0
Σαράντα δύο ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι κατά την οποία κάηκαν ζωντανοί 98 άνθρωποι, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την περιοχή, περισσότερο σαν παρατηρητής και λιγότερο σαν πρωθυπουργός με πρωτοβουλίες και προτάσεις. 

«Πείτε μου τι έχει γίνει μέχρι σήμερα», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής που τον περίμεναν και περισσότερο περίμεναν να ακούσουν εκείνοι κάτι από το στόμα του.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε», τόνισε. «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε».

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο Μάτι, λίγα λεπτά μετά τις 10.30 το πρωί και παρέμεινε στην περιοχή έως τη μία το μεσημέρι. 

Στην περιοχή τον περίμεναν, οι «εξαφανισμένοι» της τεράστιας τραγωδίας: η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία για πρώτη φορά βρέθηκε στo Μάτι, καθώς και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Παρόντες και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού για την επόμενη μέρα στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι υπουργοί και η περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία νωρίτερα να συζητήσουν με τις επιτροπές κατοίκων και να τους ενημερώσουν. Ενημέρωση έκανε επίσης ο πρόεδρος του «Δημόκριτου».

Μόλις έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας τον περίμενε ένα κοριτσάκι και του πρόσφερε λουλούδια, ενώ ακούστηκαν χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες. «Θα τα πούμε όλα», είπε σε πολίτη που τον περίμενε. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, σε καφετέρια της περιοχής.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις συνθήκες της ομαλής παραμονής των κατοίκων που μένουν εδώ μόνιμα», τόνισε μιλώντας σε κατοίκους και δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Ήρθα για να ακούσω τις άμεσες ανάγκες. Γνωρίζω ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές, προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων και απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου και το κόψιμο των δέντρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε «θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή για να συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια οι κάτοικοι εδώ». 

Ένας από τους κατοίκους του ανέφερε ότι θέλουμε φωτισμός και ο πρωθυπουργός του απάντησε, «θα το δούμε και αυτό». 

«Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί. Είναι ένα στοίχημα για εμάς», τόνισε. 

«Οφείλω να σας πω, ότι για αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η κινητοποίηση όλων των πολιτών αλλά και της αυτοδιοίκησης, εδώ έχουμε μια στρέβλωση. Μια περιοχή η μισή να ανήκει στον ένα δήμο και η άλλη στον άλλον. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν ήρθα για να δημιουργήσω εντυπώσεις, δίνουμε μάχη». 




Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ως προς τα στοιχεία αναφορικά με το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων, έως και χθες έχει αποδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 6.543.504,04 ευρώ, σε 2.647 δικαιούχους για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και σε 1.112 δικαιούχους για τα επιδόματα απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

Τα ποσά αυτά ανά δήμο έχουν ως εξής:

-Στον δήμο Μεγαρέων: 90.975,70 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (151 δικαιούχοι)

- Στον δήμο Μαραθώνα: 3.756.421,00 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1400 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (500 δικαιούχοι)

- Στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου: 2.696.107, 34 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1096 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (612 δικαιούχοι)

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Εργασίας έχουν καταβληθεί:

-Σε 668 πυρόπληκτους συνταξιούχους έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, δύο μηνιαίες συντάξεις κύριες και επικουρικές.

- 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων.

-Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.

-Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.


Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων ήδη έχει χορηγηθεί:

-Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 545.000,00 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

-Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές για τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο), με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

Ομοίως προχωρούν και τα μέτρα ανακούφισης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

-Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

-Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017

-Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

-Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019,

-Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.



Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες από τα άλλα αρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

- Έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.100 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.

- Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 4.678 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρωθεί 2.281 αιτήσεις που αφορούν νοικοκυριά δικαιούχοι και 52 επιχειρήσεις δικαιούχοι, έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους υποψήφιους δικαιούχους για παροχή διευκρινίσεων και συμπληρωματικά στοιχεία λόγο κυρίως συνιδιοκτησιών και μη ορθής φορολογικής δήλωσης ακινήτων και ενοικιαστηρίων ενώ έχουν απορριφθεί 550 αιτήσεις. Το ποσό που έχει ήδη δοθεί ανέρχεται σε 10.917.653 Ευρώ για τα νοικοκυριά και 370.100 Ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Την Παρασκευή 24 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου και έχουν κατατεθεί 44 αιτήσεις.

-Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από Τεχνικές εταιρίες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.

-Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Αυγούστου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, θα συνεχιστεί στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση και θα συνεχιστεί σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση .

-Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

-Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στο χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top