0
Ο σκακιστής Β. Πούτιν παίζει περίτεχνα το παιχνίδι του, με τον Ερντογάν απλά να ακολουθεί. Οι στενές συνεργασίες ίσως είναι το τυράκι, αλλά η φάκα είναι αλλού.

Η σύνοδος αυτή σημαδεύτηκε από τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την επίτευξη μιας συμφωνίας «εκεχειρίας» προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσει «σφαγή» αν επιτεθούν στο Ιντλίμπ οι καθεστωτικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Ο Πούτιν απέρριψε με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά την πρόταση του Τούρκου ηγέτη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων σε αυτό το τραπέζι» για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Συνολικά, οι τρεις χώρες εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να επιμένουν για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η «τρομοκρατία» και το δικαίωμα της Δαμασκού να ανακτήσει τα εδάφη της. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, προειδοποιεί για μια επικείμενη «σφαγή».

Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (…) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Τεχεράνη, ο Πούτιν τόνισε πως ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ.

Δείτε το βίντεο με τον δημόσιο διασυρμό:


Πούτιν: Έχουμε αποδείξεις για σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά που ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία

«Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε:

«Νομίζω ότι σ’ αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Επίσης πρότεινε την ανάπτυξη «μετριοπαθών” ανταρτών ως «buffer zone” μεταξύ της ρωσικής αεροπορικής βάσης Khmeimim και των τρομοκρατών του HTS (ποιος δουλεύει ποιον).

Ο Β.Πούτιν από την πλευρά του πρότεινε την ανάπτυξη πιο στενών σχέσεων μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών και του Στρατού Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για την Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, η Άγκυρα πρότεινε:

Πρώτον, “να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ίντλιμπ και γενικότερα στη Συρία και να συνεχιστεί η διαδικασία Αστάνα”.

Δεύτερον, “το συριακό καθεστώς να τερματίσει τις επιθέσεις του στο Ίντλιμπ οι οποίες αγνοούν την ύπαρξη του απλών πολιτών εκεί”.

Τρίτον, “να εξολοθρευτεί ο κίνδυνος που δημιουργεί η οργάνωση των Κούρδων στην Συρία YPG η οποία εγκαταστάθηκε ανατολικά του Ευφράτη όπου βρίσκονται οι πηγές νερού και ενέργειας”.

Κατά την τριμερή Σύνοδο ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν, απέρριψε τις δύο πρώτες προτάσεις του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι κατά της ανακωχής και ο ηγέτης του Ιράν, Χ.Ρουχανί, δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια της.

«Θα σκοτώσουμε τους τρομοκράτες όπου και αν είναι”

“Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες (…) ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας”, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top