0
Προς σύγκρουση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών οδεύουν τα Σκόπια καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την ίδια μέρα η Βουλή των Σκοπίων, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα καθιστώντας την δηλαδή επίσημη γλώσσα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η Βουλή, μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα των Σκοπίων


Παρά το γεγονός ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα, λόγω του γεγονότος ότι η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο ίδιος ανέφερε στο διάγγελμά του ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.

Τα πράγματα είναι απλά. Η σλαβική πλειοψηφία της χώρας «προσποιείται» ότι η αλβανόφωνη μειοψηφία του 30% δεν «υπάρχει» για τον απλούστατο λόγο του ότι καταστρέφει το αισχρό αφήγημα περί «Μακεδόνων» και υποσκάπτει την ληστρική προσπάθεια υφαρπαγής τη ελληνικής Ιστορίας.

Οι Αλβανοί του Τετόβου δεν ενδιαφέρονται καθόλου για «Μακεδονισμούς» και «μακεδονικές» ταυτότητες καθώς ξέρουν ότι απλούστατα είναι Αλβανοί.

Βέβαια και αυτοί έχουν φτιάξει τμήμα παραϊστορίας και επιχειρούν να «βαφτίσουν» τους εαυτούς τους απογόνους των... Ιλλυριών που επίσης ήταν ένα αρχαίο ελληνικό φύλο.

Στο ζήτημα όμως της Μακεδονίας δεν πρόλαβαν να εμπλακούν με κάποιο δικό τους αφήγημα και έτσι τα δικά τους φυλετικά συμφέροντα έρχονται σε αντίκρουση με εκείνα των Σλάβων.

Πάντως ο πρόεδρος Ιβανόφ πρέπει να κατανοήσει ότι 30% του λαού του είναι πολύ μεγάλο μέρος για να το αγνοήσει και το κυριότερο όταν ξέρει ότι από πίσω του βρίσκεται ένας πολύ ισχυρός πολεμικός «βραχίονας» εκείνος του UCK.

Αυτά τα παιχνίδια τα έκαναν οι Σκοπιανοί και το 2001 και κινδύνεψαν με διχοτόμηση του κράτους τους.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top