0
«Ζητάμε από τους πολιτικούς να σταματήσουν να πωλούν ή να εμπορεύονται εδάφη  για τα δικά τους συμφέροντα. Πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο (με την Αλβανία). 

Πρέπει να εκδιώξουμε τον επικεφαλής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Έλληνα). Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τις συνομιλίες για εμπόριο με εδάφη της Βόρειας Μιτρόβιτσα και την Κοιλάδα του Πρέσεβο».

Ένοπλη εξτρεμιστική ομάδα που αποκαλείται ως «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ζητά από την κυβέρνηση «να μην εμπορεύεται τα εδάφη», μια προειδοποίηση που απευθύνεται προς Σερβία ενώ απειλεί την Ελλάδα με εκδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου.

Ταυτόχρονα το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο ζήτησε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση να «απορρίψει δημόσια και ξεκάθαρα» αλλαγές συνόρων με τη Σερβία σε «εθνοτική βάση» καθώς κάτι τέτοιο "μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο".


Την ίδια στιγμή, με ειδική πτήση μετέβησαν στα Τίρανα για διαβουλεύσεις ο πρόεδρος του Κοσόβου Χ.Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ρ.Χαραντινάι, ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου καθώς και οι επικεφαλής των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία. Κοινός στόχος, η χάραξη κοινής στρατηγικής και η προετοιμασία για πιθανό "αιματηρό σενάριο" αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.

Το βίντεο που κάνει τον γύρο των ΜΜΕ σε Αλβανία, Σκόπια Σερβία μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ.

Επί της ουσίας, έχουμε επανεμφάνιση του Αλβανικού Εθνικού Στρατού (AKSH)

Στο βίντεο υπάρχουν πέντε μασκοφόροι άνδρες ντυμένοι στα μαύρα έχοντας αλβανικά διακριτικά μπροστά από μια αλβανική σημαία.

Τρία άτομα κρατούν καλάσνικοφ και ο άλλος μια σημαία.

Εμφανίζονται άλλοι δύο μασκοφόροι από τους οποίους ο ένας διαβάζει το κείμενο. 

Το βίντεο δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον Ολλανδό δημοσιογράφο Βίντσεντ Τριέστε που εργάζεται στην Αλβανία και έχει μεταφράσει  τα πάντα στα αγγλικά.

«Ζητάμε από τους πολιτικούς να σταματήσουν να πωλούν ή να εμπορεύονται εδάφη  για τα δικά τους συμφέροντα. Πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο (με την Αλβανία). Πρέπει να εκδιώξουμε τον επικεφαλής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Έλληνα). Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τις συνομιλίες για εμπόριο με εδάφη της Βόρειας Μιτρόβιτσα και την Κοιλάδα του Πρέσεβο», αναφέρει το τελεσίγραφο των Αλβανών στο βίντεο.

 Προσθέτει ότι είναι το πρώτο μήνυμα που σχετίζεται με την πιθανή ανταλλαγή εδαφών ως λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώνει και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο ότι ο άνθρωπος που μιλά έχει μια ξεκάθαρη αλβανική προφορά της νότιας Αλβανίας, ενώ στο μήνυμα οι εξτρεμιστές αυτής της ομάδας αναφέρονται με έμφαση στο Κοσσυφοπέδιο.

«Παιχνίδια με τη φωτιά» στα Βαλκάνια: «Καμπανάκι» στην ΕΕ για την αλλαγή συνόρων στο Κόσοβο - «Μπορεί να οδηγήσει στον πόλεμο»

Το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο ζήτησε την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να «απορρίψει δημόσια και ξεκάθαρα» αλλαγές συνόρων με τη Σερβία σε «εθνοτική βάση».

Το σενάριο των «εδαφικών ρυθμίσεων» για να διευθετηθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα αναφέρθηκε φέτος το καλοκαίρι από τους προέδρους του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς να διευκρινισθεί πώς ακριβώς θα μπορούσαν να γίνουν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή ανάμεσα, από τη μια πλευρά το βόρειο Κόσοβο, που έχει στην πλειονότητά του σερβικό πληθυσμό στον τομέα της διαιρεμένης πόλης Μιτρόβιτσα, και από την άλλη έναν τομέα στη νότια Σερβία όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, την κοιλάδα του Πρέσεβο.

Σε επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, οι υπεύθυνοι της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο εκτιμούν πως «τέτοια σχέδια όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή με αλυσιδωτές αντιδράσεις (...), αλλά θα είναι επίσης αδύνατο να εφαρμοσθούν και θα προκαλέσουν περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή μας που είναι τώρα παγωμένες».

Η Ουάσινγκτον και η ευρωπαϊκή διπλωματία άφησαν ανοικτή την πόρτα για εδαφικές διαπραγματεύσεις.

Όμως σύμφωνα με τους επικριτές τους, μια τέτοια λύση θα μπορούσε να υποκινήσει σειρά διεκδικήσεων σε μια εύθραυστη περιοχή, κυρίως μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ ή των Σέρβων της Βοσνίας.

Εξάλλου, αν και μειονοτικοί, Αλβανοί ζουν στον τομέα της βόρειας Μιτρόβιτσα και Σέρβοι κατοικούν στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν από τη Φρεντερίκα Μογκερίνι «να απορρίψει δημόσια και ξεκάθαρα κάθε εδαφική τροποποίηση ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία που θα γινόταν σε εθνοτική βάση».

Η επιστολή υπογράφεται από αξιωματούχους που συνήθως δεν συμφωνούν μεταξύ τους, του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσόβου (LDK), του Vetevendosje (Αυτοδιάθεση, εθνικιστική αριστερά), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (κεντροαριστερά) και της Alternativa (φιλελεύθεροι). Τα κόμματα αυτά διαθέτουν 58 βουλευτές από τους 120 (οι 10 από τους οποίους αντιπροσωπεύουν τη σερβική μειονότητα).

Στον κυβερνητικό συνασπισμό, η αντίθεση σε οποιαδήποτε ανταλλαγή εδαφών είναι επίσης ισχυρή: ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει «στον πόλεμο».

Το περασμένο σαββατοκύριακο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισκεπτόμενος σερβικούς τομείς του Κοσόβου, απέρριψε κάθε πιθανότητα να υπάρξει γρήγορη έκβαση εξηγώντας πως «κανένα σχέδιο λύσης» δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο ίδιος προκάλεσε επίσης οργή στην Πρίστινα αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο σέρβο ηγέτη».

Δείτε εικόνες από το βίντεο:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top