0
Το πόρισμα της διεθνούς ελεγκτικής εταιρίας Delloite για το ελληνικό γραφείο της Unicef είναι αποκαλυπτικό. 

Ταξίδια στην Ιταλία, ασημένια κηροπήγια, συνενοημένοι λογιστές , ταβέρνες, ανθυγιεινά επιδόματα , όλα αυτά κόστιζαν κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τους υπαλλήλους του ελληνικού γραφείου της UNICEF. Μόνο που ήταν άτυχοι. Τους ανακάλυψαν στα κεντρικά γραφεία στην  Γενεύη και μπήκε τέλος στην ασυδοσία πολλών ετών. 

Οι αποκαλύψεις υπαλλήλου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef που είχε σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη του πολυετούς σκανδάλου με την υφαρπαγή τουλάχιστον 2.000. 000 ευρώ κάθε χρόνο από τα ταμεία του φιλανθρωπικού οργανισμού είναι καθοριστικές:

«Μέχρι και για …ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στην Ιταλία, δίνονταν οι εισφορές των φιλάνθρωπων πολιτών προς την Unicef. Τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε ισάριθμους γάμους. 

Τα πλακάκια 

Άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef. 

Τεράστια ποσά φέρεται να δίνονταν για αγορές πλακακίων μπάνιου και άλλων ειδών ανακαίνισης, που αφορούσαν βεβαίως κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων. 

Εξαφανίστηκαν χορηγίες της τάξης των 340.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών και υπέκρυπταν την απάτη με την βοήθεια συνεννοημένων λογιστών. 

Όταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύβει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου. 

Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη. 

Στη συνέχεια επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το πτυχίο της και άρχισαν, υποτίθεται, να ρωτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου για να επαληθεύσουν, χωρίς επιτυχία, την …πλαστότητά του».

Οι αποκαλύψεις 

Οι ατασθαλίες προέκυψαν από πόρισμα της εταιρείας Deloitte που διενήργησε τον έλεγχο για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς και ύστερα από εντολή των κεντρικών γραφείων της Γενεύης.

Η άκρη του νήματος βρέθηκε με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016. 

Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση ανάμεσα σε 90 υποψηφίους και μετά από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος. 

Η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Οι αποκαλύψεις, όπως είναι γνωστό, ανάγκασαν τη διεθνή επιτροπή της Unicef να αποσύρει το σύμφωνο αναγνώρισής της από την ελληνική εθνική επιτροπή του οργανισμού μέχρι να αποφασιστεί η νέα νομική υπόσταση της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι την νομική εκπροσώπηση στελεχών της Unicef που συμμετείχαν στην παρουσίαση των ατασθαλιών και παρακολούθησε την διερεύνηση της υπόθεσης, έχει ο δικηγόρος Αθηνών κ. Απόστολος Λύτρας.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες 

Όμως οι περιγραφές για το τι ακριβώς συνέβαινε στο εσωτερικό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής είναι ανατριχιαστικές. 

Σύμφωνα με το vima.gr το ίδιο στέλεχος αναφέρει: «όταν είχα πάει στην Unicef πριν μερικά χρόνια, το μέλημά μου ήταν να βοηθήσω τα χιλιάδες δύστυχα παιδιά από αφρικανικές και ασιατικές χώρες που πέθαιναν από την πείνα ή μικρά αγόρια και κορίτσια που εργάζονταν εξαντλημένα για ένα ευρώ τον μήνα. 

Όταν άρχισα να εργάζομαι δέχθηκα προσκλήσεις από παλαιούς υπαλλήλους της εταιρείας για να φάμε μαζί και να γνωρισθούμε. 

Στην πορεία, μου έκαναν διάφορες προτάσεις για παράνομα οικονομικά οφέλη ή να μου δώσουν και ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για να κατοχυρώσω την οικογένειά μου. 

Όμως οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται αποδείκνυαν το εύρος των απατών. 

Όλοι ήταν υψηλόμισθοί ενώ υπήρχαν άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες που έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος και… ειδικών συνθηκών.

Βασικό ρόλο είχε ένας εκ των λογιστών που είχε αυτή τη θέση χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και έδινε επί χρόνια διαβεβαιώσεις ότι τίποτα ύποπτο δεν συνέβαινε. 

Έκπληκτοι εντοπίσαμε μεγάλα ποσά που δίνονταν για διασκέδαση, για υποτίθεται «επαγγελματικά» ταξίδια υψηλόβαθμων στελεχών της Unicef, όπως εκείνο της Ιταλίας προ μερικών ετών. 

Είχαν πάει συν γυναιξί και τέκνοις και η φιλανθρωπική οργάνωση πλήρωνε ακριβά εστιατόρια και night club στην Ρώμη. 

Υπερκοστολογήσεις της τάξης του 60-80% γίνονταν για το άνοιγμα 6-7 καταστημάτων της Unicef σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Μας είχε εντυπωσιάσει ότι παντού εμφανίζονταν να τοποθετούνται μεγάλες ποσότητες με «πλακάκια», δείγμα ότι και εκεί υπήρχε κόλπο διασπάθισης χρημάτων. 

Επιπλέον, δεν φαίνεται να είχαν καταχωρισθεί _είχαν εξαϋλωθεί_ χρήματα παλιότερης χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία παρελάμβαναν, τμηματικά, υπάλληλοι της ελληνικής Επιτροπής. 

Ακόμη έκλεβαν χρήματα από τα ποσά που δίνονταν για τα καύσιμα των ΙΧ. Επιπλέον η αναφερόμενη στο πόρισμα περίπτωση «καταστροφής παγίων» της τάξης των 350.000 ευρώ, φαίνεται να αφορά εξαΰλωση στοιχείων για έπιπλα, υπολογιστές, συστήματα κλιματισμού και άλλα που κατέληξαν σε σπίτια υπαλλήλων. 

Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική. 

Τον τελευταίο καιρό οι πιέσεις που ασκήθηκαν για να συγκαλυφθεί η υπόθεση, είχε οδηγήσει σε πρωτοφανή επεισόδια στο εσωτερικό της Επιτροπής. 

Όμως όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους….».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top