0
Σαφή προειδοποίηση στους κατοίκους των Σκοπίων να αποδεχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Μάθιου Νίμιτς, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στη γείτονα χώρα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight» προειδοποίησε όσους στην ΠΓΔΜ, ιδίως της αντιπολίτευσης, ότι είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον.

«Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τις θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης» τόνισε ο Νίμιτς.

Πρόσθεσε δε πως αν η ΠΓΔΜ απορρίψει την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ή στην Βουλή μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση της Ελλάδας αλλά και οι πολίτες πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ικανοποιεί την Ελλάδα καθώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σε μελλοντικές τραγικές εξελίξεις εις βάρος της χώρας καθώς δίνεται στο πιάτο η εθνότητα αλλά και η γλώσσα στους σκοπιανούς κάνοντας τον κύριο Ζάεφ να πανηγυρίζει.

Όπως μάλιστα αποδείχτηκε από τα Wikileaks αυτή ήταν η πάγια επιδίωξη των σκοπιανών από την εποχή Γκρουέφσκι που ζητούσαν να έχουν μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα ασχέτως ονόματος.

Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του ο κ. Νίμιτς υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top