0
Αιφνιδιαστικές ασκήσεις ξεκίνησε ο σερβικός Στρατός στη Νότια Σερβία και στα σύνορα με Κόσοβο, με τα σερβικά «φτερά» να φορτώνονται με βόμβες και να προχωρούν σε εικονικούς βομβαρδισμούς θέσεων «ανταρτών» .


Σε βίντεο που θα δείτε, τα μαχητικά της Σερβίας προχωρούν σε πολύ χαμηλές διελεύσεις πάνω από τα κεφάλια των Αλβανών με τον Δήμαρχο του Πρέσεβο να διαμαρτύρεται.

Συναγερμός σήμανε μέχρι το Κόσοβο καθώς τα σερβικά μαχητικά έφτασαν μέχρι τα σύνορα και προχώρησαν σε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Γιοβάν Κριβοκάπιτς,τόνισε ότι οι πτήσεις των μαχητικών πάνω από την περιοχή του Πρέσεβο, είναι μέρος των ασκήσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή και αυτές θα συνεχισθούν και αύριο.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην κοιλάδα του Πρέσεβο δραστηριοποιείται η αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση UCPMB , «παρακλάδι» του UCK η οποία «εκπροσωπεί» αρκετούς χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην περιοχή, και η οποία αποτελεί το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκοντα όλα τα MiG-29 που παρέδωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μέρος της δωρεάς σε στρατιωτικό υλικό που παρέχει η Ρωσία στην Σερβία.

Δεν είναι τυχαίο, πως πρόσφατα δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη An-26 προσγειώθηκαν στη Σερβία μεταφέροντας «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας βάσει συμφωνίας των αρχηγών κρατών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν.

Προσγειώθηκαν και εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου «Lasta», που παρελήφθησαν για λογαριασμό της σερβικής πολεμικής αεροπορίας, από το αποκαλούμενο «ρωσικό πακέτο», στην προσθήκη του οποίου εμπεριέχονται η επισκευή των σερβικών αεροσκαφών MiG, των αρμάτων μάχης Τ-72 και των τεθωρακισμένων οχημάτων BRDM-2M με την αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών An-26.

Ετσι, το καζάνι σιγά σιγά «βράζει» και η κατάσταση αντί να αποκλιμακώνεται, με την απόσυρση των Σέρβων πολιτικών από την Κυβέρνηση του Κοσόβου, κλιμακώνεται με άγνωστη κατάληξη.

Η Σερβία για πρώτη φορά δείχνει έτοιμη να υποστηρίξει στρατιωτικά την πολιτική στόχευση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Αλβανός δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκιπρίμ Αρίφι, τόνισε:

«Σήμερα, γύρω στις 14:00, οι πολίτες του δήμου Πρέσεβο, ταράχθηκαν από τις χαμηλές πτήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών της Δημοκρατίας της Σερβίας. Με βαθιά αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες προσθέτουν αβεβαιότητα και ανησυχία στους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο. Καλώ τα αρμόδια κεντρικά θεσμικά όργανα να μην κάνουν κατάχρηση των εγκαταστάσεων της κοινότητάς μας για να δείξουν τις δυνάμεις τους, ως αντίδραση στα πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες (στο Κοσσυφοπέδιο)», σημειώνει και καταλήγει:

Διαβεβαιώνω επίσης τους πολίτες του Πρέσεβο ότι έχουμε την πλήρη υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των διεθνών φίλων μας και τους καλώ να μην ενδίδουν σε πιθανές προκλήσεις και αυθόρμητες αντιδράσεις».

Οι Αλβανοί της περιοχής «βλέπουν» επίδειξη ισχύος και πίεση σε όλους τους ομοϊδεάτες τους που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο.

Η «φωτιά» που ετοιμάζεται να ανάψει όμως είναι στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι  εκπρόσωποι δέκα Σερβικών δήμων απειλούν σήμερα στη Βόρεια Μιτρόβιτσα ότι αν η Πρίστινα επίσημα δεν συγκροτήσει και εγκρίνει την ένωση σερβικών  δήμων μέχρι τις 20 Απριλίου, θα το πράξουν οι ίδιοι, κάτι που  σύμφωνα με αυτούς  δεν θα αποτελεί παραβίαση αλλά εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Οι Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στην ίδια αίθουσα στην οποία προχθές η ειδική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου παρενέβη για να συλλάβει τον αξιωματούχο της σερβικής υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούρτσιτς.

Η  «Μεγάλη Αλβανία» ή «Φυσική Αλβανία» όπως την ονομάζουν οι ίδιοι οι Αλβανοί, αποτελεί πρόβλημα που θα το βρούμε σίγουρα μπροστά μας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αποτελεί μια ιδέα που φουντώνει όλο και περισσότερο στην ταραγμένη γειτονιά μας, και οφείλουμε να δώσουμε την δέουσα προσοχή και όχι να ασχολούμαστε με την τρόικα αποκλειστικά.

Η ιδέα αυτή «πυρπολεί» την καρδιά πολλών Αλβανών στα Βαλκάνια, όπως δείχνουν πολλές πηγές. Η φωτιά όμως που θα ξεσπάσει στα Βαλκάνια θα είναι πολύ μεγάλη.

Αυτοί που αναμένεται να το εκμεταλλευτούν οπωσδήποτε είναι οι Τούρκοι , οι οποίοι έχουν λυσσάξει να «ξαναγυρίσουν» στα Βαλκάνια ως  κυρίαρχοι μετά τους βαλκανικούς πολέμους το 1912-1913.

Δείτε βίντεο από την περιοχή:



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top