0
Οι πληροφορίες που διακινούνται από αλβανικές πηγές, και δεν διαψεύδονται από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, αναφέρουν ότι στη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να αλλάξουν τα σύνορα μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας με αντάλλαγμα τη μόνιμη ειρήνη. 



Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τις πληροφορίες δημοσίευσε η Gazeta Express και στην ουσία ήταν συνέχεια μίας περίεργης δήλωσης του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Greg Delawie, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσόβου, όπως τον κατηγόρησε ο Κοσοβάρος πολιτικός ηγέτης, Shpend Ahmeti, σημερινός δήμαρχος της Πριστίνας. 

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η παράδοση των σερβικών περιοχών του Κοσόβου στη Σερβία αποτελεί προδοσία. Όμως, άλλες δυνάμεις φαίνεται ότι είναι στο στάδιο να λάβουν τελικές αποφάσεις ερήμην των Κοσοβάρων, πιστεύοντας ότι η διχοτόμηση που επιχειρείται θα φέρει μόνιμη ειρήνη. Στην πραγματικότητα -αν το δει κανείς από τη σκοπιά του ξένου παρατηρητή- πρόκειται για μία «διόρθωση» μίας αδικίας, που έγινε με ευθύνη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον εις βάρος της Σερβίας, που πλήρωσε ακριβά τις αμαρτίες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο τελευταίος αποδείχθηκε ο μοιραίος πολιτικός άνδρας για τη χώρα του. 

  • Η πιθανή διχοτόμηση του Κοσόβου, δεν θα απειλήσει την ειρήνη στα Βαλκάνια μόνο, αλλά θα μπορούσε να είναι η «δοκιμή» ή αν θέλετε το (κακό) προηγούμενο για άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι η Καταλωνία, η Κύπρος, αλλά και η Θράκη, αν συνεχιστεί η αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και η μείωση του ελληνικού.


Θα μπορούσε, δηλαδή, να έρθει μία μέρα η Τουρκία και να ισχυριστεί ότι οι μουσουλμάνοι, που η ίδια θεωρεί Τούρκους, αποτελούν την πλειοψηφία και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Είναι όντως μία πιθανότητα, που την σκέφτονται οι πολιτικοί στην Αθήνα, αλλά δεν τολμούν να την αντιμετωπίσουν. 

  • Η Κύπρος είναι μία διαφορετική υπόθεση, καθώς εκεί ο πληθυσμός θα παραμείνει στην πλειοψηφία του ελληνικός, εκτός εάν επιβληθεί η απαράδεκτη διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όμως, το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές υπέρ της διχοτόμησης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή δύο ανεξάρτητων κρατών. Για να επιβληθεί αυτή η «λύση», που στην ουσία είναι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχική δύναμη Τουρκία πρέπει να επιστρέψει εδάφη για να δελεάσει τους Ελληνοκύπριους. Π.χ., εάν επιστραφεί η Αμμόχωστος και η Μόρφου, δυστυχώς πολλοί Ελληνοκύπριοι δεν θα έλεγαν όχι στη διχοτόμηση, υπό τον όρο ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι θα μεταφερθούν στο τουρκικό κρατίδιο και δεν θα έχουν σχέση με το ελληνικό στοιχείο. «Εμείς από εδώ (στο νότο) και αυτοί (οι Τουρκοκύπριοι) από εκεί» (στο βορρά) ακούγεται να ψιθυρίζουν μερικοί Ελληνοκύπριοι ηγέτες, ανάμεσα τους, όπως πληροφορηθήκαμε, και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος φέρεται να συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν ιδιωτικά -όχι δημόσια- είναι ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η «λιβανοποίηση» της Κύπρου και προστατεύεται το ελληνικό στοιχείο. 

  • Είναι μία επικίνδυνη «λύση», χωρίς αμφιβολία. Και πρέπει να αποφευχθεί. Η κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι πλέον σε κρίσιμο σημείο, και αυτοί που ονειρεύονται ερμαφρόδιτες λύσεις για το νησί, πρέπει και να περιμένουν, και να σκεφθούν ξανά τις επιλογές που έχει η Κύπρος. Παλαιότερα λέγαμε ότι απαιτούνται στρατηγικές συμμαχίες με γειτονικές χώρες. Τώρα οι στρατηγικές αυτές συμμαχίες υπάρχουν και μάλιστα με χώρες, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που είναι το «αντίπαλο δέος» για την Τουρκία. Η διχοτόμηση, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για το Κόσσοβο, η απόσχιση μπορεί να είναι η μοιραία κατάληξη για την Καταλονία. Όμως, δεν ισχύει για την Κύπρο, πολύ περισσότερο για τη Θράκη αυτή η «διευθέτηση». Η Αθήνα κυρίως, αλλά και η Λευκωσία πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση όπως εξελίσσεται στο Κόσσοβο, διότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κάκιστο παράδειγμα για την Ελλάδα και την Κύπρο.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top