0
Σε μια καθοριστική παρέμβαση, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της πολιτικής παρέμβασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προέβη το αμερικανικό Πεντάγωνο για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει για μια μεγάλη επιτυχία του Έλληνα υπουργού, η οποία επιβεβαιώνει απόλυτα τις αναλύσεις – αναρτήσεις για το θέμα του «DP», καθώς έχει τονιστεί σε πολλές περιπτώσεις, ότι περιθώριο πολιτικής παρέμβασης για το ζήτημα υπάρχει στην Ουάσιγκτον. Αρκεί να κατανοηθούν οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Οι Αμερικανοί, αιφνιδιαστικά και πάντως μετά την επαφή που είχε ο Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις, με πρωτοβουλία που ελήφθη στο Κογκρέσο, πρόσθεσαν αιφνιδιαστικά την Ελλάδα στον «γενικό λογαριασμό» με τις χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια και μάλιστα με ονομαστική αναφορά του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών F-16.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για ένα ετήσιο κονδύλι μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει το Ισραήλ (3,8 δισ. δολάρια είναι η συμφωνία, αλλά θα αυξηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ) και η Αίγυπτος (περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια). Ακολουθεί μικρός αριθμός χωρών οι οποίες κατά περίπτωση λαμβάνουν βοήθεια. Τις λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη ανάρτηση.

Η ονομαστική αναφορά του προγράμματος των F-16 καταδεικνύει τον στοχευμένο χαρακτήρα της παρέμβασης. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δίνουν στους ενδιαφερόμενους περιθώριο ολοκλήρωσης των διαδικασιών μέχρι τις 22 Απριλίου, άρα ισχύει και το… «τρεχάτε ποδαράκια μου», εάν υποτεθεί πως πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Υπάρχουν βέβαια και πληροφορίες που αναφέρουν, ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης από αμερικανικής πλευράς για το 2018 έχει κλείσει, πιθανότατα λόγω της αύξησης των χρημάτων που θα λάβει το Ισραήλ. Άρα, εάν αυτό επαληθευθεί, καθώς αναφέρεται ρητώς ότι τα χρήματα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2018, τότε ακόμα κι αν γίνουν όλα σωστά και εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, αυτή θα αφορά το 2019… δεν είναι όμως καθόλου μακριά!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την υπόθεση κινητοποιήθηκε το ελληνικό λόμπι και ίσως όχι μόνο αυτό. Οι διαδικασίες για τη εξασφάλιση της χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται σε γειτονική ανάρτηση, πρέπει να κινηθούν άμεσα.

Η καθυστέρηση όμως δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική πλευρά, ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Παρότι το μήνυμα του Πενταγώνου προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφέστατο και μεταφράζεται σε «υπογράψτε την LOA για τα μαχητικά F-16 κι ελάτε αμέσως να τα πούμε», η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη.

Αρχικά, άλλο είναι να έχεις στα χέρια σου «υποσχετική» και άλλο ένα «συμβόλαιο». Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Διότι και το Κογκρέσο που ενέταξε την Ελλάδα μετά από 20 χρόνια στο κονδύλι που αφορά την εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, διευκρινίζοντας ότι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, δεν έχει συμβολαιοποιημένη την LOA στην οποία κατέληξαν Ελλάδα και ΗΠΑ, απλά τεκμαίρει την ελληνική πρόθεση να την υπογράψει.

Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι και η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα δικά της βήματα προσέγγισης προς την αμερικανική. Όπως πληροφορούμαστε, πλέον ο διχασμός περί του αν το 1,1 δισεκατομμύριο για το πρόγραμμα αφορά δολάρια ή ευρώ, δεν υφίσταται πλέον! Η ελληνική πλευρά έκανε το αυτονόητο. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ευρώ.

Παρότι έμοιαζε αυτονόητο, όπως εξάλλου είχαμε πολλάκις αναφέρει, το ξεκαθάρισμα έχει μεγάλη σημασία. Κι αυτό διότι αμέσως πλέον γνωρίζουμε πόσα λεφτά μας λείπουν «από την τσέπη» για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό ανέρχεται γύρω στα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται, ότι μεγάλο μέρος ή ακόμα και όλο το ποσό που λείπει θα καλυφθεί στη διαπραγμάτευση που θα υπάρξει με τους προμηθευτές των απαρτίων, η οποία θα γίνει από την κατασκευάστρια Lockheed Martin που θα είναι ο «βασικός συμβαλλόμενος» (main contractor) στο συμβόλαιο που θα υπογραφτεί.

Σε αυτό το στάδιο, είχαμε αναφέρει, «χωράει» και πολιτική παρέμβαση, ενώ η κινητοποίηση της Ελλάδας (ΥΠΕΘΑ και λόμπι) ήδη έφερε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα. Αυτό που απομένει, είναι να γίνουν εκατέρωθεν κατανοητά τα προβλήματα και να δρομολογηθεί η επίλυσή τους άμεσα, καθώς οι Αμερικανοί καθόρισαν προθεσμία 30 ημερολογιακών ημερών, η οποία εκπνέει στις 22 Απριλίου. Ποια είναι όμως αυτά τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

Απαιτείται διαδικαστική «πολιτική παρέμβαση», καθώς είναι αδύνατο – λογικά – για οποιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο να βάλει υπογραφή στην LOA, όταν υπάρχει κυβερνητική απόφαση η οποία αναφέρει ποσό 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,23 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια), σε μια σύμβαση που θα αναφέρει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια! Διότι θα νομιμοποιείται θερητικά να παρέμβει ακόμα και εισαγγελέας! Αυτό είναι δικό μας πρόβλημα όμως.

Κατά συνέπεια, απαιτείται το Μέγαρο Μαξίμου να κινητοποιηθεί άμεσα, καθώς θεωρείται αδύνατο να μην έλαβε το «μήνυμα» της Ουάσιγκτον από το Κογκρέσο που διατάζει το State Department και το Πεντάγωνο να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόγραμμα, εάν όμως εκφραστεί εντός της προθεσμίας το ελληνικό ενδιαφέρον.

Όπως ερμηνεύεται το μήνυμα, εμμέσως πλην όμως σαφέστατα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει «να βάλει πλάτη στο πρόγραμμα», αρκεί να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της LOA για να ξεκινήσει η διαδικασία. Άρα θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυναςκαι να ασχοληθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος με το πρόγραμμα.

Αφού ενημερωθεί το κορυφαίο στα ζητήματα εθνικής ασφαλείας όργανο, θα πρέπει να δώσει «την ευχή του» να προχωρήσει η υπογραφτεί η LOA, ώστε να εκταμιευθούν τα μόλις 43 εκατομμύρια δολάρια της προκαταβολής που θα ενεργοποιήσουν τη σύμβαση και η όλη υπόθεση να πάρει τον δρόμο της.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαθέσιμα στην κυβέρνηση τα ανεπίσημα «κανάλια επικοινωνίας» όπου μπορεί να ληφθούν οι διαβεβαιώσεις που απαιτούνται, ότι τελικά το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει η χώρα ΔΕΝ θα υπερβεί το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, με ένα μείγμα της έκπτωσης που θα επιτευχθεί και της αμερικανική συνδρομής.

Η έκπτωση, υπενθυμίζουμε, θα επιτευχθεί καθώς θα τοποθετηθεί συνολική παραγγελία για τα απάρτια του εκσυγχρονισμού, δίνοντας διαπραγματευτική ισχύ για την απόσπαση σημαντικής έκπτωσης από τους προμηθευτές, η οποία με βάση την εμπειρία από τις προηγούμενες προμήθειες μαχητικών F-16, ανερχόταν σε ποσοστό άνω του 10%, άρα θα λείπουν στην χειρότερη περίπτωση μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Κατά συνέπεια, το θέμα είναι να γίνει αντιληπτό από ελληνικής πλευράς το μήνυμα του αμερικανικού Κογκρέσου και να κινηθεί η κυβέρνηση πολιτικά για να τελειώσει μια εκκρεμότητα που ξεπερνά τη δεκαετία, την οποία εάν είχαμε επιλύσει σε προγενέστερο χρόνο, αυτή τη στιγμή ίσως και να ήταν πολύ πιο «μαζεμένος» στο Αιγαίο ο Ερντογάν.

Η πρώτη ευκαιρία είναι τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θα ενημερώσει τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Εκεί πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Όποιος φέρει εκ νέου εμπόδια στον δρόμο της υλοποίησης του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει το ακόλουθο…

Εάν τορπιλιστεί το πρόγραμμα και ενώ φτάσαμε στην «πηγή» χωρίς να πιούμε «νερό», για εσωτερικούς λόγους, πολιτικούς ή επιχειρηματικούς, επί της ουσίας θα βάζει «τρικλοποδιά» στην Πολεμική Αεροπορία, άρα σε σημαντικό τμήμα της αποτρεπτικής ισχύος και αξιοπιστίας της χώρας. Στη συνεδρίαση των Επιτροπών, πρέπει να ειπωθούν πολλά περισσότερα. Σε αυτό το θέμα όμως, θα χρειαστεί να επανέλθουμε…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top