0
Προ αποκεφαλισμό της αναπληρωτού υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, οδεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποκάλυψη ότι έκανε χρήση της διάταξης για επιδότηση του ενοικίου της με ποσό 1000 ευρώ μηνιαίως, παρά το γεγονός ότι μαζί με τον σύζυγό της υπουργό Οικονομικών Δ.Παπαδημητρίου, είναι από τα πλέον ευκατάστατα ζευγάρια του ελληνικού Κοινοβουλίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία και εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις.


Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει ότι «ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης της οποίας έκανε χρήση η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για επιδότηση ενοικίου».

Ο υπουργός έκανε γνωστό επίσης ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη επικοινωνήσει με την υπουργό, στην οποία και παρέπεμψε για περαιτέρω δηλώσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αν. υπουργό (σ.σ. την Ρ. Αντωνοπούλου). Τής μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Και, από εκεί και πέρα, περιμένουμε την δική της τοποθέτηση».

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «γνώμη του πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει χρήση της σημερινής διάταξης», με τον κ. Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει σειρά ενεργειών που πήρε η σημερινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος αμοιβών βουλευτών και υπουργών.

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει, με το επίδομα ενοικίου που εισέπραττε η αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, βάσει νόμου που πέρασε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

«Περιμένουμε δήλωση της οικογένειας. Δεν είναι ζήτημα μόνο της κυρίας  Αντωνοπούλου. Με μια δήλωσή τους να διευκολύνουν την κυβέρνηση» είπε ο κ. Καμμένος και ξεκαθάρισε:

«Δεν αρκεί η παραίτηση της Αντωνοπούλου όπως μου επισήμαναν άνθρωποι στο δρόμο του Πειραιά που μου είπαν ότι μένουν μαζί και δεν είναι χωρισμένοι. Και οι δύο γνώριζαν το θέμα του επιδόματος, και οι δύο έχουν σπίτι στο Μανχάταν και να το χαίρονται».

«Είναι ευτελές το ποσό βάσει των δηλώσεών τους και δεν είναι και πολύ αριστερό αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες» κατέληξε για το θέμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Είχε προηγηθεί η ομοβροντία αντιδράσεων  από βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αδιανόητη, ηθικά και πολιτικά, ενέργεια της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. 

Την ξεκάθαρη αντίθεσή του εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης, σχετικά με το επίδομα ενοικίου που λαμβάνει η αναπληρώτρια υπουργού Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.«Καταδικάζω αυτή την ενέργεια», τόνισε ο βουλευτής και σημείωσε «πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Θα πρέπει όλοι όσοι ασκούν πολιτική θα πρέπει να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί».«Δεν συμφωνώ με αυτή την πράξη. Ήταν σαφώς λάθος και δεν έπρεπε να γίνει», τόνισε. 

Οργή και καυστικά σχόλια έχει ξεσηκώσει στα social media η αποκάλυψη ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου εισπράττει επίδομα 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως για να νοικιάζει διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Κι όλα αυτά ενώ το ζεύγος Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου το 2015 είχε €450.000 εισόδημα, καταθέσεις που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, επενδύσεις που ξεπερνούν τα $3 εκατ. και διαθέτει πολυτελή βίλα στη Σύρο, διαμέρισμα στη Γλυφάδα και τις ΗΠΑ. Μάλιστα η σχετική απόφαση υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο και η ίδια προΐσταται. 

Ράνια Αντωνοπούλου: «Επιστρέφω τα χρήματα, να κριθώ από το έργο μου»

«Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες», η κα. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα  ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως  βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν. 

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα  ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα  χρόνια της διακυβέρνησης  μας.  

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top