0
«Εξετάζεται να δοθεί επίδομα ειδικών συνθηκών στους άνδρες της αντιτρομοκρατικής ομάδας της ΕΛΑΣ», δήλωνε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μάλιστα, είπε ότι το επίδομα κόπηκε το 2014 και πως η κυβέρνηση μελετά να δώσει νέο.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή και μεγάλες αντιδράσεις στους άνδρες των ΕΚΑΜ που μιλούν για «εμπαιγμό» από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οπως εξηγούν μιλώντας στο iefimerida.gr πολύπειρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής το πενιχρό επίδομα που έπαιρναν κόπηκε την 1/1/2018 και όχι το 2014.

Και επιπλέον, διευκρινίζουν ότι δεν μιλούν για «νέο επίδομα», δεν ζητούν αύξηση δηλαδή, αλλά το μόνο που ζητούν είναι να μην γίνει μείωση στις έτσι κι αλλιώς «πετσοκομμένες» απολαβές τους.

Γι' αυτούς τους ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες κρίθηκε σκόπιμο να παίρνουν ένα ελάχιστο επίδομα: Κάτι λιγότερο από 150 ευρώ μηνιαίως το οποίο φορολογείται

Πώς ξεκίνησε το επίδομα

Στις αρχές του 1990 η ΕΚΑΜ ενσωματώθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΔΑΕ) και όσοι υπηρετούσαν εκεί λάμβαναν δύο επιδόματα: Επίδομα ΔΑΕ και επίδομα ΕΚΑΜ.

Στην ΕΚΑΜ υπηρετούν περί τα 160 άτομα τα οποία είναι εκπαιδευμένα για ειδικά περιστατικά κρίσεων και παρεμβαίνουν όπου αδυνατούν να παρέμβουν οι λοιπές αστυνομικές δυνάμεις (μεταγωγές ειδικών κρατουμένων, διάσωση ομήρων, ένοπλες συμπλοκές κ.λπ).


Οι άνδρες των ΕΚΑΜ είναι «ανακλήσιμοι» ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο

Για αυτούς τους ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες κρίθηκε σκόπιμο να παίρνουν ένα ελάχιστο επίδομα: Κάτι λιγότερο από 150 ευρώ μηνιαίως το οποίο φορολογείται. Και αυτό όχι μόνο λόγω επικινδυνότητας αλλά κυρίως επειδή είναι «ανακλήσιμοι» ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο. Εάν δηλαδή παραστεί ανάγκη και η ΕΛΑΣ δηλώσει αδυναμία αντιμετώπισης κάποιου περιστατικού, θα κληθούν οι άνδρες της ΕΚΑΜ ακόμη και αν είναι εκτός υπηρεσίας να το αναλάβουν.

Εάν η ΕΛΑΣ δηλώσει αδυναμία αντιμετώπισης κάποιου περιστατικού, θα κληθούν οι άνδρες της ΕΚΑΜ ακόμη και αν είναι εκτός υπηρεσίας να το αναλάβουν

Η αναδιάρθρωση

Την περίοδο 2013-2014 ξεκίνησε να συζητείται η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. Τότε συνδικαλιστές διατύπωσαν ενστάσεις καθώς οι ΕΚΑΜίτες φεύγοντας από την ΔΑΕ θα έχαναν το σχετικό επίδομα. Ωστόσο, δόθηκαν εγγυήσεις ότι θα βρεθεί φόρμουλα, ότι δεν θα χαθεί κανένα επίδομα και θα συνεχίσουν να το παίρνουν κανονικά και μετά την αναδιάρθρωση. Ετσι, το 2014 η ΕΚΑΜ έφυγε από ΔΑΕ, αναβαθμίστηκε από Τμήμα σε υποδιεύθυνση ΕΚΑΜ και εντάχθηκε στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ) με έδρα το Μαρκόπουλο. Οι υπηρετούντες στην ΕΚΑΜ συνέχισαν να παίρνουν τα δύο ξεχωριστά επιδόματα και τελούσαν εν αναμονή ενσωμάτωσης των δύο επιδομάτων σε ένα, όπως είχε συμφωνηθεί.

Την 1/1/2018 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο στα Σώματα Ασφαλείας και το επίδομα της ΔΑΕ «κόπηκε»
Ωστόσο, όταν την 1/1/2018 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο στα Σώματα Ασφαλείας το επίδομα της ΔΑΕ «κόπηκε». Στις αντιδράσεις τους παρέπεμψαν στο υπ. Οικονομικών η ηγεσία του οποίου απαντούσε ότι λόγω μνημονίου δεν μπορεί να δώσει επιδόματα.

Στην ΕΚΑΜ υπηρετούν περί τα 160 άτομα τα οποία είναι εκπαιδευμένα για ειδικά περιστατικά κρίσεων και παρεμβαίνουν όπου αδυνατεί να επιχειρήσει η ΕΛ.ΑΣ (μεταγωγές ειδικών κρατουμένων, διάσωση ομήρων κ.λπ).
Οι συνδικαλιστές απάντησαν ότι δεν πρόκειται για θεσμοθέτηση νέου επιδόματος, αλλά και παλαιό το οποίο μάλιστα είχε μπει ήδη στον προϋπολογισμό της ΕΛΑΣ. Εξάλλου, είπαν, πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσό που αφορά μόλις 160 άτομα. Απάντηση δεν πήραν με αποτέλεσμα εδώ και 7 μήνες οι άνδρες των ΕΚΑΜ να στερούνται αυτού του γλίσχρου μεν, πολύτιμου δε επιδόματος και να ακούν τον υπ. Προστασίας του Πολίτη να τάζει... νέο επίδομα, προκαλώντας οργή στους κόλπους συνδικαλιστών και στελεχών της ΕΚΑΜ.



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top