0
Μία συμπλοκή αστυνομικών με δύο άγνωστους άνδρες που επιχειρούσαν να κλέψουν ένα αυτοκίνητο, στην οδό Κουντουριώτη στη Δάφνη, ήρθε να ξετυλίξει ένα ακόμη κουβάρι του ένοπλου αντάρτικου πόλεως στην Ελλάδα.


Από τις σφαίρες των αστυνομικών πέφτει νεκρός ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας, βιολόγος στο επάγγελμα, που μετά τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη δράση του, θα πάρει από τον Τύπο της εποχής το προσωνύμιο ο «τέλειος τρομοκράτης»

Το ημερολόγιο δείχνει 10 Μαρτίου 2010. Οι αστυνομικοί μένουν έκπληκτοι όταν διαπιστώνουν ότι ο νεκρός φόραγε διπλά γάντια, ενώ το παντελόνι και το μπουφάν του είχαν λάστιχα στις άκρες προκειμένου να μην αφήσει αποτυπώματα ή υλικό DNA, στο παλιό Ι.Χ. αυτοκίνητο Seat που επιχειρούσαν να κλέψουν. 

Ήταν οπλισμένος με πιστόλι τύπου Zastava και ρωσική επιθετική χειροβομβίδα, δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο και ταυτότητα. Στοιχεία που έδειχναν ότι δεν πρόκειται για έναν διαρρήκτη του κοινού ποινικού δικαίου.
Άμεσα ενημερώνεται η Δ.Α.Ε.Ε.Β. και κλιμάκιό της αναλαμβάνει τις έρευνες. 

Ο Λάμπρος Φούντας, ανερχόμενος βιολόγος στο επάγγελμα αλλά και με έντονη αντιεξουσιαστική δράση, είχε συλληφθεί το 1995 κατά τη διάρκεια της πρώτης αστυνομικής εισβολής στο Πολυτεχνείο. Ανάμεσά στα περίπου 400 άτομα που είχαν συλληφθεί τότε ήταν και οι περισσότεροι από τα μετέπειτα συλληφθέντα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Έκτοτε όμως τίποτα -τουλάχιστον φανερά- δεν τον συνέδεε με το αντάρτικο πόλης, πόσο μάλλον με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπεράνω πάσης υποψίας

Ο Λάμπρος Φούντας έμενε στους Αμπελόκηπους, πολύ κοντά στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Είχε καταγωγή από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας και ήταν πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, ενώ είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Γιος στρατιωτικού γιατρού εν αποστρατεία, ο 35χρονος εργαζόταν τα τελευταία επτά χρόνια σε γνωστό διαγωνιστικό κέντρο, στη περιοχή του Γηροκομείου. 

Γοητευτικόςός, δυναμικός, σοβαρός, ευγενής και με καλογυμνασμένο σώμα (ασχολούνταν με πολεμικές τέχνες), πάντα καλοντυμένος, έδειχνε να έχει αφήσει πίσω του το περιστατικό της σύλληψης στο Πολυτεχνείο και να έχει δώσει όλο το είναι του στη δουλειά, κατέχοντας θέση - κλειδί στο εργαστήριο DNA που εργάζονταν.

Το ξετύλιγμα του κουβαριού θα δείξει ότι ο Φούντας ήταν από ιδρυτικά και ηγετικά στελέχη του «Επαναστατικού Αγώνα». Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν ένα μήνα αργότερα θα συλληφθούν οι Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα,, καθώς οι (σ.σ. ως ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση) Βαγγέλης Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης, Σαράντης Νικητόπουλος και Κωνσταντίνος Γουρνάς.

Οι «επαναστατικές άδειες»

Το να βρει κανείς τρωτά σημεία σε έναν άνθρωπο που έκανε επιμελώς διπλή ζωή μόνο εύκολο δεν είναι. Αυτό που έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι την επομένη της συμπλοκής στη Δάφνη είχε ζητήσει άδεια, με το πρόσχημα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας η μητέρα του.

Κάτι που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, δεν υφίστατο. Το γεγονός δε ότι συνήθιζε να εργάζεται Σαββατοκύριακα και να παίρνει ολιγοήμερες άδειες μεσοβδόμαδα -όπως κατέθεσαν στη συνέχεια συνάδελφοι του- προκάλεσε απορίες στους αστυνομικούς, που άρχισαν να το ερευνούν. 

Όπως διαπιστώθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, οι ημέρες κατά τις οποίες έπαιρνε «ρεπό» ο Λάμπρος Φούντας συνέπιπταν με τρομοκρατικές ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα».

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του, ο 35χρονος βιολόγος εξακολουθεί να αποτελεί «πηγή έμπνευσης» για τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και τον άνθρωπο που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. ένα πολύτιμο μάθημα. Ότι το ένοπλο αντάρτικο πόλεως περιλαμβάνει και άτομα «αχαρτογράφητα» με έντονη δράση.







loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top