0
Η συμμαχία κεντροδεξιάς-δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το αντιευρωπαϊκό Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. 

Κατά μια δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας κεντροδεξιάς-δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Η μεγάλη δεξιά συμμαχία παίρνει το αίμα της πίσω, μετά το πραξικόπημα του 2011 που έφερε τις Βρυξέλλες να περιθωριοποιούν τον Σ.Μπερλουσκόνι και την δεξιά και να εγκαθιστούν πρωθυπουργό την "μαριονέτα" τους, τον τραπεζίτη Μάριο Μόντι.

H επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο το σύστημα των Βρυξελλών δεν τον άφησε καν να θέσει υποψηφιότητα, καθώς κυνηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις απίστευτες κατηγορίες που μπορούν να εφευρεθούν, σηματοδοτεί την επιστροφή του ιταλικού αντιγερμανικού και φιλορωσικού πνεύματος (είναι ορκισμένος εχθρός της Α.Μέρκελ και "κολλητός" φίλος με τον Β.Πούτιν).

Τα πρώτα στοιχεία των exit poll δείχνουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταφέρνει -αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων- να αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη της χώρας.

Η κεντροαριστερά, είναι η μεγάλη χαμένη από την στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν, ή να διαψευσθούν, από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit poll βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας». 

Σύμφωνα με το έξιτ πολ του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.
Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.
Η αριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.
Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50%+ εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50%+ ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top