0
Τα δεδομένα της χώρας μας αλλάζουν πλέον αφού η νέα πυραυλάκατος του ΠΝ πλέον βρίσκεται στη θάλασσα.


Πρόκειται για την πυραυλάκατο νο 6 του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Πιο κατάλληλη περίοδος δεν υπάρχει για την είσοδο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Μετά από εντολή του ΓΕΕΘΑ εδώ και μεγάλο διάστημα επετεύχθη η επίσπευση των εργασιών και μέσα σε εύλογο  συμφωνηθέν  διάστημα ( παρ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα).

Μιλάμε για τα πλοία  Νο 6 «ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» και  Νο 7 «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» του προγράμματος Super Vita.

Οι Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Α.Ε. στην Ελευσίνα  έχουν  αναλάβει τη σύμβαση για την προμήθεια δύο  πυραυλακάτων Super Vita 62 μέτρων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα πλοία, κλάσεως Ρουσέν  κατασκευάζονται από την  Vosper Thornycroft, η οποία  παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, κατασκευής, εξοπλισμού πλοίων και υπηρεσιών υλικοτεχνικής στήριξης προς το ναυπηγείο της Ελευσίνας .

Η πρώτη πυραυλάκατος με εκτόπισμα  580 τόνων ήταν  η « ΤΠΚ Ρουσέν»  (P67), η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Νοέμβριο του 2002 και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το Δεκέμβριο του 2005.

Η  δεύτερη , « ΤΠΚ Διανόλος»  (P68) ξεκίνησε την κατασκευή της τον Ιούλιο του 2003 και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2006.

Η Τρίτη «ΤΠΚ Κρυσταλίδης»  (P69), ξεκίνησε η κατασκευή της  τον Απρίλιο του 2004 και περατώθηκε  τον Μάιο του 2006.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, υλοποιήθηκε  σύμβαση για δύο ακόμα πυραυλακάτους , την «ΤΠΚ Γρηγορόπουλος» και την «ΤΠΚ Ρίτσος», που  κατασκευάστηκαν  από τα ίδια ναυπηγεία . Η πρώτη καθελκύστηκε  τον Οκτώβριο του 2006 και η επόμενη  μετά από  καθυστέρηση το 2015.

Η σύμβαση της βρετανικής εταιρείας με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για επιπλέον δύο πλοία, έγινε  τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ο σχεδιασμός του σκάφους ταχείας επίθεσης βασίζεται στα σκάφη κατηγορίας Vita που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό του Κατάρ, ενώ  παρόμοια σκάφη που κατασκευάστηκαν για το Ομάν και άλλες χώρες.

Τα πρώτα τρία σκάφη είναι οπλισμένα με το βλήματα επιφανείας-επιφανείας Exocet ITL 70A MM40 (πρώην EADS Aerospatiale-Matra). Τα ακόλουθα τέσσερα σκάφη έχουν την έκδοση του πυραύλου Exocet III.

Ο πύραυλος Exocet ΙΙ χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ και έχει εμβέλεια  70km. Οι δύο τετραπλοί  εκτοξευτές είναι τοποθετημένοι   στο κατάστρωμα  σε διασταυρωμένη διαμόρφωση με έναν διπλό στραμμένο προς τα δεξιά και έναν προσανατολισμένο προς τα αριστερά .

Το πυραυλικό σύστημα αντιεροπορικής άμυνας του σκάφους είναι το RAM , το οποίο κατασκευάζεται από την RAMSYS.

Το  πυραυλικό σύστημα εγγύς Α/Α άμυνας  GMWS mk31 είναι τοποθετημένο  στο πρυμναίο κατάστρωμα.

Ο πύραυλος  RIM-116A Block I διαθέτει έναν διπλής όψης σύστημα  ραντάρ / απεικόνισης υπέρυθρης ακτινοβολίας με  εμβέλεια  10 χιλιομέτρων.

Το κύριο πυροβόλο όπλο του σκάφους που είναι εγκατεστημένο στο κατάστρωμα είναι ένα  Oto Melara Super Rapid των 76 χιλιοστών το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύει   βλήματα σε απόσταση 16 χιλιομέτρων.

Δύο πυροβόλα  Oto Melara 30mm ευρίσκονται σε κάθε πλευρά στην πρύμνη  του άνω ορόφου κοντά στο ραντάρ.

Το πλοίο επίσης είναι εξοπλισμένο με το ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης Argo Systems AR900 και το εκτοξευτή Sippican SRBOC.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης είναι το ΤΑCTICOS μέσω του οποίου οι πυραυλάκατοι διασυνδέονται και με τις εκσυγχρονισμένες Φρεγάτες «S».

Το TACTICOS αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη των τακτικών συστημάτων. Χειρίζεται πληροφορίες από τους διάφορους σένσορες του πλοίου για να αναπαράγει μια ρεαλιστική εικόνα της τακτικής καταστάσεως.

Χρησιμοποιεί κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών (MFC – Multi functional consoles) στοιχείο που δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή να αναθέσει οποιαδήποτε λειτουργία / ενέργεια σε οποιαδήποτε κονσόλα.

Το κύριο σύστημα πρόωσης είναι τέσσερις κινητήρες MTU 16V595 TE90 με κιβώτια ταχυτήτων ZF τύπου BW1556666 / 1557 S και τρεις γεννήτριες 250kW που οδηγούν τέσσερις προπέλες σταθερού βήματος. Το πολεμικό σκάφος επιτυγχάνει ταχύτητα 35 κόμβων.





loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top