0
«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες αναμένεται να δώσει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 


Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κλπ). Η ρύθμιση αφορά γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δάνειο από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017. 

Στους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός του τριμήνου, ενώ η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%. Σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%. 

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους. 

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr) η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

Για «την πιο σημαντική ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον αγρότη» και που «θα του δώσει πάλι τον έλεγχο των οικονομικών του» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top