0
Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στην Αλβανία από τη διαρροή ότι μέρος των απόρρητων κονδυλίων του ελληνικού ΥΠΕΞ κατευθύνθηκαν σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να βάλλεται κατά ριπάς η κυβέρνηση των Τιράνων και εθνικιστικοί κύκλοι να επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα με το news247.gr, η εφημερίδα Πανοράμα αναφέρει ότι, στην αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά εκτοξεύθηκαν σοβαρές κατηγορίες μεταξύ των οποίων ήταν και οι δαπάνες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, κ. Καμμένο, ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς έχει ξοδέψει 45 εκατομμύρια ευρώ ως μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ αλλά, ο κ. Κοτζιάς διόρθωσε τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, γράφει η εφημερίδα αναφέροντας πως ήταν ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα μισά επωφελείται η Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια. Αλλά, τα ελληνικά ΜΜΕ, συνεχίζει η εφημερίδα, ισχυρίζονται ότι 1 εκατομμύριο διατέθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο για τα αλβανικά ΜΜΕ και τις αλβανικές διαδικτυακές πύλες.


Ο κ. Κοτζιάς, έχει δηλώσει ότι, τα χρήματα του εμπιστευτικού προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ χρηματοδοτούν κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και διαφορετικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, γνωστοποιείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι, η χρηματοδότηση των τελευταίων μηνών για τις διαδικτυακές πύλες και τα ΜΜΕ στην Αλβανία και ΠΓΔΜ συσχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει με την Αλβανία και ΠΓΔΜ, για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ και για τη θαλάσσια συμφωνία με την Αλβανία, αντίστοιχα.

Εν συνεχεία, η εφημερίδα επικαλείται το άρθρο του ελληνικού CNN το οποίο επικαλέστηκε και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Ora News προχθές.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ τα μυστικά κονδύλια είναι «χρήματα τα οποία οι ΥΠΕΞ της Ελλάδος μπορούν να τα ξοδέψουν όπως και όπου επιθυμούν χωρίς αποδείξεις και έγγραφα».

Η εφημερίδα Πανοράμα αναφέρει επίσης ότι, ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι δήλωσε μετά την είδηση των ελληνικών ΜΜΕ για τη χρηματοδότηση των αλβανικών ΜΜΕ και διαδικτυακών πυλών από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ότι, είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο τον κίνδυνο αυτόν (σ.σ σύμφωνα με τον Ιντρίζι: βρώμικα κονδύλια που δίνονταν στα αλβανικά ΜΜΕ και στις διαδικτυακές πύλες κατά του τσάμικου ζητήματος και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων από τα μυστικά κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ) που προερχόταν από τις χρηματοδοτήσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ.

H εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε αναφέρει εκτός των προαναφερόμενων ότι το σκάνδαλο αυτό αποκάλυψε η διαδικτυακή εφημερίδα ‘Ιefimerida’ από το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη και προσθέτει ότι, η Εισαγγελία Αθηνών έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι έρευνες σχετικά με τις δημοσιευμένες αυτές πληροφορίες της ελληνικής ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η εφημερίδα, έχει διαψεύσει δημοσίως το γεγονός αυτό, τονίζοντας ότι δεν έχουν διανεμηθεί κονδύλια σε βαλκανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Αθηνών, η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών του κράτους στα ΜΜΕ αποτελεί ποινικό και εγκληματικό αδίκημα, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι εφημερίδες Κόχα Γιόν και Γκαζέτα Σκιπτάρε αναφέρουν ότι, ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό News24 δήλωσε σχετικά με την πρόσφατη είδηση σε βάρος του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Κοτζιά ότι, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει μετά από αυτή την είδηση, πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό παραβιάζει την ανεξαρτησία των ΜΜΕ της Αλβανία και τόνισε ότι, η Εισαγγελία πρέπει να ξεκινήσει σχετικές έρευνες.

Η εφημερίδα ΣΟΤ σχολιάζει ότι, μετά από την είδηση που προήλθε από τα ελληνικά ΜΜΕ για χρηματοδότηση αλβανικών ΜΜΕ υπέρ ελληνικών συμφερόντων αναμένονταν πολλές αντιδράσεις από το ΣΚΟ και τον ΠτΔ της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Δημοσιογράφοι, άνθρωποι και ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν κατηγόρησαν εχθές τα ΜΜΕ που επιτίθονταν στον ΠτΔ Μέτα για τη θαλάσσια συμφωνία, ως χρηματοδοτημένα από την Αθήνα. Ο ΠτΔ, συνεχίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιούσε αυτές τις ειδήσεις από την Ελλάδα, ως δικό του θρίαμβο, δηλώνοντας πως δεν έχει κάνει κανένα λάθος σχετικά με την θαλάσσια συμφωνία αλλά, του έχουν επιτεθεί σκοπίμως.

Η εφημερίδα ΤΕΜΑ δημοσίευσε άρθρο γνώμης του Εριόν Πάλι, στο οποίο αναφέρεται ότι, η είδηση αυτή των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την χρηματοδότηση αλβανικών ΜΜΕ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων επιβεβαιώνει ορισμένες αλήθειες για την κατάσταση των ΜΜΕ της Αλβανίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top