0
Παρά την αυξανόμενη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η στρατιωτική σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας δεν έχει επιδεινωθεί.

«Δεν υπήρξε καμία διακοπή στη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε ο Συνταγματάρχης των ΗΠΑ κ. Rob Manning στους δημοσιογράφους στις 20 Αυγούστου όταν ρωτήθηκε εάν οι κυρώσεις επηρεάζουν τους δεσμούς με τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ανέφερε το CNBC.

Άλλωστε δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι τελικά οι ΗΠΑ παρέδωσαν τα δυο πρώτα F-35 στην Τουρκία και το νυν υποτιθέμενο πάγωμα δεν αφορά παραδόσεις που πρόκειται ανα πραγματοποιηθούν απο τον ερχόμενο Απρίλιο και μετά.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε οικονομικό επίπεδο έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στους Τούρκους αξιωματούχους για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος είναι κατ 'οίκον περιορισμό στην Τουρκία για τρομοκρατικές κατηγορίες.

Όπως είχαμε γράψει στο pronews η σύγκλιση στα στρατιωτικά θέματα φαίνεται κι από τις κοινές περιπολίες του Αμερικανικού με τον Τουρκικό στρατό στην συριακή πόλη του Μάνπιτζ.

Βέβαια ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου έχει διαφορετική άποψη καθώς σε άρθρο του στην USA Today δήλωσε πως οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ επιβαρύνουν και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Παρ' όλα αυτά και ο ίδιος στο τέλος επεσήμανε πως παρ όλο που η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν διαφορές σε κάποια θέματα έχουν «στρατηγικά συμφέροντα» σε μία σειρά από άλλα και κάλεσε να επικρατήσει η διπλωματία.

Φαίνεται πως παρ όλες τις διαφορές τους Τουρκία και ΗΠΑ έχουν περισσότερα να χάσουν από μία ολική ρήξη παρά από έναν συμβιβασμό και οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top