0
Είναι γεγονός: Η ΕΕ σήκωσε το «γάντι» μετά τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο και προχώρησε σε κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά των Αμερικανών επιβάλλοντας δασμούς με την σειρά της σε όλα τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.


Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας έως 2,8 δισεκ. ευρώ ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί παράνομη ενέργεια (συμφεροντολογική τουλάχιστον αλλά μάλλον στις ΗΠΑ δεν τους εξήγησαν ότι και οι άλλοι μπορούν να τους απαντήσουν ακριβώς με το ίδιο νόμισμα) από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών που υπόκεινται σήμερα στους αμερικανικούς δασμούς ανέρχεται σε 6,4 δισεκ. ευρώ.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη πριν από το τέλος Ιουνίου ούτως ώστε η εφαρμογή των νέων δασμών να ξεκινήσει τον Ιούλιο», δήλωσε ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά την επικύρωση από τον ίδιο και άλλους Επιτρόπους του σχεδίου για δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δασμούς μεταξύ 10% και 50% σε επιπλέον αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,6 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 ή ενδεχομένως νωρίτερα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κρίνει παράνομα τα αμερικανικά μέτρα (που θα τα κρίνει έτσι ως πιο πιθανό ενδεχόμενο)

Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνει τον χυμό πορτοκαλιού, το ουίσκι μπέρμπον, τα παντελόνια τζιν (εδώ θα κλάψει πολύς κόσμος καθώς το τζιν είναι το ρούχο που φοριέται από άπαντες και αποτελεί ενδυματική επιλογή για άντρες και γυναίκες για όλες τις περιστάσεις), τις μοτοσικλέτες και μια σειρά προϊόντων χάλυβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν στείλει τη δική τους απάντηση αφού ο Αμερικανός πρόεδρος τερμάτισε την περασμένη Παρασκευή την εξαίρεσή τους από δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και ύψους 10% στο αλουμίνιο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ως αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 16,6 δισεκ. δολαρίων Καναδά (12,9 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) από την 1η Ιουλίου. Το Μεξικό επέβαλε χθες δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως ο χάλυβας, το χοιρινό και το μπέρμπον.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Οι ΗΠΑ ναι μεν είπαν θα «κοιτάξουμε πρώτα το συμφέρον μας» αλλά στην ψυχοσύνθεσή τους δεν ήταν προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να κάνουν και όλοι οι άλλοι το ίδιο ακριβώς.

Κερδίζουν από την μείωση των εισαγωγών τους αλλά θα χάσουν πάρα πολλά από την μείωση των εξαγωγών τους.

Συν τοις άλλοι θα αντιμετωπίσουν κι άλλα προβλήματα καθώς έχει δημιουργηθεί έντονα η τάση στον πλανήτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απομονωθούν καθότι έχουν καταστεί αυταρχικές και προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιές στα οικονομικά συμφέροντα ακόμα και των συμμάχων τους.

Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση του Ιράν που επιχειρούν να επιβάλλουν κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει τεράστιες εμπορικές συμφωνίες με την Τεχεράνη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η φωνή της άμεσης αποδολαριοποίησης του πλανήτη ακούγεται όλο και πιο έντονα

Για πολλούς πίσω από τον εμπορικό αυτόν πόλεμο κρύβεται μια προσπάθεια να σωθεί το δολάριο από μια κρίση.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κάτι συμβαίνει με το αμερικανικό δολάριο το οποίο και αποτελεί το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη. Επί του πρακτέου ο πλανήτης έχει «γεμίσει» από αυτό και πλέον δεν μπορεί να διατηρήσει για πολύ την αξία του.

Το pronews.gr έχει από την αρχή προειδοποιήσει ότι το δολάριο όπως χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς δημιουργεί «φούσκες». «Φούσκες» οι οποίες όταν σκάνε «ρουφάνε» τα πάντα σαν «μαύρες τρύπες».

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δολάριο ως επιθετικό όπλο για δύο λόγους:

Πρώτον για να περνάνε καλά αυτοί, χρησιμοποιώντας το ως ανεξάντλητο μέσο πλούτου και δεύτερον για να μην περνάνε καλά οι υπόλοιποι και ιδίως όσοι αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία τουςλ.

Μέσω του δολαρίου ελέγχουν τις αγορές, επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον θέλουν, προκαλούν οικονομικούς «στραγγαλισμούς» δηλαδή με λίγα λόγια χρησιμοποιούν μια «σημαδεμένη» τράπουλα και όλα στο τέλος τους ανήκουν.

Ακόμα και η άλλοτε Σοβιετική Ένωση σε δολάρια συναλλάσσονταν.

Τώρα όμως Ρωσία και Κίνα έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αποδολαριοποίησης με σκοπό να την επιβάλουν σε όλο τον πλανήτη και να επαναφέρουν τον κανόνα του χρυσού ο οποίος αν μη τι άλλο, τηρεί τους κανόνες της Λογικής.

Στον ίδιο δρόμο οδηγείται και η Τουρκία καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται ποτέ να είναι... ελεύθερος όσο εξαρτάται από το δολάριο

Ότι υπάρχει με αυτό πληρώνουμε. Με το δολάριο η ύπαρξη του χρήματος έγινε ένα είδος... ανέκδοτου.

Πρόσφατα το pronews.gr επανήλθε στο θέμα καθώς υπάρχουν βάσιμες προβλέψεις ότι κάτι άσχημο έρχεται. Ίσως τελικά οι Αμερικανοί να ήθελαν μια νέα κρίση με το Ιράν καθώς ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου και μαζί με αυτές η ανάγκη για αύξηση της κυκλοφορίας του δολαρίου.

Το δολάριο εξαρτάται πάρα πολύ από την κυκλοφορία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ προκαλούν ρίγος: Η διευθύντρια του ΔΝΤ προβλέπει μια «ολοκαίνουρια» παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα το σάρωμα της παγκόσμιας οικονομίας όπως την ξέρουμε.

Ήδη προειδοποιεί ότι όλες οι χώρες πρέπει να πάρουν μέτρα, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ οι οποίες και έχουν «γεμίσει» τον πλανήτη με το αμερικανικό δολάριο το οποίο και τυπώνουν αφειδώς.

Για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες ότι το pronews.gr εδώ και πολλά χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη δολαριακή κρίση σας παρουσιάζουμε την «προφητική» δήλωση του Ν.Τραμπ ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και την έκανε στην εκπομπή του Fox News’ “On the Record with Greta Van Susteren.”

Χαρακτηριστικά είπε οτι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον μια πλούσια χώρα.

"Έχουμε ένα χρέος 16 τρισ.δολαρίων και μόλις φτάσει (που θα φτάσει) τα 21-22 τρισ.δολάρια θα αναγκαστουμε εκ των πραγμάτων να το αναδιαρθρώσουμε"

"Η πραγματική ανεργία στη χώρα είναι της τάξης του 15-16% και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι 21%! Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν πάει καλά και ο όρος ύφεση είναι απλά μια ωραία λέξη για να το περιγράψει"

Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ αποτελεί το 1/4 του πλανητικού χρέους και έχει ξεφύγει τελείως από οποιοδήποτε ανθρώπινο όριο. Πιθανότατα να χρωστάνε και στους Κλίγκον του...Σταρ Τρεκ. Αυτά επειδή πολλά εγχώρια ειδησεογραφικά παίζουν με την νοημοσύνη μας.

Το ζήτημα είναι ότι το χρέος των ΗΠΑ ήδη έχει φτάσει επί προεδρίας Τραμπ τα 21 τρισ.δολάρια!

Για να σταματήσει να επεκτείνεται το χρέος αυτό, πρέπει να «παγώσει» το εμπόριο. Ζήτηση στην εσωτερική αγορά και ας μην γίνονται εξαγωγές.

Πρέπει τα δολάρια που υπάρχουν στις ΗΠΑ να μένουν στις ΗΠΑ και να σταματήσουν να τυπώνουν άλλα.

Ο John J. Hardy είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank και τα λέει τα πράγματα όπως είναι. Το δολάριο όπως χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή, αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ο Ν.Τραμπ όπως φάινεται το γνώριζε αυτό από το 2015.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top