0
Δεκατέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά από την απελευθέρωσή τους από τις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, χρειάστηκε στο ΓΕΣ για να πάρει κατάθεση από τους δύο στρατιωτικούς μας!

Ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης κατέθεσε στον Γενικό Επιθεωρητή του Στρατού ,μόλις την περασμένη Τετάρτη και ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης την επομένη! Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι οι δύο στρατιωτικοί υποστηρίζουν τη θεωρία του λάθους, που τους οδήγησε λίγα μέτρα εντός του τουρκικού εδάφους. Ωστόσο οι καταθέσεις του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία δεν μπορούν να απαντήσουν σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στον Έβρο σε μια δύσκολη για τα ελληνοτουρκικά περίοδο.

Ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης στην κατάθεσή του στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού , υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες ,ότι μαζί με τον Λοχία εντόπισαν ίχνη στο χιόνι. Αποφάσισε να τα ακολουθήσουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για ίχνη μεταναστών. Λίγο παρακάτω εντόπισαν κι άλλα σημάδια που τον έκαναν να πιστέψει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην περιοχή. Αναφέρει στην κατάθεσή του ότι είδε ίχνη ούρων στο χιόνι και αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε την βεβαιότητα ότι βρίσκονται κοντά σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε περάσει παράνομα στο ελληνικό έδαφος. Απορροφημένος όπως ήταν άκουσε ξαφνικά το ΑΛΤ! Σηκώνοντας το κεφάλι, ο Ανθυπολοχαγός είδε δύο Τούρκους στρατιώτες να τον σημαδεύουν.

Σ΄ αυτό το σημείο ρωτήθηκε γιατί δεν οπισθοχώρησε άμεσα ,όπως γίνεται συνήθως σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Αξιωματικοί που έχουν υπηρετήσει για χρόνια στον Έβρο εξηγούν ότι αυτός ήταν και ο λόγος που έφεραν πάντα δύο χειροβομβίδες στις εξαρτήσεις τους. Σε κάποιες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και περιστατικά που Έλληνες στρατιωτικοί αντέδρασαν σε προσπάθειες Τούρκων να τους συλλάβουν, απειλώντας να τραβήξουν την περόνη μιας χειροβομβίδας. Τα επεισόδια αυτά κατέληγαν σε …αμοιβαία οπισθοχώρηση.

Ο Ανθυπολοχαγός Μητρετώδης, υποστηρίζει ότι αποφάσισε να μην οπισθοχωρήσει άμεσα, γιατί δεν γνώριζε να ο Λοχίας Κούκλατζης θα μπορούσε να τον ακολουθήσει.Ο Ανθυπολοχαγός φέρεται να έχει παραδεχτεί στην κατάθεσή του ότι έκανε λάθος εκτίμηση στον τρόπο που αντέδρασε.

Η κατάθεση του Λοχία Κούκλατζη, που δόθηκε την επόμενη ημέρα κινείται στην ίδια περίπου γραμμή.
Με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών κλείνει η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει το ΓΕΕΘΑ, αμέσως μετά από την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών. Το ΓΕΣ που έπρεπε να την κάνει κατέθεσε ένα πρώτο πόρισμα ,το οποίο είχε κριθεί επιεικώς απαράδεκτο και επιστράφηκε στο ΓΕΣ με συνημμένο κατάλογο 40 ερωτημάτων για τα οποία ζητούσε απαντήσεις! Το πρώτο πόρισμα του ΓΕΣ ούτε λίγο, ούτε πολύ επιχειρούσε να ρίξει τις ευθύνες για την χαλαρότητα των μέτρων ασφαλείας στον Έβρο, σ΄ όλους τους άλλους, εκτός από το ίδιο. Με δυο λόγια προσπαθούσε να υπερασπιστεί το επιχείρημα ότι κανείς δεν είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας!

Κι εδώ περνάμε στα ερωτήματα που οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν.

Ποια είναι αυτά;

*Η προηγηθείσα διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, η οποία είχε εκδηλωθεί με πάρα πολύ σοβαρά επεισόδια στο Αιγαίο, δεν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει το ΓΕΣ; Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ήταν σε κατάσταση επαγρύπνησης, μετά από τα επεισόδια που είχαν γίνει στο Αιγαίο.

*Χρειαζόταν κάποια ενεργοποίηση του ΓΕΣ; Ασφαλώς όχι, λένε όσοι έχουν γνώση πάγιων σχεδίων και διαταγών. Το επεισόδιο με τη σύλληψη των δυο στον Έβρο προβλέπεται ακριβώς όπως έγινε σε σενάρια του ΓΕΣ!

*Είχε παρόλα αυτά, κάποια ένδειξη το ΓΕΣ ότι κάτι μπορεί να προκύψει στον Έβρο; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι.

Επιπλέον υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει στο πόρισμα της ΕΔΕ να έχουν απαντηθεί, για να μην επιστραφεί ξανά πίσω. Ποια είναι αυτά;

*Μετά από πόσες ώρες έγινε αντιληπτή η απουσία των δύο στρατιωτικών;

*Γιατί η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από το ΓΕΣ έγινε μετά από τις 15.00 το μεσημέρι; Οι δύο είχαν ξεκινήσει την περιπολία τους μεταξύ 10.30 και 11.00 το πρωί!

Μετά από τους πανηγυρισμούς για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών ,το κλίμα είναι πάρα πολύ βαρύ στο ΥΠΕΘΑ το οποίο ζητά απόδοση ευθυνών όσο ψηλά κι αν αυτές εντοπιστούν. Απόστρατοι στρατιωτικοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ουδείς ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί μετά από το πρωτοφανές για τον Ελληνικό Στρατό γεγονός της αιχμαλωσίας στελεχών του εν καιρώ ειρήνης! Αντιθέτως αμέσως μετά από την αιχμαλωσία ακολούθησαν κανονικά μεταθέσεις στελεχών από τον Έβρο στην Αθήνα και στο ΓΕΣ σαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα! Το μήνυμα που περνά μέχρι στιγμής στο προσωπικό δεν είναι προφανώς αυτό που επιθυμεί η πολιτική ηγεσία των ΕΔ .

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top