0
Μεγάλες διαστάσεις έχει πάει και στον τούρκικο Τύπο η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. 

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά για τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή το βράδυ της Πέμπτης (1ης Μαρτίου) αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αρνείται να παραδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Άγκυρα.


Το τελευταίο έρχεται να επιβεβαιώσει την φημολογία ότι η Τουρκία ίσως να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη υπόθεση για να πιέσει καταστάσεις.

Το CNN Turk αναφέρεται στη σύλληψη, κάνοντας λόγο για «βαριά χιονόπτωση» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι δύο Έλληνες τον δρόμο και να μπουν στην Τουρκία.

«Η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν την ανάκριση.

«Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο», αναφέρει η ιστοσελίδα της Hurriyet που παραθέτει την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.




Στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι» είναι οι δυο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στην όριο γραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων. Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά. Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση είναι συνεχή. 

Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο. Τώρα κοντεύουμε να συμπληρώσουμε ένα 24ωρο και η διαχείριση γίνεται από “τα ψηλά”.

Οι τούρκοι με λίγα λόγια έκαναν καταδρομική επιχείρηση. Το ΓΕΣ επιμένει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, οι Τούρκοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Αυτό είναι αναμενόμενο. Έχει συμβεί κι άλλες φορές. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι από χθες κρατούνται στην Ανδριανούπολη. 

Δείτε χάρτες:



Έντονα ειναι τα σενάρια που βλέπουν την Τουρκία να ζητάει ως ανταλλαγή για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή, στην έδρα του Δ’ΣΣ στην Ξάνθη παραμένει ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος της σύλληψης των δύο στελεχών του στρατού ξηράς από Τούρκους στην περιοχή των Καστανιών του Βόρειου Έβρου.

Πρόκειται για μία περιοχή η οποία ανήκει στρατιωτικά στην 3η Ταξιαρχία »ΡΙΜΙΝΙ» με έδρα την Καβύλη και η οποία υπάγεται στη 16η Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο.

Όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να συνδέσουν τη σύλληψη με… ανταλλαγή.

Να ζητήσουν δηλαδή την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών τους οποίους κατηγορούν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και στη συνέχεια να αφήσουν ελεύθερους τους Έλληνες.

Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουν σε δίκη των Ελλήνων με διάφορες κατηγορίες περί κατασκοπίας κλπ, κάτι που έχουν επιχειρήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Βεβαίως το παραπάνω σενάριο είναι εξόχως εφιαλτικό και αν και δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Το χρονικό

Όπως έγινε γνωστό, στρατιωτική περίπολος, αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, έχασε τον προσανατολισμό της λόγω κακοκαιρίας και βρέθηκε σε τουρκικό έδαφος.

Εκεί, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο και συνελήφθησαν.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες, Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, όλα έγιναν σε μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές, ενώ από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου των Ελλήνων Στελεχών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει ότι οι δύο Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες της επιστροφής τους στη χώρα μας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top