0
Η  Τουρκία έκανε το αναμενόμενο και κινήθηκε αμέσως για να προωθήσει τις γνωστές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να δημιουργήσει τετελεσμένα, διεκδικώντας το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Η κατάσταση μπορεί να φέρει μεγάλη κρίση καθώς η Τουρκία δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των ναυαγών ενώ -και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει όχι μόνο ελληνική περιοχή ευθύνης αλλά ακόμη και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ενώ αποκόπτει τα δυο ελληνικά νησιά από το σύμπλεγμα των Λειψών.

Ολα θα κριθούν στο πόσο θέλει η Τουρκία να «τραβήξει το σχοινί».

Ετσι, τουρκικές ακταιωροί εμφανίστηκαν στην περιοχή ενώ η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού ναυτικού εξέπεμψε Navtex στην οποία γίνεται λόγος για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνα και διάσωσης σε τουρκική περιοχή SAR(Search And Rescue).

Σύμφωνα με την καταγραφή του στίγματός τους, από την ιστοσελίδα Marine Traffic, οι TCSG IZMIR, DIDIM και FAMAGUSTA «χτενίζουν» την θαλάσσια περιοχή ακόμη και ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών του Αγαθονησίου (κεντρική φωτογραφία άρθρου).

Πλέον πρέπει να ερευνηθεί μήπως δεν πρόκειται για «ατύχημα» και κάποιος βούλιαξε επίτηδες το φουσκωτό ή κατ άλλες πληροφορίες ξύλινο πλοιάριο καθώς όπως σημειώσαμε και τονίσαμε στο πρώτο μας άρθρο, ελάχιστες ώρες πριν η Τουρκία είχε επαναλάβει τις διεκδικήσεις της για το Αγαθονήσι.
Επομένως η προβοκάτσια της ήταν προβλεπόμενη.

Πιο αναλυτικά, ενώ οι Ελληνικές Αρχές είχαν εκδώσει εγκαίρως ΝΟΤΑΜ για την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, η Τουρκία αρκετές ώρες αργότερα εξέδωσε δίκη της NAVTEX αναγγέλλοντας επίσης Έρευνα και Διάσωση με τον ισχυρισμό μάλιστα ότι πρόκειται για τουρκική περιοχής ευθύνης.

Οι ελληνικές Αρχές από τις 06.40 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσαν με τις NΟΤΑΜ’s A722/18 και Α/723/18 την διεξαγωγή επιχείρησης SAR σε δυο περιοχές ακτίνας 5ν.μ. από τα δυο σημεία.

Σύμφωνα με τις ελληνικές NOTAM’s καλούνται όλα τα εναέρια μέσα να επικοινωνούν με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στο Αγαθονήσι – Στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών στις έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους με μετανάστες και πρόσφυγες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι στιγμής 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά.
Στις έρευνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετέχουν και στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών, καθώς δεν αποκλείεται στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος να υπάρχουν και άλλα εγκλωβισμένα άτομα μέσα σε αυτό.

Το πρωί σε παραλία του νησιά κατάφεραν να βγουν σώοι μόνο δύο γυναίκες και ένας άνδρας οι οποίες περισυνελέγησαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι σοροί των θυμάτων μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ξύλινο σκάφος με τους μετανάστες και πρόσφυγες μετέφερε πιθανόν 21 άτομα από τα τουρκικά παράλια.
Στην επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχουν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Δείτε την τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 0402/18
AEGEAN SEA
SEARCH AND RESCUE OPERATION IS UNDERWAY IN TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION, IN AREA BOUNDED BY;
37 19.00 N – 026 54.00 E
37 26.00 N – 026 54.00 E
37 26.00 N – 027 13.00 E
37 19.00 N – 027 13.00 E

CAUTION ADVISED.


ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top