0
Με νέα ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Α/ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, απαντά στην κριτική που δέχθηκε όταν, σε προηγούμενη ανάρτηση του, είχε θέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πως δαπανήθηκε το € 1,6 δις που έλαβε η χώρας μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. 


Η νέα ανάρτηση του Στρατηγού Κωσταράκου:

Παρακολουθώ τα εξελισσόμενα γεγονότα αδυνατώντας να καταλάβω τι συμβαίνει. Πριν μερικές ημέρες διάβασα ένα άρθρο για την άθλια κατάσταση στην Μόρια και ένα άλλο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,6 δις ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) από το 2015 για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Υπάρχει προφανής αναντιστοιχία μεταξύ της μεταδιδόμενης εικόνας από την Μόρια και των κονδυλίων που διατέθηκαν ώστε αυτή να μην υπάρξει ποτέ. Το ερώτημα που γεννήθηκε ήταν αβίαστο. Και εύλογο. Με €1.6 δις, αυτό πετυχαίνουμε;

Όπως ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης ο οποίος ενοχλείται όταν διασύρεται η χώρα του διεθνώς, διατύπωσα σε μια ανάρτηση στο Fb το ερώτημα σχετικά με το που και πως διατέθηκαν τα παραπάνω κονδύλια και τελικά γιατί υπάρχει τέτοια κατάσταση στη Μόρια. Και μία αγωνία, εάν και κατά πόσο διδαχτήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος ή παραμένουμε στην ίδια αυτοκαταστροφική πορεία.

Επειδή φαίνεται ότι το ερώτημα και η αγωνία μου είναι τόσο λογικά που απασχολούν χιλιάδες συμπατριώτες μας, ο προβληματισμός μου αυτός έφυγε από τον έλεγχό μου και απέκτησε δική του ζωή και υπόσταση. Έλαβε μεγάλη έκταση στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Διάφορα πολιτικά πρόσωπα το αναπαρήγαγαν, δίνοντάς του πλέον πολιτική χροιά. Οι σχετικές τους δηλώσεις κατέληξαν σε πολιτικές αντεγκλήσεις, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις οδηγήθηκαν εκτός ελέγχου, επιδεινώνοντας την κατάσταση και αμαυρώνοντας περισσότερα την διεθνή εικόνα της Χώρας.

Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη αστική δημοκρατία, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία αυτή για να προβάλει με συγκεκριμένο, δομημένο και θεσμικό τρόπο τις ενέργειες που έχει κάνει από την αρχή της κρίσης, τον τρόπο και τον σκοπό διάθεσης των κονδυλίων. Θα εγγυόταν την διαφάνεια στην διάθεσή τους και θα εξηγούσε που υπήρξαν προβλήματα (γιατί υπήρξαν και υπάρχουν) και πως σχεδίαζε να βελτιώσει άμεσα τις δομές και την κατάσταση ώστε να σταματήσουν να αποτελούν ντροπή για την χώρα. Αυτό περίμενα ότι θα συνέβαινε και στην Ελλάδα του 2018 μέσα σε 48 ή το πολύ 72 ώρες, μέχρι να μαζευτούν τα στοιχεία από τους διάφορους φορείς.

Στην Ελλάδα του 2018 όμως, αντ´ αυτού, ακολούθησαν δημοσιεύματα με προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπό μου, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, έκφραση δυσαρέσκειας από το Μαξίμου (!!!). Πολιτικά πρόσωπα εξηγούσαν για ποιόν λόγο δεν δικαιούμαι να ερωτώ, εφόσον δεν είμαι ειδικός ή γνώστης, διότι κατά την (προσωπική;) άποψή τους, κανένας απλός πολίτης δεν επιτρέπεται να ρωτάει ή να αμφισβητεί τις κυβερνητικές ενέργειες και επιλογές. Και, φυσικά, ανιχνεύθηκαν άμεσα πολιτικά κίνητρα και δικές μου μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες, στις οποίες αποδόθηκε η γέννηση και η διατύπωση ερωτημάτων. Και όλα αυτά, κατά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ άρχισαν από την απλή ερώτηση-ανάρτησή μου στο Fb, για το πως χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια της Ε.Ε. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει σε σχετικά του δημοσιεύματα φιλικός τους στρατιωτικός ιστότοπος.

Διαφωνώ. Δεν είμαι εγώ που πυροδότησα την κατάσταση, αλλά οι χιλιάδες πολίτες που ουσιαστικά συμφώνησαν μαζί μου και επανέλαβαν το αυτονόητο ερώτημα. Πάντα θεωρούσα ότι η ελευθερία έκφρασης γνώμης και ο δημοκρατικός έλεγχος της κυβέρνησης από τους πολίτες αποτελούν ουσιώδεις βάσεις του πολιτεύματός μας. Και δημοκρατικός έλεγχος, κατά την γνώμη μου, δεν είναι μόνο κάποιες κοινοβουλευτικές επερωτήσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και οι απλές ερωτήσεις των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν συνήθως άμεσα το κοινό αίσθημα.

Σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Πραγματικά μου είναι δύσκολο να κατανοήσω την άδικη όσο και ανεξήγητη προσωπική επίθεση του κ. Καμμένου στο πρόσωπό μου. Δεν έγραψα κάτι εναντίον των ΕΔ. Το αντίθετο μάλιστα. Έγραψα κατά λέξη στην ανάρτησή μου, η οποία παραμένει διαθέσιμη και χωρίς αλλαγή για όσους τους διέφυγε ή τους «διέφυγε» την πρώτη φορά: «Δυστυχώς, έχω την αίσθηση, ότι κανένας σε αυτήν την Χώρα, με μοναδική εξαίρεση ίσως τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στο σκέλος που τις αφορά, δεν είναι σε θέση να αποδώσει πλήρη και εμπεριστατωμένο λογαριασμό για τον τρόπο αξιοποίησης των διατιθέμενων κονδυλίων της ΕΕ.» Και δικαιώθηκα πλήρως. Η πλήρης και εμπεριστατωμένη αναφορά που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ (ενδεχομένως είναι αυτή που εκφώνησε ο κ. Καμμένος κατά την χθεσινή (24/9) συνέντευξη Τύπου) είναι αυτό ακριβώς που περιμέναμε και από τους λοιπούς φορείς που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια. Η διάθεση των κονδυλίων αλλά και ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. είναι ζωντανές διαδικασίες που συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για καιρό μετά τη λήξη της κρίσης. Φαίνεται ότι όμως έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες. Δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την ακρίβεια και την ορθότητα των στοιχείων που παρατέθηκαν. Ο έλεγχος που είναι σε εξέλιξη θα δείξει αν οι ενέργειες αυτές ήταν οι ενδεικνυόμενες και οι βέλτιστες. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται ότι η κρίση, στο μέτρο που αφορά στις ΕΔ, αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικά. Συγχαρητήρια για την αμεσότητα με την οποία οι τελευταίες συνέλεξαν τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην συνέντευξη τύπου. Δεν περίμενα από τις ελληνικές ΕΔ κάτι διαφορετικό.

Η εμπλοκή του ονόματός μου και η στοχοποίησή μου από τον κ. Καμμένο, παραμένει ανεξήγητη. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τα κίνητρα πίσω από τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα του κ. ΥΕΘΑ για την ερώτηση ελέγχου της διάθεσης των κονδυλίων και εφόσον από την πλευρά των ΕΔ όλα έγιναν όπως έπρεπε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην διαχείριση. Ούτε και τους λόγους της προσωπικής επίθεσής του εναντίον μου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμα φορά, το προσωπικό και τις ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων τόσο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν, έστω και με καθυστέρηση οκτώ μηνών την κρίση (έναρξη κρίσης Ιούλιος-Αύγουστος 2015, εμπλοκή των ΕΔ τον Μάρτιο 2016) όσο και για τον άψογο τρόπο, πιστεύω, που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια που τους διατέθηκαν. Είμαι σε θέση να γνωρίζω προσωπικά ότι ήδη από την άνοιξη του 2016, η ανώτατη ηγεσία της Ε.Ε. θεωρεί ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας φορέας πραγματικά αποτελεσματικός που διαχειρίζεται άψογα τα κονδύλια που του διατίθενται. Το στρατιωτικό προσωπικό έσωσε την τιμή της χώρας για μια ακόμα φορά.

Από τους υπόλοιπους υπευθύνους για τη διαχείριση των κονδυλίων που διατέθηκαν από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μεταναστατευτικής κρίσης, δεν πρέπει να παραλείψω να μνημονεύσω τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον όποιον τιμώ προσωπικά. Ήταν ο μόνος ο οποίος ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για τα κονδύλια που δόθηκαν. Δεν νομίζω όμως ότι αυτή ήταν η πλήρης και εμπεριστατωμένη απάντηση την οποία όφειλε -και εξακολουθεί να οφείλει- στους πολίτες που ρωτάνε.

ΥΓ1. Κατηγορήθηκα από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ότι δεν γνωρίζω πως αντιμετωπίζεται η κρίση και το τι έγινε με τα κονδύλια. Προφανώς. Γι’ αυτό ρώτησα. Για να μάθω. Όπως και χιλιάδες άλλοι πολίτες που είχαν την ίδια απορία. Αυτό όμως που εγώ γνωρίζω καλά, είναι το πώς άρχισε και το πως εξελίχθηκε η μεταναστευτική κρίση το 2015 και το τι κάναμε (ή δεν κάναμε) για την αντιμετώπισή της, μέχρι που γιγαντώθηκε.

ΥΓ2. Τελικά παρ´ όλες τις αντεγκλήσεις, το προπέτασμα καπνού και την προσπάθεια απαξίωσης και εκφοβισμού, το ερώτημα για όλους τους λοιπούς φορείς, πλην των ΕΔ, παραμένει: Πού πήγαν λοιπόν τα υπόλοιπα λεφτά (€1,4 δις περίπου); Πότε θα διορθωθεί η άθλια κατάσταση στη Μόρια;

Άλκης Αλεξίου

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top