0
«Bράζουν» οι ΗΠΑ με την Τουρκία. με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως πάμε για ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

To μήνυμα είναι ξεκάθαρο, «ξεχάστε τους S-400, αλλιώς τέλος ο σχέσεις μας». Ένας ανώνυμος αξιωματούχος, που συνομίλησε με Τούρκους δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ξεκάθαρος ότι η απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πίεσε για την υπογραφή σχετικού νομοσχεδίου στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες, στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση όσων παραβιάζουν τις κυρώσεις της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας (γνωστό ως CAATSA).

Ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού (CAATSA) δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και να διακόπτει όλες τις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα που έχει σχέση με ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η εταιρεία που παράγει το αμυντικό σύστημα S-400.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε σχετικά: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει την άμυνα της. Αλλά ανησυχούμε και το δηλώσαμε δημοσίως ότι η πιθανή απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι θα είχαν επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν την Τουρκία σε κυρώσεις λόγω του νέου νόμου περί κυρώσεων που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο”.

Στο θέμα της αγοράς των S-400 αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος Τραμπ στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να του είπε ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, διότι είναι ασυμβίβασοι με τη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δήλωσε πανέτοιμη να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και ήδη ισχυρίζεται ότι έχει πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του τελικού κόστους.

Στην ουσία ο Ερντογάν έχει τον εαυτόν του εκτός βορειοατλαντικής συμμαχίας και σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Oι Αμερικανοί την ίδια στιγμή στρέφονται προς την Ελλάδα – Αντιπροσωπεία αμερικανικού κογκρέσου σε Μαξίμου αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ

Λίγες ώρες πριν την ελληνοαμερικανική συνάντηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με μήνυμά του στο twitter, κάνει λόγο για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας” Ελλάδας-ΗΠΑ. Το μήνυμά του δεν αποτελεί μόνο προεξόφληση συμφωνίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών της ΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν μόνο ένα συμβόλαιο για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές τους βιομηχανίες, αλλά πολύ περισσότερα.


Αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας αναμένεται στη Σούδα σ΄ ότι έχει να κάνει με ναυτικές δυνάμεις. Αλλά η αμερικανική αναβαθμισμένη παρουσία δεν θα γίνει αισθητή μόνο στη Σούδα. Συνεπώς ο Αμερικανός πρέσβης που φυσικά κάτι παραπάνω γνωρίζει, δεν γράφει τυχαία για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ λοιπόν, περιμένει στη γωνία και είναι έτοιμη να ρίξει χαστούκι στην Τουρκία. Οπως αναφέραμε πριν λίγες ημέρες, έχει δημιουργηθεί ζήτημα τα τα F-35. Ο Ελληνισμός της διασποράς είναι εδώ ενωμένος και ισχυρός και τώρα που πρέπει να κάνει την παρέμβαση του για τα δίκαια μας …έχει σηκώσει γη και ουρανό στις ΗΠΑ , ώστε να μην παραλάβουν οι Τούρκοι αεροσκάφη F-35 stealth, τα οποία θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ.

Η αμερικανική αντιπολίτευση , το κόμμα των Δημοκρατικών και πολλοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν πειστεί από την παρέμβαση των Ελληνο-αμερικανών ενώ μέρα με την ημέρα αυξάνεται η πίεση στο Κογκρέσο για την ακύρωση της πώλησης F-35 stealth στην Τουρκία, ως μια αγορά που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Andy Zemenidis, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ (Leadership Council (HALC ).

«Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων στις ΗΠΑ έχουν πεισθεί για την ορθό τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και μια συνετή στάση του Κογκρέσου στο θέμα αυτό , όσο βλέπουν την Τουρκία ως μια απρόβλεπτη και αναξιόπιστη σύμμαχο», αναφέρει ο κ. Zemenidis .

Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνοαμερικανική ένωση (HALC) και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) ξεκίνησαν μια τεράστια εκστρατεία για να εμποδίσουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στον προκλητικό νέο-οθωμανό πρόεδρο Ερντογάν , λέγοντας …παντού..στην Αμερική ότι Άγκυρα χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα ενάντια σε συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους.

Η Τουρκία προγραμμάτισε την αγορά ρωσικών πυραύλων άμυνας S-400, για τους οποίους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «βράζουν» ανεπίσημα , ενώ επίσημα τονίζουν ότι δεν θα είναι συμβατοί με το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αρνηθούν την παράδοση F-35 στην Τουρκία . Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ διαμηνύουν παντού το εξής: «Η απόκτηση των S-400, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή»

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν συνέπεια και σταθερότητα ενώ αποτελούν μέγα κίνδυνο,» δήλωσε ο κ. Zemenidis , αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο, και γύρω από τον πλούτο του φυσικού αερίου στο νησί της Κύπρου..στο οποίο δραστηριοποιούνται και αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί .

«Το να τους επιτρέψουμε να καπηλευθούν αυτές τις προκλήσεις με την παραλαβή σύγχρονης αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας , αυτό θα ήταν μια συνταγή για την καταστροφή.

«Θα υπάρξει πολύ ισχυρή αντιπολίτευση στο Κογκρέσο το οποίο έχει ήδη ενεργήσει κατά των πωλήσεων φορητών όπλων στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, προδικάζοντας κάτι θετικό για τα αεροσκάφη F-35. Οι επικριτές της Τουρκίας είναι προεξέχοντες Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό», τονίζει ο ίδιος.

Η Τουρκία έχει δώσει μια αρχική παραγγελία για αεροσκάφη F-35 από το 2014 και πρόκειται να παραλαμβάνει 10 αεροσκάφη ανά έτος , τα οποία θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το 2018.

Όσο για την αγορά 100 αεροσκαφών F-35 που είναι σε παραγγελία..πολλοί στις ΗΠΑ κατανοούν ότι ίσως πρόκειται για τρικ , διότι α. η χώρα δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα και β. οι Τούρκοι φέρονται να έχουν σκοπό να «παραμυθιάσουν» την Ουάσιγκτον με την παραλαβή ενός ικανού αριθμού στην αρχή χωρίς «προβλήματα και ευαισθησίες» από την πλευρά των ΗΠΑ, και στην συνέχεια να ακυρώσουν τα υπόλοιπα προφασιζόμενοι οικονομικά προβλήματα. 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top