0
Η Βικτώρια Καταρίνα Φλικ και ο δίδυμος αδερφός της Καρλ Φρίντριχ Φλικ, αναδείχθηκαν ως οι Νεαρότεροι Δισεκατομμυριούχοι του Κόσμου, με βάση τη λίστα του Bloomberg Billionaires Index. 



Σάββας Μιχάλαρος

Ο καθένας έχει να επιδείξει περιουσία αξίας 1,8 δισ. δολαρίων. Πώς απέκτησαν τόσα χρήματα; Οι 19χρονοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν μία αμύθητη περιουσία από την οικογένειά τους. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το «ζουμί» της ιστορίας. Μία αμύθητη περιουσία, η οποία αποκτήθηκε στη σκιά της ναζιστικής κτηνωδίας, με το αίμα και τον ιδρώτα αιχμαλώτων πολέμου-σκλάβων, σε συνθήκες που δεν διέφεραν πολύ από εκείνες των κολαστηρίων του Άουσβιτς και των υπολοίπων στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζιστών του Αδόλφου Χίτλερ.

Μία αυτοκρατορία κτισμένη πάνω στις σορούς των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να πλουτίσουν λίγοι, ελάχιστοι, μετρημένοι ενδεχομένως στα δάχτυλα. Ελάχιστοι, που οι απόγονοί τους σήμερα ενδεχομένως να απολαμβάνουν τους «καρπούς» της αναλγησίας, της απανθρωπιάς, της ανθρώπινης κτηνωδίας, της κόλασης που έζησε η Ευρώπη και ο κόσμος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο παππούς των Αυστριακών αδελφών Φλικ, ήταν το πλουσιότερο άτομο των Ναζί, κτίζοντας την αυτοκρατορία του μέσω μίας βιομηχανίας όπλων, στην οποία εργάζονταν σκλάβοι, αιχμάλωτοι πολέμου, κάτω από οικτρές συνθήκες και για ένα πιάτο φαΐ, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέθαναν κατά τη διάρκεια της εργασίας, ή αφέθηκαν στους Ναζί για εκτέλεση.


Ο παππούς Φρίντριχ Φλικ δικάστηκε το 1947 για τη συμμετοχή του στη ναζιστική κτηνωδία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όπως αναφέρθηκε στη δικογραφία, πάνω από 40.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα εργοστάσια παραγωγής όπλων του Φλικ, προκειμένου ο αυστριακής καταγωγής ναζιστής να πλουτίσει και οι Ναζί να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός τους και να προκαλέσουν δυστυχία, πόνο, πείνα, θάνατο και βασανιστήρια.

Το 1950, ο παππούς των σημερινών δικσεκατομμυριούχων, με εντολή του ανώτατου Αμερικανού επιτρόπου για τη Γερμανία, βγήκε από τη φυλακή μαζί με άλλους Γερμανούς βιομήχανους. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν στον Φρίντριχ Φλικ τα χρήματά του και τον αποζημίωσαν. Ο μέχρι τότε ναζιστής και καταδικασμένος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επιχειρηματίας, ανάκτησε την ελευθερία του και τα «ματωμένα» χρήματα που είχε κερδίσει, επέστρεψαν στο χρηματοκιβώτιό του, με μία αμφιλεγόμενη, προκλητική και σκανδαλώδη απόφαση του τότε Αμερικανού επιτρόπου για τη Γερμανία. Μέρος των χρημάτων αυτών, ο παππούς Φλικ τα επένδυσε στην εταιρεία Daimler-Benz AG. Την πρόδρομο της Mercendes Benz.

Τότε, ο γερμανικός Τύπος έγραψε ότι ο Φρίντριχ Φλικ κατάφερε να γίνει ο μοναδικός Γερμανός πολίτης, που αναδείχθηκε πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα δύο φορές.

Μπλεγμένος σε πολιτικό σκάνδαλο και μίζες ο πατέρας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πατέρας των αδελφών Φλικ, ο οποίος πρωταγωνίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ο Φρίντριχ Καρλ Φλικ, που γεννήθηκε το 1927 και πέθανε το 2006, ανέλαβε την ηγεσία της αυτοκρατορίας Φλικ μετά τον θάνατο του παππού το 1972. Τη δεκαετία του '80, ο πατέρας Φλικ ενεπλάκη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο με μίζες πολιτικών, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος φυσικά, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή και κατηγορία. Το 1987, μετά από πολλές... αναταράξεις, επιβλήθηκε πρόστιμο σε κοντινό συνεργάτη του για φοροδιαφυγή. Το 1985, ο πατέρας Φλικ πούλησε τις επιχειρήσεις του στην Deutsche Bank AG για το ποσό των 5,36 δισ. μάρκων και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή.

Η σκιά του παρελθόντος πλανάται πάνω από μία αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων. Με παππού Ναζί και εγκληματία πολέμου και πατέρα δολοπλόκο, που χρημάτιζε πολιτικούς, τα αδέρφια Φλικ προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό παρόν και μέλλον. Οι δίδυμοι ζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αποφεύγουν τις προκλήσεις, γνωρίζοντας ότι το παρελθόν της οικογένειάς τους και η προέλευση των χρημάτων τους, θα αποτελεί πάντα μία μαύρη σκιά, σε μία σκοτεινή όσο και αιματηρή ιστορία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top