0
Διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση καθώς ο Ν.Κοτζιάς θεωρεί πως η σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια είναι μια «ορθή  και παραγωγική λύση» (κάτι που στηρίζει και η ΝΔ) αλλά ο Π.Καμμένος είναι «κάθετα» αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν θέλει την χρήση του όρου «Μακεδονία» σε καμία πιθανή λύση στην ονομασία των Σκοπίων.


Για μια χρονιά που θα είναι χρονιά που «θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και το εθνικό συμφέρον επιτάσσει ορθές και παραγωγικές λύσεις» μίλησε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις λύσεις όπως είχε προβάλει στο Βουκουρέστι»είπε ο κ. Κοτζιάς λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι «υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κόμματα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν αυτόν το τόπο».

Σε ερώτηση, δε, για το αν είναι αισιόδοξος για λύση, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε χαμογελαστός ότι «πάντα είμαι αισιόδοξος εγώ».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος που έκανε δηλώσεις αμέσως μετά τον Νίκο Κοτζιά τόνισε δύο φορές ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών κάνοντας λόγο για δύο αποφάσεις σταθμό όσον αφορά το θέμα: την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και η δεύτερη το Βουκουρέστι.

Στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρος της παρατάξεως και θα ακολουθήσει» ενώ συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι «ο Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά όπως ο Σαμαράς ή απο αυτούς που άλλα συμφωνούν και μετά υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Σε ερώτηση για το αν επιμένει στη θέση του για τον όρο Μακεδονία ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι η μη χρήση του όρου Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι πάγια θέση, επιμένω σε αυτή και πιστεύω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα».

«Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

H αλήθεια πάντως είναι ότι μια σύνθετη ονομασία δημιουργεί πολλά μελλοντικά προβλήματα. Τι σημαίνει π.χ «Νέα Μακεδονία»; Είναι σα να λέμε «νεοέλληνας»; Ή τι σημαίνει «Βόρεια Μακεδονία»; Υπάρχει και η «Νότια»; Όπως στην κορεατική χερσόνησο; Αυτό θα δημιουργούσε την ιδέα μιας «επανένωσης». «Άνω Μακεδονία» σημαίνει ότι τότε υπάρχει και η «Κάτω».

Οι όροι δεν πρέπει να αφήνουν περιθώρια για ερμηνείες βολικές για... τρίτους.

Δείτε το βίντεο:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top