0
Χοντραίνει άσχημα το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Από την μία Σλάβοι και Αλβανοί βρίσκονται στα μαχαίρια λόγω ενός νεκρού στα Σκόπια και από την άλλη, το Βελιγράδι στέλνει τελεσίγραφο προς τους Σκοπιανούς.

«Η βία συνεχίζεται στους δρόμους των Σκοπίων», αναφέρει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας, και συνεχίζει αναφέροντας την επέμβαση της αστυνομίας σε συμπλοκή ανδρών που με ‘σκληρά αντικείμενα’.

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα ηλικίας από 25 έως 45 ετών, οι οποίοι έφεραν σοβαρά τραύματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων αποφεύγει την αναφορά σε εθνότητα των εμπλεκομένων καθώς και τις αιτίες της σύγκρουσης αυτής, αλλά τονίζει ότι οι βία «συνεχίζεται», υπονοώντας την εθνοτική βία, μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, όπως αναφέρει το echedoros.

Η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων είναι πλέον έτοιμη να εκραγεί. Οι σχεδιασμοί των Μεγάλων Δυνάμεων έρχονται σε σύγκρουση και όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοιχτά.

Η συμπλοκή ξεκίνησε «ηλεκτρονικά» στο Facebook και κατέληξε στον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό ενός νέου, 21 χρόνων, οπαδού αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Εκ πρώτης όψεως, σε αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποδοθούν ποδοσφαιρικά χουλιγκανικά κίνητρα, αν το θύμα δεν ήταν Σλάβος και οι θύτες Αλβανοί και μάλιστα, φανατικοί οπαδοί δύο μισητών μεταξύ τους ομάδων, της Βάρνταρ (σλαβικής) και της Σκούπι (αλβανική), οι οποίες διαθέτουν σκληρούς εθνικιστικούς πυρήνες στις εξέδρες τους.

Ενώπιον του κινδύνου να περάσει η οργή στις κοινωνίες των δύο εθνοτήτων και να ενεργοποιήσει το υφιστάμενο ρήγμα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ισχυρός άντρας των Αλβανών Αλί Αχμέτι προέβησαν σε δηλώσεις κατευνασμού.

Tελεσίγραφου Βελιγραδίου σε Σκόπια

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μετά την παραλαβή της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το ‘μακεδονικό’ παράδειγμα και είπε συγκεκριμένα ότι αυτό πρέπει να ενθαρρύνει τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο με τη συνέχιση του διαλόγου.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν απάντησε στον Ζάεφ ότι πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, αλλά μόνο η Σερβία.

«Ο Ζάεφ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, αλλά μόνο Σερβία, και ότι σερβικό έδαφος βρίσκεται υπό προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244», δήλωσε ο Βουλίν, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ.

Πρόσθεσε ότι τα Σκόπια και η Σερβία δεν έχουν τους ίδιους στόχους.

«Θέλουμε την ελευθερία, την αυτονομία και την ανεξαρτησία, να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Η Σερβία, ενόσω κυβερνάται από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα είναι στρατιωτικά ουδέτερη και ελεύθερη, ακόμη και αν θα είναι η τελευταία (βαλκανική) χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βουλίν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top