσπαθεί να βρει καταφύγιο πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται ριπές από πυρά κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για το φονικό περιστατικό, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού και αναφέροντας ότι πρόκειται για μια κατάφωρη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, για το περιστατικό που συνέβη σήμερα (χθες) στους Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου, όπου έχασε τη ζωή του ο πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, εκφράζει τη λύπη του για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού στη γειτονική χώρα. Οι συνθήκες κατά τις οποίες ο πολίτης Κατσίφας έχασε τη ζωή του, έχουν επίσημα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας. 

Η Κρατική Αστυνομία εξήγησε λεπτομερώς ότι πρόκειται για ένα γεγονός απομονωμένο από τις σημερινές δραστηριότητες (χθεσινές) στην περιοχή και μια κατάφωρη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας κατά της αλβανικής κρατικής αστυνομίας. 

Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο κατά των δυνάμεων ασφαλείας μας, αλλά μιλάει για ‘απαράδεκτη απώλεια ζωής’. Κάνουμε έκκληση για σύνεση καθώς οι πολιτικές και διπλωματικές παρανοήσεις της υπόθεσης αυτής είναι σαφείς και άνευ προηγουμένου, διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων χωρίς διακρίσεις εκείνων της ελληνικής μειονότητας».



Αυτόπτες μάρτυρες: Δέχτηκε χαριστική βολή

Την ίδια ώρα, πηγές, επικαλούμενες αυτόπτες μάρτυρες, λένε ότι ο Κατσίφας δέχτηκε χαριστική βολή στο κεφάλι από τους Αλβανούς αστυνομικούς, την ώρα που βρισκόταν τραυματισμένος στο έδαφος.

Ο προέδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, είπε ότι ο Κατσίφας δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι και μία στην καρδιά, αφότου είχε συλληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών, που επικαλείται ο Μπάμπης Καραθάνος, οι Αλβανοί αστυνομικοί καταδίωξαν τον 35χρονο, όταν αυτός αντέδρασε στο κατέβασμα της σημαίας από Αλβανούς αστυνομικούς στο σπίτι του.

Με τη συνδρομή ελικοπτέρου και δύναμη πολλών δεκάδων ανδρών και επίλεκτων δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, που έσπευσαν από τα Τίρανα, οι διώκτες του Κατσίφα τον εγκλώβισαν σε μία αποθήκη στο παλιό υδραγωγείο. Εκεί, σύμφωνα με τις πηγές του Μπάμπη Καραθάνου, τον εξουδετέρωσαν και μετά «τον έσυραν αιμόφυρτο και στη συνέχεια τον εκτέλεσαν με μία σφαίρα στο κεφάλι και μία στην καρδιά».

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές φέρονται να έχουν ειδοποιήσει την οικογένεια του θύματος, πως μπορούν να παραλάβουν τη σορό του από το νεκροτομείο του νοσοκομείου Αργυρόκαστρου, για την ταφή του. Ωστόσο, η οικογένεια αρνείται, αναμένοντας ικανοποίηση του αιτήματος για ανεξάρτητη ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη από την Ελλάδα.

Η οικογένεια έχει ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, να ορίσει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. ώστε να πέσει άπλετο φως στα ακριβή αίτια θανάτου.

Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει πότε θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, ενώ ήδη υπάρχει κινητοποίησή σε Ελλάδα και Βόρεια Ήπειρο, ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο πένθος, ενώ προγραμματίζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομογενών έξω από τον Αστυνομικό Σταθμό Αργυροκάστρου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top