0
Στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στην πώληση των S-400 και στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Αιγαίο, αλλά και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρθηκε με αρκετή διάθεση... εξωραϊσμού της φιλοτουρκικής στάσης της Μόσχας, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του.

Ο ίδιος, με αφορμή και τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζέφρι Πάιατ, απέρριψε το ένοπλης σύγκρουσης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης για να «απαλύνει» την πώληση των S-400 από τη Ρωσία στη Τουρκία είπε ότι «Οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα», χωρίς να δικαιολογήσει όμως το γιατί δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα. Και μάλλον η θέση του ότι «Δεν θα γίνει πόλεμος στο Αιγαίο» υπαγορεύεται από την ρωσική ανάγκη να δικαιολογήσει την πώληση εξαιρετικά προηγμένα οπλικά συστήματα στον παραδοσιακό εχθρό Ελλάδας και Ρωσίας.
Και συνέχισε λέγοντας: «Οι σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, η οποία από το παρελθόν κατέχει ανάλογα οπλικά συστήματα», είπε ακόμα ο κ. Μασλόφ.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν ο κ. Πούτιν έθεσε το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε να απαντήσει περιοριζόμενος να πει ότι δεν ξέρει τι συζητήθηκε καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών.

Όπως είπε, το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, δεν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ ημών υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Σκοπιανό ο κ. Μασλόφ ανέφερε πως η Ρωσία αποδέχεται οποιαδήποτε λύση βρεθεί χωρίς πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί και στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
«Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τσίπρα στη Ρωσία».

Ο Μασλόβ, είπε πως «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Αυτό αποδεικνύεται όπως είπε και από το γεγονός ότι τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ έχουν μιλήσει επτά φορές στο τηλέφωνο».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του κ. Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή και έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία δια της διπλωματικής οδού, ενώ εκτίμησε πως η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει εντός του έτους.

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν. Υπενθύμισε πως την περσινή χρονιά η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ρωσική και επρόκειτο για ξενοδοχειακή εγκατάσταση στην Ελούντα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top