0
«Εφηύραμε ένα βουνό περιττών αναγκών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε διαρκώς, να πετάμε πράγματα... 


Τις ζωές μας σπαταλάμε. Όταν εγώ αγοράζω κάτι ή όταν αγοράζετε κάτι εσείς, δεν πληρώνουμε με χρήματα. Πληρώνουμε με τον χρόνο που ξοδέψαμε από τη ζωή μας για βγάλουμε αυτά τα χρήματα. Η διαφορά είναι ότι δεν μπορείς να αγοράσεις ζωή. Η ζωή απλά περνάει και φεύγει. Και είναι τρομερό να ξοδέψεις τη ζωή σου, χάνοντας την ελευθερία σου». ( Σεπτέμβριος 2015)

Ο Χοσέ Μουχίκα που είχε τον τίτλο του «φτωχότερου προέδρου στον κόσμο», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. 

Ο ίδιος τον αρνιόταν:  «Εγώ δεν νιώθω φτωχός. Φτωχός είναι όποιος αγωνίζεται να διατηρήσει ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, επιθυμώντας όλο και περισσότερα υλικά αγαθά», έλεγε. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης ήταν και ζούσε σαν ένας απλός αγρότης, που αρνιόταν την χλιδή. Γνωστός και ως «El Pepe», γεννήθηκε στην Ουρουγουάη και έγινε πρόεδρος της χώρας του, κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2009.

Πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος, παρέμεινε φυλακισμένος για 14 έτη όταν συμμετείχε στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Το 1985 αποφυλακίστηκε και ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα. 

Ήταν παντρεμένος με τη Λουτσία Τοπολάνσκι και ζούσε τη φάρμα τους, καλλιεργώντας χρυσάνθεμα. Δεν φορούσε γραβάτα και αρνήθηκε το προεδρικό αυτοκίνητο που του προσφέρθηκε, επιμένοντας να κυκλοφορεί με ένα VW Beetle του 1987.  

Κάθε μήνα δώριζε  σε φιλανθρωπίες το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του, διατηρούσε ένα ποσό μόνο για τα απαραίτητα και δεν ήθελε να επωφελείται των παροχών που έχει το αξίωμά του.    

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top