0
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης στη Μ.Ανατολή και την Αφρική παραχώρησε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, όπου κατακεραύνωσε το δημοψήφισμα στα Σκόπια και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ανακοινώθηκε και η ημερομηνία του ταξιδιού και της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν στην Μόσχα: 12 Δεκεμβρίου!


Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή:

Την 12η Δεκεμβρίου όρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως ημερομηνία συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα​.

Η συνεδρίαση της ελληνο-ρωσικής επιτροπής συνεργασίας για ζητήματα Οικονομίας, Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου. 

Από εκεί και πέρα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επιτέθηκε στις ΗΠΑ για την εξέλιξη στα Σκόπια αναφέροντας ότι «κύρια ευθύνη φέρουν οι ΗΠΑ, αφού προχωρούν σε μονομερής ενέργειες κι αναμειγνύονται στα εσωτερικά άλλων κρατών, ενω χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως όπλο πολιτικού εκβιασμού».

Όσον αφορά τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα το επεισόδιο στο Κόσοβο αρκέστηκε να σχολιάσει πως «Έχουμε αδελφική σχέση με τη Σερβία και δεν αναγνωρίζουμε την απόσχιση του Κοσσόβου».

Όμως σε περίπτωση συμφωνίας Σερβίας-Κοσόβου για ανταλλαγή εδαφών δήλωσε πως η Ρωσία θα «στηρίξει τις αποφάσεις των φίλων της»

Για το δημοψήφισμα στα Σκόπια «Δεν ανακατευόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Και πάλι, δεν είναι δική μας δουλειά τι θα αποφασίσουν τα Σκόπια. Είδατε, πάντως, ότι στο δημοψήφισμα προσήλθε μόλις το 37% των πολιτών και όχι όλοι από αυτούς ήταν υπέρ της προταθείσας λύσης. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι σπρώχνουν τη Μακεδονία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Ενώ, σε ερώτηση για τις ελληνορωσικές σχέσεις και αν αυτές οδεύουν προς εξομάλυνση απάντησε: «Το ελπίζω.Εχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν».

Όσον αφορά το συριακό «σνόμπαρε» τη πρόταση Ερντογάν για τετραμερή σύνοδο κορυφής με Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία λέγοντας πως «Για εμάς το καλύτερο πεδίο διαβούλευσης είναι η τριμερής συνεργασία της Αστάνα (Ρωσία - Τουρκία - Ιράν)», ενώ σε ερώτηση για τη διάσταση απόψεων με την Τουρκία απάντησε πως «θα αποφασίσει ο συριακός λαός».

Τέλος στην ερώτηση κατά πόσο η πώληση S-400 στην Τουρκία και η δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων, βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα, πέταξε τη μπάλα στο ΝΑΤΟ απαντώντας : «Όπως σας είπα, ελπίζω ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν σύντομα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις θα προοδεύσουν. Πέρα από τις αμοιβαίες συμπάθειες των λαών μας, έχουμε κοινά συμφέροντα.

Οι σχέσεις μας με άλλες χώρες δεν είναι εις βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πεδίο της ασφάλειας. Απ’ όσο ξέρω, Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ίδιου οργανισμού ασφαλείας, του ΝΑΤΟ, επομένως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενδεχόμενο να πολεμήσουν μεταξύ τους».

Ουσιαστικά, δηλαδή, είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για την ελληνοτουρκική ειρήνη και ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πουλά όπλα στη Τουρκία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top