0
«Φουρτούνες» προβλέπονται για την Aegean Marinee Petroleum Network, εταιρίας την οποία ίδρυσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης αλλά στην οποία πια έχει χάσει μεγάλο μέρος του ελέγχου, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το προηγούμενο καθεστώς διαχείρισής της ήταν ιδιαίτερα προβληματικό.


Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Με ανακοίνωσή της η Aegean Marine Petroleum, πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ομίλου της Aegen του Δ. Μελισσανίδη, ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό ότι μπορεί και να διαγράψει 200 εκατομμύρια έσοδα του 2017, καθώς η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου της αποκάλυψε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παραβιάσεις των λογιστικών κανόνων. Ειδικότερα η ανακοίνωση παραδέχεται ότι οι «συναλλαγές που μπήκαν στους σχετικούς λογαριασμούς μπορεί να ήταν εν μέρει ή εν συνόλω χωρίς οικονομική υπόσταση και με μη πρέπουσα λογιστικά καταγραφή κατά παράβαση των  κανονικών πολιτικών και διαδικασιών της εταιρείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας αυτά τα ποσά είναι οφειλόμενα από 4 συναλλαγές της εταιρείας και αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την πλήρη επίπτωση που θα έχει η όλη εξέλιξη στα τελικά οικονομικά της μεγέθη. 85 εκατομμύρια ήταν οφειλόμενα στο τέλος του 2015 και 172 εκατομμύρια στο τέλος του 2016 παραδέχεται η εταιρεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να χάσει την προθεσμία της 30ης Απριλίου για να καταθέσει τα οικονομικά της στοιχεία στη SEC, την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ένα ακόμη σημείο στην ανακοίνωση της εταιρείας: «Ένας αριθμός ατόμων που απασχολούνταν από την Εταιρεία σε πλήθος θέσεων και που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στις συναλλαγές αυτές απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Η εταιρεία έχει αναφέρει τα προκαταρκτικά ευρήματα στην SEC και το υπουργείο Δικαιοσύνης κα σκοπεύει με όποιες έρευνες προκύψουν».

Όπως έχω γράψει αναλυτικά, στην Aegean Marine Petroleum, έγινε φέτος μια μεγάλη ανατροπή. Εκεί όπου ο Δημήτρης Μελισσανίδης ετοίμαζε τη μεγάλη επιστροφή του στην αμερικανική εταιρεία μετά την αποχώρησή του το 2016 (όταν πούλησε σε ιδιαίτερα καλή τιμή το μερίδιο), μέσα από την πώληση στην Aegean Marine Petroleum της HEC, της εταιρείας διαχείρισης λιμενικών αποβλήτων, με μια μεθόδευση (κάλυψη του τιμήματος με μετοχές της αμερικανικής εταιρείας) θα αποκτούσε εκ νέου τον έλεγχο της εταιρείας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή μια ομάδα μετόχων τους χάλασε τα σχέδια.

Με τις παρεμβάσεις τους ακύρωσαν την εξαγορά της HEC, αλλά και κατάφεραν να εκλεγούν στη διοίκηση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του προέδρου. Αυτοί ήταν που ξεκίνησαν τον εσωτερικό έλεγχο στην εταιρεία.

Είναι αυτοί που ηγούνται της προσπάθειας που σήμερα βάζει στο στόχαστρο όλες τις πρακτικές των προηγούμενων διοικήσεων, δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, του καθεστώτος που είχε διαμορφώσει ο «ιδρυτής» Δημήτρης Μελισσανίδης.

Και τα πράγματα γίνονται ήδη χειρότερα για τις προηγούμενες διοικήσεις, δεδομένου ότι ήδη εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία προτείνουν ομαδικές αγωγές κατά της Aegean για πρακτικές εξαπάτησης και απιστίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γραφείο Berstnain Liebhard LLP που ήδη καλεί μετόχους να συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή και διεκδίκηση.

Κοντολογίς, ο Δημήτρης Μελισσανίδης όχι μόνο έχασε τον έλεγχο της βασικής του διεθνούς εταιρείας αλλά πλέον είναι στο στόχαστρο για πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ότι ήταν στο τιμόνι της εταιρείας.

Ερώτημα βέβαια είναι σε ποια ελληνικά μέσα θα ακούσετε για αυτή την είδηση, που αφορά έναν σημαντικό επιχειρηματία και ποδοσφαιρικό παράγοντα; Η απάντηση είναι απλή: σχεδόν σε κανένα. Βλέπετε η διαχείριση της διαφημιστικής δαπάνης του ΟΠΑΠ είναι αρκετή για να αποσιωπά τέτοιες εξελίξεις.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top