0
Δεν θα είναι υγιεινός περίπατος για την κυβέρνηση η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, καθώς πέρα από τις ενστάσεις των δανειστών, ο ΣΕΒ έβαλε «κόφτη» πριν καν ξεκινήσει η διαβούλευση.

«Η παραγωγικότητα της εργασίας, μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)», επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το μπαράζ των κυβερνητικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ.

Επί της ουσίας, με αυτήν την τοποθέτηση, ο ΣΕΒ βάζει «φρένο» στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5%, θεωρώντας ότι αυτή η μικρή αύξηση της παραγωγικότητας δεν επιτρέπει παρά μόνο ανάλογες αυξήσεις αποδοχών. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σύγκρουση που έρχεται, ο ΣΕΒ βάζει στο στόχαστρο και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, έστω με τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που επέβαλαν οι δανειστές: «Η απασχόληση των μισθωτών και του συνόλου των εργαζομένων, συνεχίζει να αυξάνεται και το 2018 με ρυθμούς άνω του 2% και 1,5% αντιστοίχως. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς επεκτασιμότητα και ευνοϊκότερη ρύθμιση, και χωρίς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, απλά και μόνο επειδή εμπεδώνεται η ανάκαμψη. 

Σημειώνεται ότι το συντελούμενο ξήλωμα του πλαισίου εργασιακών σχέσεων μπορεί δυνητικά να αντιστρέψει την καλή αυτή πορεία της οικονομίας, και είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ανεργία ανθρώπους που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣΕΒ, η συζήτηση για την ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, δεν μπορεί να εξαντλείται στον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία. Επιπλέον, τα στελέχη του δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο ντόμινο: « Αυτό θα συμβεί εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, εάν, για παράδειγμα, υπερβολικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επεκταθούν και καλύψουν, με τη βοήθεια της διαιτησίας, τις μισθολογικές αναπροσαρμογές σε όλη την οικονομία. Για αυτό χρειάζεται περίσκεψη και περισυλλογή τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, και όχι υποσχέσεις και κούφια λόγια».

ΠΗΓΗ: iefimerida

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top