0
Το BBC δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες από τη νέα σειρά «Troy: Fall of a City», προκαλώντας αγανάκτηση και θυμό σε αρκετούς φίλους των τηλεοπτικών σειρών.


Η νέα συμπαραγωγή από Netflix και BBC βρέθηκε εν μέσω σκληρής κριτικής ήδη πριν ακόμα αρχίσει να προβάλλεται ο πρώτος από τους οκτώ κύκλους που έχουν προαναγγελθεί.

Ο λόγος είναι γιατί, μπορεί μεν η σειρά να αναφέρεται στην περίοδο της Τροίας και της ιστορίας της, αλλά τους ρόλους του Δία, του Αχιλλέα και του Πάτροκλου, υποδύονται μαύροι ηθοποιοί. 
Χρήστες σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τις σελίδες που προωθείται η σειρά, έχουν εκφράσει τα αρνητικά τους συναισθήματα, βγάζοντας στην άκρη το ρατσιστικό κομμάτι και στεκούμενοι στο αυστηρά ιστορικό κομμάτι των χαρακτήρων, το οποίο και το BBC και το Netflix, παραποιούν εν γνώσει τους.


Και το παραποιούν διότι τον Αχιλλέα, τον υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός David Gyasi με καταγωγή από την Γκάνα, ο οποίος έπαιξε προηγουμένως στις ταινίες Interstellar, Cloud Atlas και  Man in an Orange Shirt, την ώρα που ο Όμηρος παρουσιάζει τον Αχιλλέα ξανθό:

ἧος ὃ ταῦθ᾽ ὥρμαινε κατὰ φρένα καὶ κατὰ θυμόν,
ἕλκετο δ᾽ ἐκ κολεοῖο μέγα ξίφος, ἦλθε δ᾽ Ἀθήνη
οὐρανόθεν· πρὸ γὰρ ἧκε θεὰ λευκώλενος Ἥρη 195
ἄμφω ὁμῶς θυμῷ φιλέουσά τε κηδομένη τε·
στῆ δ᾽ ὄπιθεν, ξανθῆς δὲ κόμης ἕλε Πηλεΐωνα
οἴῳ φαινομένη· τῶν δ᾽ ἄλλων οὔ τις ὁρᾶτο·

Μετάφραση

Και αυτά ως διαλογίζονταν στον νου και από την θήκην
το μέγα ξίφος έσερνε, κατέβηκε ουρανόθεν
η Αθηνά, την έστελνεν η Ήρα η λευκοχέρα,
οπού αγαπούσε ολόψυχα παρόμοια και τους δύο.
Του εστήθη οπίσω κι έπιασε τα ολόξανθα μαλλιά του,
σ’ εκείνον μόνον φανερή και αθώρητη στους άλλους.

Αρκετοί χρήστες του Netfilx  και του BBC 1 απείλησαν με διακοπή των συμβολαίων τους θεωρώντας την απόφαση αυτή ως πρόκληση που έχει ρατσιστικά κίνητρα με σκοπό την διαστρέβλωση της ιστορίας.








loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top