0
Το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδοχη παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια κατάφερε να διχάσει το Κίνημα Αλλαγής.

Στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε για την τελική της στάσης στην ολομέλεια ενώ το Ποτάμι ψήφισε θετικά.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και την προειδοποίηση βουλευτών του κινήματος όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο για την ανάδοχη παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια όποια θέση και να πάρει το κόμμα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου που είναι εισηγήτρια προσπάθησε να συγκεράσει όλες τις απόψεις και αναφερόμενη στο επίμαχο άρθρο ζήτησε « το θέμα της αναδοχής να γίνει πιο ευέλικτο όχι για να αποκλείσει τον οποιοδήποτε αλλά για να πάμε στην προστασία του παιδιού. Να το πούμε καθαρά, να κρίνεται και να επιλέγεται το πρόσωπο που είναι καταλληλότερο. Και η επιλογή να γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού». Ωστόσο η κ. Χριστοφιλοπούλου ξεκαθάρισε πως δεν ζητεί να γίνεται επιλογή αναδόχων γονέων με βάση την σεξουαλική τους ταυτότητα ή άλλο κοινωνικό κριτήριο.

Πάντως στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναταραχή και βουλευτές όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Γιώργος Αρβανητιδης και άλλοι σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν την επίμαχη διάταξη.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα είναι η ΔΗΜΑΡ αφού ο πρόεδρος της Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες μέρες ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης ενώ ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια πήρε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Από την πλευρά του Ποταμιού ήδη από το περασμένο Σάββατο ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας το κείμενο 55 πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι οι ισχυρισμοί πως τα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων δεν αναπτύσσονται το ίδιο καλά σε σχέση με τα παιδιά ετεροφυλόφιλων γονέων, δεν βρίσκουν υποστήριξη στην επιστημονική ερευνητική βιβλιογραφία είχε γράψεις στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook 

«Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ένας ομοφυλόφιλος μπορεί να είναι κατάλληλος και ικανός γονέας όσο και ένας ετεροφυλόφιλος. Ας αλλάξουμε, λοιπόν, τη συζήτηση.
Το θέμα είναι αν τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν ένα σπίτι και να μην αραχνιάζουν στα ιδρύματα.»

Όχι από τους ΑΝΕΛ στην ανάδοχη από ομόφυλα ζευγάρια 

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης μίλησε ιδιαιτέρως επικριτικά για το επίμαχο άρθρο 8 λέγοντας πως εκ εκτός από το κόμμα του εκφράζει και την κοινωνία ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα το καταψηφίσουν γιατί δεν θέλουν την οποιαδήποτε μορφή υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

«Οι ανεξάρτητοι Ελληνες έχουμε δηλώσει την θέση μας ότι κάθε μορφή υιοθεσίας ή αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια μας βρίσκει αντίθετους καθώς πέραν των λοιπών αντιθέσεων όπως τις έχουμε καταθέσει , θεωρούμε πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υιοθεσία κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε να συμβεί. Εκτός από τη θέση του κόμματος εκφράζουμε και την άποψη της κοινωνίας.
Λέμε ναι στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών αλλά αυτό να μην γίνει με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια σε βάρος της ομαλής και απρόσκοπτης ψυχοσωματικής ανάπτυξης του.
Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο το δικαίωμα του ανήλικου παιδιού να διαμορφώσει ελεύθερα την προσωπικότητα και την ψυχοσωματική του ανάπτυξη . Η ανάδοχη από ομόφυλα ζευγάρια το καθιστά το ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις κάτι που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν παραβλέπουμε»

Ναι από το Ποτάμι στο επίμαχο άρθρο 8

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι μίλησε με ιδιαιτέρως θετικά λόγια για το άρθρο 8 τονίζοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να τολμούν και να μην κρύβονται πίσω από ψηφοθηρικές λογικές χαϊδεύοντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Μάλιστα εμμέσως άφησε και αιχμές για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λέγοντας ότι προοδευτικός δεν είναι αυτός που μετρά τα κουκιά πριν από κάθε απόφαση.

«Η ανάδοχη από ομόφυλα ζευγάρια είναι μία δυνατότητα που δίνεται και θα την κρίνει ο εκάστοτε ειδικός όπως θα κρίνει και όλα τα άλλα ζευγάρια. Είδαμε τις απόψεις των επιστημόνων. Η κοινωνία μας το βλέπει με προβληματισμό και αμηχανία. Θεωρώ ότι υπάρχουν απλώς περισσότερο και λιγότερο πληροφορημένοι πολίτες. Θα επικαλεστώ το συμφέρον των παιδιών. Οσο καλό και αν είναι ένα ίδρυμα η ένταξη σε ένα οικογενειακό περιβάλλον είναι σαφώς ευνοϊκότερη εξέλιξη για ένα παιδί. Αυτό είναι και το νόημα της αποϊδρυματοποίησης. Ει τε ετερόφυλο είτε ομόφυλο είναι το ζευγάρι το παιδί θα αναπτυχθεί καλά εάν βρει εκεί αγάπη και φροντίδα. Δεν με ενδιαφέρει ο σεξουαλικός προσανατολισμός των αναδόχων.

Όσοι ισχυρίζονται ότι τα παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια θα δέχονται μπούλινγκ προλειαίνουν το έδαφος για ένα τέτοιο μπούλινγκ. Λένε πολλοί ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Εάν είναι ο πολιτικός να σύρετε πίσω από την κοινή γνώμη τότε παύει να είναι χρήσιμος . Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να παίρνουν αποφάσεις που δεν αρέσουν στην πλειοψηφία αν κρίνουν ότι αυτές εξυπηρετούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τα εθνικά συμφέροντα. Η πλειοψηφία δεν πρέπει να περιορίζει ατομικά δικαιώματα ούτε τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις το συμφέρον των παιδιών. Οι πολιτική πρέπει να τολμούν και όχι να κρύβονται πίσω από ψηφοθηρικές λογικές χαϊδεύοντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας . Προοδευτικός δεν είσαι όταν μετράς τα κουτιά πριν από κάθε απόφαση καθώς οι πλειοψηφίες έχουν και τις μεγαλύτερες αδράνειες»

Το άρθρο περνά με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού 

Με δεδομένη λοιπόν την στάση όλων των κομμάτων το επίμαχο άρθρο 8 θα εγκριθεί και θα φτάσει στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν αρνητικά. Αρνητικά στο συγκεκριμένο άρθρο στάθηκαν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top