0
Ο τίτλος είναι κατά λέξη δήλωση που έκανε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, των γνωστών Γκρίζων Λύκων, που αποτελεί στην αυθεντική φωνή του βαθέος κράτους. 

Και η δήλωση αυτή έγινε μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών από πλευράς της Ρωσίας, μετά από μια παύση 22 ημερών, και των σφοδρών πυρών πυροβολικού από πλευράς του συριακού στρατού. Το σκεπτικό του Μπαχτσελί είναι ότι αν η Τουρκία «χάσει» το Ιντλίμπ, όπου εκτός από τους 70.000 τζιχαντιστές τρομοκράτες που μισθοδοτούνται από την Τουρκία υπάρχουν και περίπου 7.000 Τούρκοι στρατιώτες και μυστικοί πράκτορες, σε δώδεκα παρατηρητήρια-φρούρια που χτίστηκαν με βάση τη συμφωνία της Αστάνας για δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, θα χάσει και το Αφρίν και την περιοχή Αλ Μπαμπ – Τζαραμπλούζ.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο συγκεκριμένο θέμα, ας ακούσουμε τη φωνή ενός Τούρκου αρθρογράφου, του Αχμέτ Τακάν (εφ. «Yeni Çağ»), ο οποίος επίσης απηχεί τις απόψεις του βαθέος κράτους:
Στο συριακό σκέλος της χρεοκοπημένης εξωτερικής μας πολιτικής, είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Σήμερα, Παρασκευή 7/9, όλοι περιμένουμε τις δηλώσεις Ερντογάν, Πούτιν, Ρουχανί μετά την συνάντησή τους στην Τεχεράνη. Σίγουρα θα τους δούμε να χαμογελάνε, όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου για χαμόγελα. Θα παίξουν και οι τρεις θέατρο, με την πλήρη σημασία της λέξης. Αυτές οι τρεις χώρες, έχουν η κάθε μια τα δικά τους σχέδια και οι επιδιώξεις τους δεν συμπίπτουν στο θέμα του Ιντλίμπ. Εμείς δε έχουμε επιπλέον και το πρόβλημα με το PKK/YPG.  Όλες οι «ισλαμιστικές» τρομοκρατικές ομάδες που δρούσαν στη Συρία, και με τη δική μας παράκληση, στριμώχτηκαν στο Ιντλίμπ, στα σύνορά μας, στην Αντιόχεια (Χατάι). Από την αρχή φαινόταν ότι θα φθάσουμε εδώ. Για να εξευμενίσουμε την κοινή μας γνώμη, χτίσαμε δώδεκα παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ.

Πριν από την τριπλή σύνοδο στην Τεχεράνη, η Ρωσία άρχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ. Να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με τις ΗΠΑ. Με τον καιρό θα αποκαλυφθεί ότι ανάμεσα στις δυνάμεις που απελευθέρωσαν το Ιντλίμπ, είναι και τμήματα του PKK/YPG, κάτι για το οποίο προειδοποιήσαμε από αυτήν την στήλη.

Όσο μιλάμε συνέχεια για το Ιντλίμπ, ξεχάσαμε τι γίνεται στις άλλες στρατηγικές περιοχές που καταλάβαμε στη ΒΔ Συρία, για λόγους εσωτερικής μας ασφάλειας. Και ξεχάσαμε γιατί το ένα μας μάτι είναι στο Ιντλίμπ και το άλλο στη διακύμανση της τιμής του δολαρίου.

Από τις πληροφορίες που πήρα από πηγές στην υπηρεσία πληροφοριών και την ασφάλεια, συνοπτικά προκύπτει ότι είμαστε κοντά στο να χάσουμε τον έλεγχο του Αφρίν. Το PKK/YPG πραγματοποιεί πυκνές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ), που εξασφαλίζουν την τάξη στην περιφέρεια Αφρίν. Οι μονάδες του τουρκικού στρατού, για να αποφύγουν τις απώλειες, αποσύρθηκαν στο κέντρο της πόλης του Αφρίν. Και σαν να μην έφθανε αυτό, άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους οι δυνάμεις του ΕΣΣ. Οπλίτες του ΕΣΣ που φεύγουν από τον πόλεμο, πηδούν το τείχος και έρχονται στην Τουρκία.

Ο έλεγχος της περιοχής είναι θέμα χρόνου να περάσει στα χέρια του YPG.
Στην Ιεράπολη/Μένπετζ, η συμφωνία με τις ΗΠΑ κατέληξε σε φιάσκο. Σε όλα τα μέτωπα ο Άσαντ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο YPG κινούνται από κοινού. Οι δικοί μας προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στον Άσαντ μέσω της Ρωσίας. Αν συνεχίσουν τα πράγματα όπως πάνε, οι ενεργειακός διάδρομος θα δημιουργηθεί και ο YPG θα παραμείνει εκεί ως φύλακας των συμφερόντων των ΗΠΑ. Εμείς θα μείνουμε να μετράμε τις απώλειές μας.

Μείναμε έρμαιο των πωλητών συναλλάγματος! Και το χειρότερο, καρφώνοντας τα μάτια μας στο Ιντλίμπ, θα χάσουμε και την Αντιόχεια. Και μετά, τι ακολουθεί;

Ξυπνήστε κύριοι… δεν έχω άλλο μελάνι να γράφω, ούτε σάλιο να συνεχίσω να μιλώ.

Αυτά από έναν καλά ενημερωμένο Τούρκο αρθρογράφο.
Εν τω μεταξύ, τελειώνοντας το άρθρο, εκδόθηκε και το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης της Τεχεράνης, το οποίο έχει δώδεκα άρθρα.

Το δεύτερο λέει ότι «υπογραμμίστηκε ότι όλοι πρέπει να δείξουν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα την ανεξαρτησία και την ενότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» και το τέταρτο ότι «επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των τριών πλευρών για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων ΙΚ, Μέτωπο Νούσρα, Αλ Κάιντα, και οι ομάδες που πρόσκεινται σ’ αυτές».

Το πρώτο είναι καμπανάκι για την Τουρκία ότι πρέπει να αποχωρήσει από Ιντλίμπ, Αφρίν και Αλ Μπαμπ – Τζαραμπλούζ, και το δεύτερο ηχηρή καμπάνα για την Τουρκία, η οποία είναι ο βασικός χρηματοδότης και σύμμαχος των οργανώσεων αυτών.

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις λοιπόν.

ΠΗΓΗ:Nikosxeiladakis

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top