Συνθήκες συγκρουσιακού χαρακτήρα κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους στα Σκόπια ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους , σε μια κόντρα που «σιγοκαίει» από το 2001, ασχέτων κρίσιμων ζητημάτων.
Οι Αλβανοί δεν βρίσκονται σε στατική κατάσταση, ούτε σε αδράνεια, καθώς επιδιώκουν να παρουσιασθούν στο εγχώριο και στο διεθνές κοινό, γράφει σλαβική ιστοσελίδα των Σκοπίων.
Οι Αλβανοί είναι μια πολιτική και οικονομική δύναμη, συνεχίζει το κείμενο, παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας και αναλύουν επίσης τις μορφές και τους τρόπους για τον σχεδιασμό της διοργάνωσης δημοψηφίσματος για τη μετονομασία της χώρας μας, αναφέρει ο echedoros.
Οι διοργανωτές θα πρέπει να έχουν προηγουμένως γνώση της βούλησης των Αλβανών να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με το «Κίνημα για την Ιλλυρίδα».
«Το Κίνημα για την Ιλλυρίδα θα απαιτήσει από τον αλβανικό πληθυσμό των Σκοπίων να μποϊκοτάρει κάθε δημοψήφισμα και απαιτεί από τους Αλβανούς να ενεργήσουν με σύνεση μποϊκοτάροντας το δημοψήφισμα όπως έκαναν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Ομοσπονδία
«Οι Αλβανοί δεν χρειάζονται δημοψηφίσματα άλλων ανθρώπων, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής του δημοψηφίσματος του 1992, στο οποίο η προσέλευση ανήλθε στο 98% από το Κουμάνοβο μέχρι την Πρέσπα. Με την πράξη τους αυτή έδωσαν την αποφασιστικότητά τους για την πραγματική επιθυμία για τη λειτουργία μιας Κοινής Πολιτείας, στην οποία η «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» και η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα είναι ίσες.
Αυτή είναι η τελευταία επιλογή των Αλβανών, για οποιαδήποτε άλλοι επιλογή οι Αλβανοί της Ιλλυρίδας δεν θα συμμετάσχουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιδρυτικό συμβούλιο του Κινήματος της Ιλλυρίδας, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το γεγονός της συζήτησης ξανά του θέματος της ονομασίας της χώρας έχει αναζωπυρώσει εκ νέου μίση και πάθη ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους .
Οι Αλβανοί που σήμερα συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ζάεφ στην ΠΓΔΜ είχαν προτείνει παλαιότερα μέσω δηλώσεων των κομμάτων τους και υπομνήματος στην τότε σκοπιανή κυβέρνηση ως ονομασία της χώρας το όνομα «Δαρδανία» .
Η ονομασία αυτή ανάγεται στους αρχαίους Δαρδάνες που κατοικούσαν στην αρχαιότητα στην περιοχή τους οποίους οι Αλβανοί έχρισαν ως πρόγονους τους.
Επίσης στους χάρτες παλαιότερα οι Γιουγκοσλάβοι αναφερόμενοι στην προ Τίτο εποχή την ονόμαζαν Βαρντάσκα ονομασία που αποτελεί το πραγματικό όνομα αυτής της επαρχίας.
Μετά την ήττα του γνωστού Ν. Γκρουέφτσκι και την πτώση της κυβέρνησής του, η χώρα κυβερνάται από έναν συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο κομβικό ρόλο για την εξασφάλιση της δεδηλωμένης στη Βουλή διαδραματίζουν οι Αλβανοί, που αποτελούν σήμερα το 30 % του πληθυσμού των Σκοπίων.
Αυτοί έχουν «αλβανική συνείδηση», και δεν θεωρούν ότι κατάγονται από τους Έλληνες Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ότι είναι Ιλλυριοί , ενώ κοροϊδεύουν τους Σκοπιανούς για την «αρχαιολατρεία τους».
Έχουν διαφορετική ευδιάκριτη εθνική συνείδηση, ονειρεύονται την ένωση τους με την Αλβανία για την δημιουργία ενός μεγάλου αλβανικού κράτους , και εμμέσως πλην σαφώς απειλούν με άρση της εμπιστοσύνης τους και συνακόλουθη ακυβερνησία σε περίπτωση που συνεχιστεί η έμμονη ιδέα περί «Μακεδονίας».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.