0
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται στο στρατόπεδο του «Ναι» στα Σκόπια λόγω της χαμηλής προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες.

Περίπου εννέα ώρες μετά το άνοιγμα της ψηφοφορίας, η συμμετοχή μόλις και ξεπερνά το 22,56% και απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα το 50% συν μια ψήφος που ευελπιστούσε ότι θα συγκέντρωνε ο Ζάεφ στο δημοψήφισμα, να αποδεικνύεται πολύ δύσκολος στόχος, παρά την τεράστια καμπάνια της διεθνούς κοινότητας.

Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, στη 1 μ.μ τοπική ώρα η συμμετοχή ανήλθε στο 16.12%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Δεκέμβριος του 2016) την ίδια ώρα ήταν 34.86%.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να είναι αξιόπιστο, θα πρέπει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 51% ωστόσο διπλωμάτες αναφέρουν ότι εάν το ΝΑΙ πάρει 600 χιλιάδες ψήφους δηλαδή 33% θα το θεωρήσουν έγκυρο.

Ορισμένοι αναλυτές, σημειώνουν πως εάν η συμμετοχή πέσει κάτω του 40% τότε ο οδικός χάρτης για την συμφωνία θα παγώσει, έστω και προσωρινά, και η προσφυγή στην κάλπη για τον Zάεφ θα αποτελέσει μονόδρομο.

Εάν, ωστόσο, περάσει με 40% τότε ο Zάεφ θα μπορεί να φέρει την συμφωνία στη βουλή και να να υπερψηφίσει αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. 

Επί του παρόντος πάντως, δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές, ενώ ήλπιζε πως θα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υπερπλειοψηφία με όχημα το δημοψήφισμα. Συν τοις άλλοις ο κ. Ζάεφ, θα έχει να αντικρούσει τις ισχυρές πιέσεις από την αντιπολίτευση που θα τον κατηγορεί ότι προχώρησε χωρίς την έγκριση του λαού των Σκοπίων στην αλλαγή του ονόματος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φάνηκε, προσωρινά τουλάχιστον, να διαμηνύει πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό εάν επικρατήσει το «Ναι», ακόμα κι εάν η συμμετοχή δεν είναι επαρκής.

«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ, όμως λίγη ώρα αργότερα διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση.

Πάντως, στην FYROM κάνουν λόγο για δημοψήφισμα με συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς ανησυχούν για την συμμετοχή των πολιτών και στρέφονται στην Βουλή που θα συνεδριάσει εκτάκτως την 1η Οκτωβρίου 2018.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top