0
Ο Pablo Escobar υπήρξε ο πλουσιότερος έμπορος ναρκωτικών όλων των εποχών, με την περιουσία του στις αρχές του '90 να υπολογίζεται κοντά στα 30 δισ. δολάρια. 


Ο «τσάρος της κόκας», «ο Ελ Παντρίνο», ο «δον Πάμπλο», ο άνθρωπος με τα τόσα ονόματα που ενέπνεαν φόβο και σεβασμό στους αντιπάλους του, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μία εξωφρενική περιουσία σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Και για να καταλάβεις το μέγεθος των χρημάτων που περνούσαν απ' τις τσέπες του, σου έχουμε 8 χαρακτηριστικά facts.

Μπορεί βέβαια να έχεις δει το Narcos και κάποια απ' αυτά να τα θυμάσαι, αλλά όταν βλέπεις μαζεμένα, νοικοκυρεμένα και κυρίως κοστολογημένα, τα χάνεις λίγο.

Δες για να καταλάβεις:

1. Προμήθευε το 80% της κοκαΐνης που κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ


Το καρτέλ του Μεντεγίν ήταν μία "κοινοπραξία" εμπόρων ναρκωτικών, δηλαδή του Pablo Escobar, του Gonzalo Rodriguez Gacha, του Jorge Luis Ochoa-Vasquez και μερικών ακόμα. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ήταν ο Escobar. Όσοι δεν συνεργάζονταν μαζί του, εκτελούνταν. Τόσο απλά. Είχε μάλιστα  αυτό το ρητό "plata o plomo", που στην πραγματικότητα σήμαινε "ή θα πάρεις τα λεφτά μου ή τις σφαίρες μου".

Σιγά σιγά η ανάγκη για κοκαΐνη στις ΗΠΑ είχε αρχίσει να ξεπερνά αυτήν του καφέ, με αποτέλεσμα το καρτέλ να 'χώνει' 15 τόνους στη χώρα καθημερινά. Προς το τέλος των 80s έιχαν έναν τεράστιο στόλο, ο οποίος μεταξύ άλλων συμπεριλάμβανε 142 αεροπλάνα, 20 ελικόπτερα, 32 γιοτ, 141 σπίτια και γραφεία. Υπολογίζεται ότι 4 από τις 5 μυτιές που ρουφούσε κάποιος στις ΗΠΑ, αυτές προέρχονταν απ' το καρτέλ του Μεντεγίν.

2. Ξόδευε 2.500 δολάρια τον μήνα σε λαστιχάκια για να τυλίγει τα λεφτά του

Στα 80s, το καρτέλ του Escobar κέρδιζε 420 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, κάπου δηλαδή 22 δισ. τον χρόνο. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, του οποίου τη 'λογιστική διαχείριση' την είχε αναθέσει στον αδερφό του, τον Roberto. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Roberto το καρτέλ χαλούσε περίπου 2.500 δολάρια τον μήνα σε λαστιχάκια, για να μπορεί να τυλίγει τα χαρτονομίσματα σε 'ματσούκια'.

Ο Escobar έγινε κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών για κάποιες περιοχές της Κολομβίας. Χρησιμοποίησε κάποια απ' τα χρήματά του για να φτιάξει σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Πολλές φορές μάλιστα πλήρωνε και τα ιατρικά έξοδα σε φτωχούς, κάτι που τον ανέβαζε πολύ στα μάτια του απλού λαού. Ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών όλων των εποχών, πέθανε το 1993 και ο κόσμος δεν ξέχασε αυτή του τη 'γενναιοδωρία'. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην κηδεία του, κλαίγοντας και φωνάζοντας "αθάνατος".

3. Ήταν στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους για 7 συνεχόμενες χρονιές

 Το 1987, το περιοδικό Forbes θα εξέδιδε τη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, μέσα στην οποία θα φιγουράριζε και το όνομα του Pablo Escobar. Στην ίδια λίστα βρισκόταν και ο συνεργάτης του, Jorge Luis Ochoa-Vasquez. Ο Pablo έπαιρνε το 40% από όσα έβγαζε το καρτέλ, ο Jorge Louis το 30%. Η αλήθεια είναι ότι προηγούνταν κατά πολύ του "ανταγωνισμού τους" στη λίστα, γιατί τα λεφτά τους ήταν μαύρα, αφορολόγητα. Το Forbes υπολόγισε την περιουσία του κοντά στα 2 δισ. δολάρια, αλλά κανείς δεν ήξερε πόσα είχε πραγματικά.

Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ εκκρεμούσαν εναντίον του τρία ομοσπονδιακά εντάλματα σύλληψης - ένα για διακίνηση ναρκωτικών, ένα για ξέπλυμα χρημάτων και ένα για συμβόλαια θανάτου-, το Forbes συνέχιζε να περιλαμβάνει το όνομά του για 7 χρονιές στη σειρά. Στο τελευταίο τεύχος που τον συμπεριέλαβε, το 1993, έγραψε χαρακτηριστικά γι αυτόν: "Υποπτευόμαστε ότι, όπως οι συνεργάτες του τα αδέρφια Ochoa, που τώρα βρίσκονται στη φυλακή και επειδή ξέμειναν από λεφτά, βγήκαν απ' αυτήν τη λίστα, έτσι σύντομα θα φύγει κι εκείνος. Ίσως να φύγει και απ' τη γη..."

4. Κάθε χρόνο έχανε 2 δισ από την υγρασία ή τα ποντίκια (και δεν τον ένοιαζε)
Σε κάθε δουλειά θα υπάρχει και η χασούρα, ακόμα και στο εμπόριο κοκαΐνης. Ωστόσο, η χασούρα του Escobar ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με όσα έγραψε ο αδερφός και λογιστής του, Roberto, στην αυτοβιογραφία του. "Ο Pablo έβγαζε τόσα πολλά κάθε χρόνο, γράφει, που το 10% των χρημάτων του μπορεί να χάνονταν απ' την υγρασία, εξαιτίας του μέρος που τα αποθήκευε ή να τα έτρωγαν τα ποντίκια. Αν ισχύουν αυτοί οι υπολογισμοί τότε τα τρωκτικά πρέπει να έκαναν κάθε χρόνο δείπνο 2 δισ. δολαρίων.

Ο Escobar εμπιστεύτηκε την περιουσία στον μεγαλυτερο αδερφό του, αλλά σύντομα θα καταλάβαινε ότι έκανε λάθος. Σύμφωνα με τους New York Times, πέντε 'ομάδες' προσπαθούσαν να τον ρίξουν απ' τον θρόνο του. Το Καρτέλ του Κάλι, οι Los PEPES (συντομογραφία του "Άνθρωποι τους οποίους έχει καταδιώξει ο Escobar"), η κολομβιανή και αμερικανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο αδερφός του. Ο γιος του Escobar, ο Sebastian αποκάλυψε σχετικά στο βιβλίο του 'Pablo Escobar: Ο πατέρας μου': "Ο θείος μου, ο επίσημος πληροφοριοδότης της Δίωξης Ναρκωτικών, έπαιξε ενεργό ρόλο στο να πέσει στα χέρια των εχθρών του".

5. Εξέτισε την ποινή του σε φυλακή πολυτελείας που έφτιαξε ο ίδιος


Το 1991, κάτω απ' τη συνεχή πίεση του να τον κυνηγάνε, ο Escobar ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Οι όροι του ήταν ότι θα φυλακιστεί για 5 χρόνια, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχτιζε ο ίδιος τη φυλακή του, και μάλιστα κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του. Η συμφωνία έγινε αποδεκτή, καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας της δράσης του και δεν την έπαιρνε να πει "όχι".
Η φυλακή που έχτισε ονομάστηκε 'Κλαμπ Μεντεγίν', και περιελάμβανε τζακούζι, ποδοσφαιρικό γήπεδο, ντισκοτέκ και ένα ιδιωτικό μπαρ. Υπήρχαν ακόμα και τηλέφωνα, φαξ για να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτος τις μπίζνες του. Η φυλακή ήταν η τέλεια λύση για τον Escobar, ο οποίος φοβόταν τόσο την έκδοσή του στην Αμερική όσο και τους επίδοξους εκτελεστές. Άλλωστε, το μότο του ήταν "καλύτερα ένας τάφος στην Κολομβία, παρά ένα κελί στις ΗΠΑ".

Το 1992, η κολομβιανή κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τον Escobar σε μια στρατιωτική εγκατάσταση. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, οι στρατιώτες του Escobar ήρθαν σε σύγκρουση με τους στρατιώτες της κυβέρνησης και ο ίδιος με τη συμμορία του, κατόρθωσαν να το σκάσουν.

6. Πλήρωνε τους πιλότους του 500.000 δολάρια για κάθε πτήση
Όταν έχεις 15 τόνους κοκαΐνης να περάσεις λαθραία καθημερινά (σχεδόν δηλαδή όσο ζυγίζουν δύο ελέφαντες), τότε αντιμετωπίζεις μία μικρή δυσκολία όσο να 'ναι. Στην αρχή, τα πρώτα φορτία περνούσαν μέσω του Παναμά με τον ίδιο στο αεροπλάνο. Στη συνέχεια, με έναν στόλο αεροπλάνων και πιλότων, τα πήγαινε απευθείας στις ΗΠΑ. Και φυσικά τα αεροπλάνα δεν γυρνούσαν ποτέ άδεια πίσω. Γυρνούσαν γεμάτα από δολάρια για το καρτέλ.

Το να δουλεύεις για τον Escobar, μπορούσε να σε 'φτιάξει' για μια ζωή, καθώς το ημερομίσθιό του παραήταν καλό. Οι πιλότοι που ξεκινούσαν για τις ΗΠΑ με τα λάστιχά τους γεμάτα κοκαΐνη, μπορούσαν να βγάλουν μέχρι και 500.000 δολάρια από ένα και μόνο ταξίδι. Οι ανώτεροι υπάλληλοι χρηματίζονταν και όσοι δεν δέχονταν, πέθαιναν. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα θεωρείται ήρωας από πολλούς, υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για 4.000 φόνους.

7. Κάποτε έβαλε φωτιά σε 2 εκατομμύρια για να ζεστάνει την κόρη του


Μια απ' τις πιο τρελές ιστορίες για εκείνον και τα πλούτη του, είναι ότι κάποια στιγμή και ενώ βρισκόταν σε ασφαλές καταφύγιο, έβαλε φωτιά στα χαρτονομίσματα που είχε εύκαιρα για να ζεσταθεί η κόρη του. Ο γιος του Sebastian, δήλωσε σε αμερικανικό περιοδικό, ότι όταν βρίσκονταν στον δρόμο επειδή τους κυνηγούσε η Δίωξη, πολλές φορές πριν φύγουν για να πάνε σε κάποιο καταφύγιο, τους έδενε τα μάτια για να μη βλέπουν. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιο μέλος της οικογένειάς του, έπεφτε στα χέρια των αρχών, δεν θα ήξερε να αποκαλύψει το μέρος που κρυβόταν.
Σύμφωνα λοιπόν με τον γιο του, όταν ζούσαν στις βουνοπλαγιές του Μεντεγίν, η μικρή του αδερφή έδειξε σημάδια υποθερμίας. Ένα πρωί, που είχε αρρωστήσει για τα καλά, ο πατέρας της πήρε δύο σάκους που περιείχαν δύο εκατομμύρια δολάρια και τους έβαλε φωτιά για να τη ζεστάνει.

8. Τα λεφτά του είναι ακόμα θαμμένα κάπου εκεί έξω

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, μετά από 16 μήνες στο τρέξιμο, ο Escobar σκοτώθηκε σε μία ταράτσα, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Μέχρι και σήμερα, το τι ακριβώς συνέβη στη μυθική του περιουσία παραμένει ένα μυστήριο, γιατί μπορεί τα αυτοκίνητα, τα σπίτια ή οι καταθέσεις του να βρέθηκαν αμέσως και να κατασχέθηκαν, ωστόσο υπήρχαν άλλα περιουσιακά στοιχεία που στάθηκε αδύνατο να εντοπιστούν. Μιλάμε για χρήματα ή αντικείμενα που είχε θάψει σε μυστικές τοποθεσίες, σε σπηλιές, σε κρυφά σημεία των διαμερισμάτων του ή ακόμα και σε τρίτες χώρες.

Η κολομβιανή κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να εντοπίσει 100 εκ. δολάρια απ' αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μπάρες χρυσού, διαμάντια και κοσμήματα. Σύμφωνα με τους πρώην πράκτορες της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών, υπάρχουν περισσότερα από 1,3 δισ. κρυμμένα στο έδαφος της Κολομβίας, σε σημεία που μόνο ο ίδιος γνώριζε. Κατά καιρούς, έχει χρησιμοποιηθεί προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης μετάλλων για να εντοπιστούν κάποια από αυτά και όντως έφερε αποτελέσματα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους είναι ακόμα θαμμένα κάπου εκεί έξω.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top