0
Υποσχέσεις για ένα καλάθι παροχών με προεκλογικό χαρακτήρα προς διάφορες κοινωνικές ομάδες παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Είναι ενδεικτικό ότι  οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών στρωμάτων, ξεκινώντας από τους μισθωτούς (αύξηση κατώτατου μισθού) περνώντας στις επιχειρήσεις (υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας τους σε βάθος τετραετίας και του ΦΠΑ το... 2021) και φτάνοντας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, λέγοντας ότι προχωρά  άμεσα η νομοθετική ρυθμιση για να παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο χώρος που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως στις συντάξεις, λέγοντας ότι τα μέτρα που είχει ζητήσει το ΔΝΤ (ήτοι η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων) “δεν είναι αναγκαία” και ότι η κυβέρνηση θα εξηγήσει τη θέση της αυτή στην Κομισιόν και τους εταίρους στα μέσα Οκτωβρίου.
Παρουσίασε μια σειρά παροχών, που ξεκινούν από την καταβολή αναδρομικών 1 δισ. Ευρώ στους ενστόλους, την παροχή μερίσματος και φέτος, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (αλλά και αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας), προσλήψεις και επιδότηση εισφορών. 

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός μίλησε για σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ μετέθεσε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων δίνοντας ένα ορίζοντα διετίας. 

Δημοσιονομικός χώρος

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το διάστημα 2019-2022 απελευθερώνεται κατ΄ελάχιστον δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. Ευρώ, ο οποίος επιτρέπει ορισμένες παροχές.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε:

Πιθανή απόδοση μερίσματος φέτος, για την οποία όπως είπε «θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους».
Καταβολή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.
Νομοθέτηση, μέχρι το τέλος του έτους, σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι 30%, ενώ για 1,2 εκατ. Χαμηλές περιουσίες θα φτάσει το 50%. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη από 1/1/2019 και η δεύτερη από 1/1/2020.
Ταυτόχρονα θα αλλάξει η δομή του φόρου, με ελάφρυνση της «λαϊκής κατοικίας», και περισσότερο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ. Η μείωση θα φτάσει το 35% και θα γίνει με μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη σε 13,3% από 20% που είναι σήμερα.
Αντίστοιχη μείωση 35% θα γίνει και για τους αγρότες.
Μείωση της φορολογίας σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2019, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
Εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τη μήνα με εισοδηματικά κριτήρια για 300.000 οικογένειες.
3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/2019.
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, από 1/1/21 προχωράμε στην αμε μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.



Οι Συντάξεις

Αναφερόμενος προφανώςι στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ (για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019) δεν είναι αναγκαία και ότι η κυβέρνηση, αφού επαληθεύσει το γεγονός αυτό από τα στατιστικά στοιχεία θα εξηγήσει τη θέση της στους εταίρους, περί τα μέσα Οκτωβρίου. 
Όπως είπε ο κ. Τσίπρα,ς διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται την ελληνική θέση και «είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση να μη διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας το 2015 ήταν η μόνη επιλογή. 
Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στους οικονομικούς δείκτες που, όπως είπε, σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας, στην ανάκαμψη της οικονομίας, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 2,5% για φέτος και είπε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ τα δημόσια οικονομικά είναι πιο υγιή από ποτέ. 
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. 
Τόνισε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, χωρίς επιστροφή στο προηγούμενο οικονομικό μοντέλο της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της κρατικοδίαιτης και της διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, αλλά με μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης της παραγωγής και επένδυσης στην καινοτομία και της ψηφιακή σύγκλιση. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εργασία και την προστασία της, λέγοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. 
Αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για να συμβεί μια επενδυτική έκρηξη, αλλά έβαλε και έναν ορίζοντα διετίας, λέγοντας ότι στόχος είναι «μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα».
Η αναφορά αυτή κατεβάζει τον πήχη επιστροφής στις αγορές και την εντάσσει σε έναν ορίζοντας δύο ετών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, και νέο πλαίσιο για τις προμήθειες του Δημοσίου), την απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση επιχειρήσεων, με ηλεκτρονική αδειοδότηση μέχρι το τέλος του 2018. Αναφέρθηκε σε μέτρα επιτάχυνσης των μέτρων απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και σε ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της καινοτομίας με την χρηματοδότηση με 500 εκατ. Ευρώ των νεοφυών επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε, επίσης σε μέτρα για την αναστροφή του brain drain, με προγράμματα εργασίας 10.000 επιστημόνων στην μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τις νέες τεχνολογίες, με πρόσληψη 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του Δημοσίου και με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα από το 2019 και για δύο χρόνια για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα. 

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Τουρισμού, με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και στον τομέα της ενέργειας με αναφορά στους νέους αγωγούς που θα καταστήσουν, όπως είπε, την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάκτηση της εργασίας» και τη στήριξη των εργαζομένων, με τα εξής μέτρα: 
Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, «μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό. 

Αναφέρθηκε στην βούληση να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας, με ενίσχυση του σχετικού προϋπολογισμού, ώστε σε βάθος πενταετίας να φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης και μίλησε για κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που κενώθηκαν το διάστημα 2010-2014, για αύξηση των μισθών των ειδικευομένων, σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και επαναφορά του Νοσοκομείο ΅Ερρίκος Ντυνάν στο Δημόσιο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. 

Υπογράμμισε επίσης ότι για τρίτη χρονιά τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ελλείψεις και για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονίας. 


Συνταγματική αναθεώρηση 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που, όπως είπε, «προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες», αλλά και το θέμα των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας, με διακριτούς ρόλους.




Το κείμενο ολόκληρης της ομιλίας 

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«
Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να εγκαινιάζω σήμερα την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 
Την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. 

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να καλωσορίσω την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ.

Μια χώρα με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. 
Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας .

Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας 
Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν
Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό
Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. 

Και είμαι βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων. 
Η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας εδώ σήμερα το αποδεικνύει. 
Και εύχομαι αυτή η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία. 

Θέλω λοιπόν να καλέσω τον καθένα από σας να συμμετέχει στην μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος. 
Οι ευκαιρίες θα είναι πολλές. 
Το έχετε ήδη καταλάβει. 
Και μπορούμε μαζί να της αξιοποιήσουμε. 


Κυρίες και Κύριοι, 

Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε. 
Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες.
Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. 

Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό.
Η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή. 

Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. 
Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. 

Και αυτό είναι έργο όλων μας. 

Κυρίως όμως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν τις μεγάλες θυσίες. 
Εκείνων που άντεξαν στις δυσκολίες και σήκωσαν βάρη που πολλές φορές δεν τους αναλογούσαν. 

Για το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων, για τη ζωή και τις προσδοκίες τους παλέψαμε σκληρά. 
Και σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. 
Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς.

Το μέλλον ανήκει στους πολλούς που πόνεσαν, που μόχθησαν, που σήκωσαν στη πλάτη τους τα βάρη της χώρας. 

Στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες αυτής της χώρας.
Στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που σήμερα δικαιούνται ξανά να αισιοδοξούν. 
Ξανά να ελπίζουν. 
Και να προσδοκούν για το μέλλον. 

Γιατί το τέλος των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.
Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε.
Να σταματήσουμε το καθοδικό σπιράλ και να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. 
Αλλά και να προστατεύσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες της κρίσης. 

Σήμερα λοιπόν σε αυτήν την ιστορική 83η ΔΕΘ, δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές.
Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.
Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει. 

Τώρα που μάθαμε από τα λάθη, που ξέρουμε τι έφταιξε,
Τώρα που αποδείξαμε ότι είχαμε τη δύναμη να αντέξουμε και να σταματήσουμε τη καταστροφή,
Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας. 


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή :

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης. 

Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. 

Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο. 
Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας 
Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. 




Οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση. 

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. 

Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά. 

Ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δις καθαρές εισροές. 

Αν όμως οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας, τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε. 

Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. 
Πράγμα που αναμένεται και φέτος. 

Και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. 
Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά. 

Δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε.

Και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. 
Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε, 
Και ομαλές από το 2032 και πέρα.

Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια.
Ενώ οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα,
Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020. 

Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα, την Ελλάδα της νέας εποχής.

Το ερώτημα είναι : Πως την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα;
Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση ;


Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν ;

Πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης, 
του πελατειακού κράτους, 
της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, 
της κρατικοδιαίτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, 
του αλόγιστου δανεισμού, 
των πρωτογενών ελλειμμάτων, 
των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας. 

Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά,
ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις. 

Εμπεδώνοντας μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, 
Δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, 

Ανασυγκροτώντας την παραγωγή,
Επενδύοντας στη καινοτομία και τη ψηφιακή σύγκλιση, 
στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες,
Καταπολεμώντας τις ανισότητες, 
Δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στο πολιτισμό σε όλους τους πολίτες.


Αυτό είναι το όραμά μας για την αναγέννηση της πατρίδας μας, που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας:

Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά. 

Μια Ελλάδα ευημερίας, ισότητας και προόδου.

Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη :
Και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη. 

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας. 

Να γίνει η Ελλάδα το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. 

Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. 
Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%
Και να γίνουμε όχι απλώς μια κανονική χώρα. 
Αλλά πρωτοπόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Αυτός ο στόχος χρειάζεται την συνδυασμένη και συντονισμένη δράση όλων μας. 
Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 
Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, 
την ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας 
και την ενίσχυση της θέσης μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. 

Απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

Πρώτον : Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις. 
Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαικό κράτος. 

Δεύτερον: Στη προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. 




Η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο, για να πετύχουμε τη παραγωγή νέου πλούτου και την μείωση της ανεργίας. 
Είναι λοιπόν προσωπική μου δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. 
Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα. 
Και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα. 

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. 

Σε ένα πεδίο που για χρόνια δυστυχώς η χώρα μας ήταν ουραγός:
Γιατί το διοικητικό χάος, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η ανυπαρξία θεσμών και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών δεν ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας του παλιού πολιτικού συστήματος. 
Ήταν επιλογή. 
Και διότι μόνο μέσα σε αυτό το χάος μπορούσαν να ανθίσουν οι πρακτικές της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της αναξιοκρατίας. 

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, λοιπόν, είναι ο πρώτος πυλώνας του δικού μας σχεδίου για την επόμενη μέρα: 

Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. 
Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες.

Έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής: 
Πρώτον: Η δημόσια διοίκηση.
Και η προσπάθεια αναβάθμισής της 

με το νέο σύστημα επιλογής προισταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού 
με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα 
με την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου 

Δεύτερον: Η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους 

Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας 
Με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019 

Τρίτον: Η δικαιοσύνη.
Και προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.

Με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη 
Και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού 

Τέταρτον: Ο χωροταξικός σχεδιασμός.
Και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του 

Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων 

Την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 
Την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021 

Πέμπτον: Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους 

Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή. 
Με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκ. Ευρώ. 
Με την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκ. Ευρώ. 

Και τέλος: Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. 
Διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας. 
Τη γενιά της κρίσης που χτυπήθηκε με βαναυσότητα την περίοδο των μνημονίων. 
Τη γενιά που έφτασε να είναι άνεργη σε ποσοστά έως και 60% το 2014. 

Και το παλεύουμε με στοχευμένες πρωτοβουλίες 

Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών 
και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. 
Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα. 

Κυρίες και Κύριοι,

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεταρρυθμίσεις και ενεργητικές πολιτικές τις οποίες μόνο η δική μας κυβέρνηση έχει την δυνατότητα και το πολιτικό σθένος να εκκινήσει και να ολοκληρώσει. 
Και θα τις ολοκληρώσει.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να δώσουμε έμφαση και σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. 
Εκεί που η Ελλάδα έχει συσσωρευμένη εμπειρία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. 
Είτε λόγω των υψηλών προσόντων του εργατικού δυναμικού της, 
είτε λόγω της γεωγραφικής της θέσης, 
είτε λόγω του ειδικού φυσικού περιβάλλοντος. 

Όπως για παράδειγμα στον Τουρισμό:

Όπου δουλεύουμε ήδη εντατικά και με γνώμονα την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα σε νέες αγορές, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

Ή στην Ενέργεια: 

όπου μέσω των διεθνών συνεργειών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος,
η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης. 

Στα εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό όπως οι αγωγοί ΤAP και ΙGB και ο σταθμός φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπουλη, εργαζόμαστε ώστε να προστεθούν και άλλα έργα,
όπως η υποθαλάσσια σύνδεση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ο αγωγός Eastmed, μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο στην Ηπειρωτική Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα: 
Στην κατεύθυνση αυτή, την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ 


Επίσης, δίνουμε έμφαση στην Αγροτική παραγωγή, όπου το στρατηγικό μας σχέδιο και οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν 
στην καθετοποίση της παραγωγής μέσω της σύνδεσης με την μεταποίηση και την τυποποίηση των τροφίμων. 
Στην ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών με στοχευμένες ελαφρύνσεις και την παροχή ειδικών κινήτρων 

Στη Βιομηχανία και τη μεταποίηση όπου για πρώτη φορά υλοποιούνται

Το ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής δραστηριότητας 

Και ειδικά προγράμματα για την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στις δύο μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιακή επανάσταση. 

Δίνουμε επίσης έμφαση στις μεταφορές και τις υποδομές όπου

προχωράμε με στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της χώρας. Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του σχεδίου μας 
Σημαντικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
Ενώ το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά να λειτουργεί τον Νοέμβρη του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του. 
Αντιστοίχως, εντός του 2019 θα παραδοθούν νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας ενώ ήδη δημοπρατείται η νέα Γραμμή 4.


Κυρίες και Κύριοι, 

Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος όπως προανέφερα είναι η ανάκτηση της εργασίας.
Και στοχεύει στην προστασία των μισθωτών και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

Διότι στο δικό μας ορίζοντα η στήριξη των εργαζομένων, η αύξηση του μισθού, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν δεν είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. 
Αλλά η προϋπόθεσή της. 

Εδώ είναι ακριβώς που γίνεται ακόμη πιο εμφανής η διαχωριστική μας γραμμή από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού. 

Τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας. 

Αντίθετα, με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας. 
Και καθόλου αυτό δεν περιόρισε την ανάπτυξη. 

Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο. 
Και δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση. 

Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. 
Με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. 

Και δεύτερη μεταρρύθμιση: Η αύξηση του κατώτατου μισθού. 
Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Γιατί η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει στο εξής χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αν όμως η ανάκτηση της εργασίας είναι ο πρώτος στόχος, 
αυτός που τον συμπληρώνει είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους. 

Γιατί στο πεδίο της οικονομίας και της παραγωγής διαμορφώνονται νομοτελειακά ανισότητες 
και ο ρόλος του κοινωνικού κράτους είναι να τις αμβλύνει και να τις περιορίζει. 

Αυτό λοιπόν το εξισωτικό και αναδιανεμητικό όραμα είναι κομμάτι του ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης. 

Πρώτα και κύρια στο χώρο της Δημόσιας Υγείας: 

Όπου καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση. 

Όχι απλώς και μόνο εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών. 
Αλλά και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας 
-για να μην πω αναισθησίας – 
της πολιτικής εξουσίας, 
εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, 
που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Νοβάρτις και του Κεελπνο. 

Σήμερα η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική. 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά. 

Υλοποιήσαμε την δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας 
Ενισχύσαμε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό 
Και για πρώτη φορά από το 2016 και μετά το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό. 

Προχωρήσαμε επίσης στην εμβληματική μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που εισάγει ένα νέο πρότυπο για τη χώρα μας. 

Τα δείγματα αυτά γραφής μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. 

Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών. 

Η σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Κεντρικοί μας πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή είναι: 
Η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών 
Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση 
Η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές 
Η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014. 
Η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο 
Η Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. 

Και επιτρέψτε μου εδώ και μια ειδική αναφορά, για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο στο Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος αλλά και στο Ίδρυμα Ωνάση, καθώς με τις δωρεές τους δείχνουν την έμπρακτη στήριξη τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρας μας. 

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρα από άλλες δράσεις, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης και του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. 
Ενώ το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει την δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του Ωνάσειου καρδιοχειρουργικού και μεταμοσχευτικού Παίδων. 

Οι ευχαριστίες μας λοιπόν και στα δύο ιδρύματα είναι ειλικρινείς και εγκάρδιες. 


¨Έρχομαι όμως τώρα και στο χώρο της Παιδείας, όπου οι παρεμβάσεις μας αλλάζουν σταδιακά την εικόνα. 

Και προσδιορίζουν τις στοχεύσεις μας για την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα μας. 

Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. 
Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Η επιτυχία όμως αυτή, παίρνει τέτοια διάσταση γιατί αποδεικνύει την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος. 
Και μέσω αυτής της προκλητικής αδιαφορίας αποδεικνύεται ότι οι Άριστοι δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, 
Καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», 
όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ. 

Εμείς, αντίθετα, προσηλωμένοι στο στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ανακοινώσαμε ένα συγκροτημένο και φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση του Απολυτηρίου και το νέο τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. 
Με στόχο να ξαναφέρουμε τους μαθητές στο σχολείο, να απελευθερώσουμε την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και να αποδυναμώσουμε την παραπαιδεία. 

Η Πρόνοια, η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα επόμενα πεδία, όπου κρίνεται ο εξισωτικός, προστατευτικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Κράτους. 

Εκεί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η κοινωνική προστασία και η καταπολέμηση των ανισοτήτων αποτελούν προϋποθέσεις της δίκαιης ανάπτυξης. 

Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. 

Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 
στα 2 δις για το 2018 

ενώ έχουμε θέσει στόχο οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δις. 

Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας θα φτάσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. 

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις ατέλειες και τις επιμέρους αδικίες που τώρα μπορούμε να διορθώσουμε, 
εντούτοις το έλλειμμα του ενός δις το 2014 έγινε πλεόνασμα 770 εκ. το 2017.

Βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστια μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων. 

Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. 
Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. 

Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. 

Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. 
Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.

Κυρίες και Κύριοι, 

Στο σχεδίο μας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη πυρηνικό ρόλο έχουν οι θεσμικές τομές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. 
Τα χρόνια που βρισκόμαστε στην διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις που θέτουν τους πολίτες και τη δημοκρατία στο επίκεντρο. 

Η απλή αναλογική στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές αλλάζουν τους όρους άσκησης πολιτικής και βαθαίνουν τη δημοκρατία. 
Σειρά νομοθετημάτων για την κατοχύρωση της πραγματικής ισότητας των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν ήδη ψηφιστεί και αλλάζουν τους όρους ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών έχουν ολοκληρωθεί. 

Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: 

Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες

για την διεύρυνση της δημοκρατίας, 
για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, 
για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, 
για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους 

Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. 

Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. 

Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία. 




Κυρίες και κύριοι,

Ανάκτηση της εργασίας, κοινωνικό κράτος και εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι οι τρεις άξονες του σχεδίου μας, που σας παρουσίασα, για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της νέας εποχής.

Σήμερα, όμως, στη πρώτη ΔΕΘ μετά από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, 
μετά το τέλος της παρατεταμένης περιόδου λιτότητας, 
έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα.

Δεσμεύσεις που σήμερα είναι πια κάτι παραπάνω από εφικτές καθώς ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει.

Καθώς η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Κι αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση, δική μου πρόβλεψη, δική μου ευχή.

Αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

3.5 δις ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022.

Ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες.

Έτσι, μπορούμε, 
πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, 
να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα. 

Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. 
Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. 
Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. 

Μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους. 

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα. 

Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία. 

Επίσης από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Επίσης προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας.
50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Τέλος από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%. 




Κυρίες και Κύριοι, 

Σας παρουσίασα το όραμα και το σχέδιο μου για την Ελλάδα της νέας εποχής. 
Σε αυτό το όραμα, θέλω κλείνοντας να σας εκμυστηρευτώ, ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει τη μίζερη θέση της Συμπρωτεύουσας
Έχει ένα ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο 
Το ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων
Και αυτό δεν είναι ένα ρητορικό κλισέ
Αποδεικνύεται από τα ίδια τα πράγματα

Αποδεικνύεται από την ξεχωριστή σημασία και θέση που κατέχει η Θεσσαλονίκη - και η Βόρεια Ελλάδα γενικά - στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασα. 

Τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων. 

Γιατί στο αναπτυξιακό μας σχέδιο η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι του κάθετου με τον οριζόντιο διάδρομο των αγωγών φυσικού αερίου. 

Και την ίδια στιγμή με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης Ειδομένης, επιτυγχάνεται η ασφαλής και γρήγορη διακίνηση εμπορευμάτων από τα λιμάνια μας προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη εκκινούν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το κέντρο του βαλκανικού δακτυλίου των Μεταφορών. 

Από την θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, το Ρουσε, την Κοστάντζα. 
Από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Σερβία με επαναξιοποίηση του Δούναβη. 
Και από το Βελιγράδι στα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη. 

Και αυτός ο ανοιχτός ορίζοντας είναι που ταιριάζει στην Θεσσαλονίκη. 
Ο ορίζοντας των συνεργασιών, του εμπορίου, της συνανάπτυξης και της συνεργασίας. 

Γιατί έτσι οραματίζομαι τη Θεσσαλονίκη: 
Πόλη ανοιχτή, πόλη επικοινωνίας, δημοκρατίας και προόδου. 
Πόλη αυτοπεποίθησης και δημιουργίας. 
Πόλη πολιτισμού. 

Και από την πρώτη στιγμή έχω αποδείξει ότι αυτό το όραμα μου δεν είναι λόγος κενός.
Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, γι την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης. 
Και συνεχίζουμε, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Και επίσης προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ.
Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης.

Γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης.
Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών. 
Γέφυρα πολιτισμών 
και Όχι φράχτη.
Πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα. 
Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. 
Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά.

Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. 
Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. 
Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. 

Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. 
Που ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο. 
Που μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων. 
Που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων. 

Με αυτό το όραμα, με αυτή την πίστη 
Με περηφάνια και αίσθηση του εθνικού καθήκοντος 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει.

Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top