0
Μετά το Ακουγιού η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή του τρίτου κατά σειρά, πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Θράκης. 


Επιμέλεια: Αδάμ Κ. Αδαμόπουλος

Τις προθέσεις της Άγκυρας γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας – και κουμπάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Όπως δήλωσε ο Αλμπαϊράκ «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη είναι πολύ υψηλή αλλά δεν υπάρχει ικανή παραγωγή που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση στην περιοχή και το πιθανότερο είναι πως το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας να κατασκευαστεί εκεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδιδε την είδηση με τον πηχιαίο τίτλο «Ο 3ος πυρηνικός σταθμός στη Θράκη».

"Είναι πολύ πιθανόν τις λεπτομέρειες να τις ανακοινώσουμε εντός του 2018", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Στόχος της Τουρκίας είναι μέχρι το 2030 να έχει λειτουργήσει 3 πυρηνικούς σταθμούς.

Η υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Άγκυρας ξεκίνησαν από το Ακούγιου, που βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα είναι έτοιμο έως το 2023, όπως έχει ανακοινώσει η ρωσική Rosatom.

Οι φιλοδοξίες της Αγκυρας δεν περιορίστηκαν, όμως, στο Ακούγιου, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε την κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή ιαπωνικής κοινοπραξίας, εκτός από αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα, για την ανατολική Θράκη.

Η πυρηνική ισχύς που θα παράγεται στο Ακούγιου θα ισοδυναμεί με περίπου 4.500 μεγαβάτ. Οι εργασίες στο Ακούγιου ξεκίνησαν πέρυσι τον Μάιο και η επανεκκίνησή τους, τότε, κρίθηκε ακόμη ένα ουσιαστικό σημάδι της γενικότερης αναθέρμανσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ακούγιου θα είναι το καθεστώς λειτουργίας τους, καθώς, πρακτικά, η λειτουργία του εργοστασίου θα εποπτεύεται για τουλάχιστον 49 χρόνια από την Μόσχα.

Ο υπουργός ενέργειας της γείτονος χρησιμοποίησε τη γνώριμη προεκλογική ρητορική που χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των τούρκων πολιτικών, λίγο πριν τις εκλογές, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

«Ένα ενεργειακό πρότζεκτ στην περιοχή χωρίς την Τουρκία είναι αδύνατο» υποστήριξε ο ίδιος. Στη συνέχεια έδωσε μία γεύση και για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις εξορύξεις. Ανέφερε δηλαδή, ότι προγραμματίζει εξορύξεις και στην περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με το δικό της γεωτρύπανο. «Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι θα έχουμε μία επιθετική ενεργειακή πολιτική».

Υπενθυμίζεται πως ήδη το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Fatih» βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας και η Τουρκία προγραμματίζει γεωτρήσεις στην περιοχή μέσα στο καλοκαίρι.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top