0
Εκτενές άρθρο για την υπόθεση των δυο Eλλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Αναφερόμενο καταρχήν στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και παραπέμποντας σε δηλώσεις των γονιών του Δημήτρη Κούκλατζη που «ελπίζουν σε ένα θαύμα» για την απελευθέρωση των δυο παιδιών,  που κρατούνται για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. 

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «[…] η σύλληψη του Κούκλατζη και του άλλου στρατιώτη (ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη) προκάλεσαν βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δυο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση φερόμενων τούρκων πραξικοπηματιών».

«Το πρωί της 2ας Μαρτίου, στις 11 το πρωί. Ένας ταξίαρχος και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού μας ενημέρωσαν ότι ο γιος μας ο Δημήτρης και ένας συνάδελφός του συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία, ενώ ήταν σε περιπολία, καθώς πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα προς την Τουρκία. Οι άνδρες μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Δεν είναι ασυνήθιστο να χάνονται στρατιώτες στη γειτονική χώρα – ειδικά το χειμώνα, όταν πέφτει το χιόνι και η ορατότητα είναι κακή. Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τέτοια γεγονότα ήρεμα. Σε λίγες μέρες ο γιος σας θα επιστρέψει, μας είπαν», τόνισε η μητέρα του 29χρονου λοχία, Σοφία Κούκλατζη. 

Στο μεταξύ, η αρχική ανακούφιση της οικογένειας έδωσε χώρο στο πανικό και στην απόγνωση. «Είμαστε απλοί άνθρωποι που ζούσαν μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη», λέει στο Spiegel η κ. Σοφία. «Τώρα έχουμε μπει σε αυτή τη θύελλα», προσθέτει καθώς όπως επισημαίνει στο δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό το τηλέφωνο τους πλέον δεν σταματά να χτυπά. «Καλούν πολιτικοί, ιερείς, φίλοι, συγγενείς, δημοσιογράφοι». 

«Στα μάτια μας είναι ένας ήρωας και περιμένουμε ο γιος μας να επιστρέψει σε λίγες ημέρες», συμπληρώνουν οι γονείς του, ενώ «προσεύχονται για ένα θαύμα».

O Δημήτρης Κούκλατζης ζούσε με του γονείς του. Στο δωμάτιό του, στρατιωτικές στολές κρέμονται στην ντουλάπα, ενώ θρησκευτικές εικόνες είναι τοποθετημένες πάνω από το κρεβάτι του, περιγράφει το γερμανικό περιοδικό. «Είναι ένα χαρούμενο, φιλικό αγόρι», λέει η κ. Σοφία και προσθέτει: «Περνούσε πολύ χρόνο με φίλους, είχε πάθος για την ΑΕΚ και πάνω απ ‘όλα, αγαπούσε τη δουλειά του ως στρατιώτης. Είχε μπει στο στρατό σε ηλικία 18 ετών. Ποτέ δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την δουλειά ή το χρόνο υπηρεσίας». 

Kλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

Σύμφωνα με το Spiegel «η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. 

Υπενθυμίζοντας την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τα «πογκρόμ κατά ελληνικών μειονοτήτων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950», οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

«Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν "αγαπητό φίλο" και υποσχέθηκε να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Το Δεκέμβριο ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη γειτονική χώρα μετά από 65 χρόνια. Έκτοτε όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν άρδην. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για το ότι η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει στρατιώτες που ενδέχεται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξελίσσεται σε ‘ασφαλές λιμάνι' για τρομοκράτες. Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία "επιθετικό γείτονα"».

Πολιτικές σκοπιμότητες

Το Spiegel αναφέρεται και στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι «έλληνες πολιτικοί έκαναν λόγο για στοχευμένη επίθεση. Η σύλληψη των στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης. Σε τουρκικά και ελληνικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για πιθανή στρατιωτική σύρραξη».

Όπως εκτιμά ο Ντορούκ Εργκιούν από το think tank της Κωντινούπολης Edam, πολιτικοί και των δυο χωρών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019 ο Ερντογάν υιοθετεί μια ξεκάθαρα εθνικιστική ατζέντα ενώ και ο Τσίπρας δεν θέλει επ΄ ουδενί να εμφανίζεται υποχωρητικός έναντι των Τούρκων, καταλήγει το Spiegel.

Πηγή: Der Spiegel, Deutsche Welle

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top