0
Μια εύκολη νίκη έναντι της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδιώξει ο Ερντογάν κατά τον ναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ.

Όπως γράφει στο armyvoice.gr, στο Αιγαίο πέλαγος, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και με την εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεών μας δεν υπάρχει εύκολη νίκη για την Άγκυρα και εκτιμά ότι η πιθανότητα για μία κρίση είναι μικρή. Αντίθετα όμως η Κύπρος θεωρείται «εύκολος στόχος».

Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Γιακουμάκη:

«Στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα που έχει προβάλει και οι διευθετήσεις να γίνουν με πολιτικούς όρους και όχι με όρους του Διευθνούς Δικαίου.
Επιπλέον ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2019, που θέλει να κερδίσει ο κ. Ερντογάν, θα ήθελε να προβάλει το πατριωτικό του προφίλ, τουλαχιστον ότι δεν απεμπολεί δικαιώματα της Τουρκίας στο Αγαίο, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Ενδεχομένως λοιπόν να επιδιώξει μία εύκολη νίκη έναντι της Ελλάδας σε τομέα που θα έχει μικρό ρίσκο. Αν αναλάβει μεγάλο ρίσκο και δε πετύχει τους στόχους του κινδυνεύει να χάσει την εξουσία και όχι μόνο.

Στο Αιγαίο πέλαγος, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και με την εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεών μας δεν υπάρχει εύκολη νίκη για την Άγκυρα και εκτιμώ ότι η πιθανότητα για μία κρίση είναι μικρή.

Σήμερα το σοβαρό διακύβευμα για την Άγκυρα, που είναι και επιτακτικό, είναι να πάρει κομάτι από τη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα από τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Θεωρεί ότι η Κύπρος είναι ένας εύκολος στόχος, προτάσσοντας τη στρατιωτική της ισχύ και δευτερευόντως η Ελλάδα στη περιοχή νοτίως Καστελόριζου.

Βεβαίως η υπόθεση είναι περισσότερο περίπλοκη διότι ο διεθνής παράγων έχει τα δικά του συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση όμως η εμφάνιση τουρκικού πλοίου ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές αυτές, που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές και μακριά από τις ελληνικές είναι πιθανή και θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για μία κρίση.

Όπως έχω ξαναπεί για να είμαστε ανθεκτικοί σε πιέσεις πειθαναγκασμού τα επόμενα χρόνια από τη γείτονα χώρα, για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην εξαρτώμαστε από τους συγκυριακούς σχεδιασμούς των συμμάχων μας οφείλουμε άμεσα και σε πρώτη προτεραιότητα να ξεκινήσουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον και μετά όλες τις άλλες στρατηγικές για μια ισχυρή από κάθε άποψη Ελλάδα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top