0
Η μείζονα, 25μελής, Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε με οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν προ του «νόμου Κατρούγκαλου».


Μεταξύ αυτών που είναι στη μειοψηφία, δηλαδή που τάχθηκαν υπερ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου και οι αντιπρόεδροι, Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Οι διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν στον πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Στις επόμενες διασκέψεις, αναμένεται να δοθεί η μάχη των δικαστών, καθώς το κομμάτι που απομένει καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, κ.λπ.).

Με άλλα λόγια, στο μικροσκόπιο των επόμενων διασκέψεων της Ολομέλεια του ΣτΕ θα τεθεί το σκέλος εκείνο του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές του νόμου Κατρούγκαλου.

Εδώ, το βασικό ζήτημα είναι ότι για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287-2290/2015), που πολύ δύσκολα, μπορούν να παρακαμφθούν κατά τις επόμενες διασκέψεις.

Επίσης, μέχρι στιγμής η Ολομέλεια του ΣτΕ, πλέον του κομματιού για τις παλαιές συντάξεις, έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχής της ισότητας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι εισηγητές στις υποθέσεις αυτές που είναι πάνω από 30 είναι οι σύμβουλοι Σπυρίδων Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top