0
Άμεση ήταν η απάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στις τουρκικές απειλές για κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ και του Κιουρετσίκ. 


Μια φωτογραφία με την άφιξη των αμερικανικών drones στην 110 Π.Μ. και πληροφορίες πως θα κλείσει μεγάλη ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία. Αυτή θα αφορά την άφιξη στην Λάρισα τμήματα από βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία; Μένει να το δούμε.

Ηδη, τα μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper περιπολούν έμφορτα με πυραύλους αέρος – εδάφους Hellfire και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12, GBU-38 και GBU-49.

Η σημερινή επίσκεψη στην 110 Π.Μ. του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρυ Πάιατ μαζί με τον Έλληνα υπουργό άμυνας κ. Καμένο επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί ήδη την μεγαλύτερη προκεχωρημένη βάση των ΗΠΑ στην περιοχή Βαλκάνια–Εύξεινος Πόντος –Αιγαίο-Α. Μεσόγειο –Μέση Ανατολή. 

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός απάντησε με νόημα για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ .κάτι που καταστήσει την χώρας μας την μεγαλύτερη και πιο σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ  σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή .

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου αφορά την στάθμευση των αμερικανικών drones στην 110 Π.Μ. με κάθε επισημότητα.

Σε δηλώσεις τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπογράμμισε τη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ παρέπεμψε στο μέλλον σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας, αναφέρει το larissanet.gr.

Αναλυτικά, ο κ. Καμμένος δήλωσε τα εξής:

«Αποδεικνύεται η στρατηγική συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δημιουργούμε έναν ισχυρό άξονα. Σε αυτό τον άξονα σταθερότητας η Ελλάδα παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο.. με Στενές σχέσεις με το Ισραήλ με την Ιορδανία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετέχουν οι χώρες αυτές και σε κοινές ασκήσεις με την χώρα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η Σούδα αλλά και η Λάρισα η οποία μετατρέπεται σε σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ρόλο όχι μόνο για την προάσπιση των συμφερόντων μας αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στη στην ευρύτερη περιοχή.

Με τις χώρες της βαλκανικής στήνουμε στενές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η στενή συνεργασία με τις νέες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας αλλά και στο θέμα της ενέργειας δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα.

Η Ελλάδα σε λίγο γίνεται παραγωγός χώρα φυσικού αερίου και αργότερα ισως πετρελαίου. Είναι λοιπόν σημαντική η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση για την  συνεργασία με τις ΗΠΑ και το αν αυτή θα επεκταθεί..δήλωσε ότι  «αυτά θα τα μάθετε αργότερα».

Απ’ την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην 110 Π.Μ. και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα μη επανδρωμένα drones τα οποία σταθμεύουν στην 110 Π.Μ.

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό της 110 Πτέρυγας Μάχης, ενώ σχετικά με την υπόθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ9 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση, σημείωσε πως πρόκειται «για μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο».

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι «αναδεικνύεται, επίσης, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος αλλά και ως χώρα που έχει δυνατότητες και άριστη γεωγραφική θέση» για να συμπληρώσει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Έλληνες συμμάχους με όρους βοήθειας διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Γεμίζει βάσεις των ΗΠΑ η Ελλάδα: Μεταστάθμευση αμερικανικών UAVs και UCAVs σε Λάρισα και Ανδραβίδα – Θα πάρουμε ανταλλάγματα ή μόνο καλές προθέσεις;), είχαμε αναφέρει ότι η Ελλάδα γεμίζει αμερικανικές βάσεις. Μετά την Αλεξανδρούπολη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση ελικοπτέρων, έρχεται η σειρά των αεροπορικών βάσεων στη Λάρισα και στην Ανδραβίδα, οι οποίες θα φιλοξενήσουν αμερικανικά UAVs και UCAVs από την οποία θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν ξανά κλιμάκιο του Αμερικανικού Στρατού στην Ελλάδα και επισκέφθηκε για ακόμη μια φορά τις αεροπορικές βάσεις σε Λάρισα και Ανδραβίδα.

Ήταν η τελική επιθεώρηση από την οποία κατέληξαν ότι αυτές είναι οι πιο κατάλληλες για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το γεγονός ότι οι αεροπορικές βάσεις της Λάρισας και της Ανδραβίδας επιλέγονται από τους Αμερικανούς για χρήση μεταστάθμευσης UAVs και πιθανός UCAVs έρχεται σε συνέχεια της επιβεβαίωσης από τον ίδιο τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ της κατασκευή στρατιωτικής αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και μονάδας συναρμολόγησης ελικοπτέρων.

Είναι διάχυτες λοιπόν οι σκοπιμότητες των Αμερικανών για τις βάσεις που θέλουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει φανεί ακόμη αν η Ελλάδα κερδίζει κάτι απ’ αυτή την πλήρη παράδοση των εδαφών της και των βάσεων της για τη φιλοξενία αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία σαφής πληροφορίες ότι παίρνουμε και εμείς κάτι , ενώ ξεκινά και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη από αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες .

Το παιχνίδι είναι τεράστιο και όλα τα ενδεχόμενα από εδώ και στο εξής είναι ανοικτά….























loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top