0
Ερώτηση για να αναδειχθεί η Μακρόνησος ως τόπος «διατήρησης της ιστορικής συλλογικής μνήμης και την προοπτική ανακήρυξής της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Οι βουλευτές ρωτούν τους δύο υπουργούς αν έχουν ολοκληρωθεί ή εάν βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένα έργα, που στόχο έχουν την προστασία των μνημείων και τη διαχείριση του χώρου της Μακρονήσου εφόσον η Μακρόνησος έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης της ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων).

Επίσης, ρωτούν το υπουργείο Πολιτισμού εάν «προτίθεται να προβεί σύντομα στην προετοιμασία του απαιτούμενου φακέλου με το απαραίτητο υλικό τεκμηρίωσης, ο οποίος θα αποσταλεί στην UNESCO προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική ένταξης της Μακρόνησου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση». 

Ακόμα, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν: 

Εάν κατόπιν των καταγεγραμμένων από τους Επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαιρεσιών, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προβεί στις κατά τον νόμο ενέργειες προκειμένου να αναζητηθούν και να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες. 

Αν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα φύλαξης του χώρου, προκειμένου να αποτραπούν νέες πολεοδομικές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις από επιτήδειους. 

Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεται να υλοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα της παράνομης δόμησης που ταλανίζει χρόνια το νησί της Μακρονήσου, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη διατήρηση της ιστορικής και συλλογικής μνήμης (κτίρια, χώροι, ερείπια, από την εποχή λειτουργίας της Μακρονήσου).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top