0
Έντονη κινητικότητα έχουμε πλέον στον Έβρο, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη. 

Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου αναφέρουν ότι κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, αναμένεται να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ίσως και μέσα στην βδομάδα που διανύουμε, προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Η υπόθεση με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο έχει κινητοποιήσει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο βεβαίως και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, το κλιμάκιο θα αποτελείται τόσο από στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και του ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές αντικείμενο της επίσκεψης και των συναντήσεων του.

Το σίγουρο είναι ότι θα επισκεφθούν το λιμάνι, όπου πριν από λίγο καιρό προσγειώθηκαν στατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από την Ρουμανία, αποσυναρμολογήθηκαν και με αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκαν στην Ισπανία.

Σύμφωνα μάλιστα με το evros-news.gr δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση και για το θέμα ύπαρξης αμερικανικής βάσης στην περιοχή, κάτι που είχε συζητηθεί ως σενάριο το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν θα πρόκειται ασφαλώς για βάση παρόμοια με αυτή στην Σούδα της Κρήτης, αλλά μια διαφορετική μορφή, όμως σίγουρα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες για μια αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν βάση ελικοπτέρων ή κάτι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο.

Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα μπει μπροστά. Όλα δείχνουν ότι θα είναι μια βάση ελικοπτέρων, ωστόσο ίσως λειτουργήσει και ως ενδιάμεση βάση για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική.

Η επίσκεψη αυτή, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι γίνεται μετά από δύο γεγονότα. Την πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και την σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις Καστανιές, τους οποίους οι Τούρκοι εξακολουθούν να κρατούν αιχμάλωτους παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Η Αλεξανδρούπολη άλλωστε πιστεύουν οι Αμερικανοί, ότι εκτός από μεγάλη σημασία όσον αφορά τους ενεργειακούς αγωγούς και το γεγονός ότι καθίσταται ενεργειακός κόμβος, είναι κομβικό γεωπολιτικό σημείο και για τον έλεγχο της περιοχής. 

Το υποδηλώνουν εξάλλου όσα έχει πει κατά καιρούς και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, με τελευταίες αναφορές κατά την παρουσία του στην περιοχή, όταν διεξήχθη το 1ο Ενεργειακό Φόρουμ στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει παλαιότερα πως θα επιθυμούσαν και μια βάση στην περιοχή, όπου έτσι θα μπορούν να ελέγχουν όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, θέλουν να ελέγχουν και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ερντογάν και την γειτονική μας χώρα είναι πολύ κακές.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top