0
Υπό ασφυκτικό οικονομικό κλοιό βρίσκεται η ιστορική οινοποιία Ε. Μαλαματίνας & Υιός, η οποία καταβάλλει προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την ρύθμιση του δανεισμού της. 


Η οινοποιία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο σωτηρίας το οποίο υλοποιεί και περιλαμβάνει την εκποίηση των περιουσιακών της της στοιχείων, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της και των αποδοχών της, τα οποία όμνως δεν έχουν σταθεί να την βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο. 

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την Μαλαματίνα έρχεται να προστεθεί και η κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων, δηλαδή του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της εν διαστάσει συζύγου του Αικατερίνης.

Η οινοποιητική βιομηχανία κατέγραψε το 2016 κάμψη πωλήσεων για έκτο συνεχόμενο έτος και ζημιές.
Ειδικότερα το 2016 οι πωλήσεις της Μαλαματίνα μειώθηκαν σε 17,18 εκατ. ευρώ, από 18,96 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4%. Οι εγχώριες πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 11,4%, ενώ οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Επιπλέον οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 0,68 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 1,53 εκατ. ευρώ τo 2015.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της είναι ύψους 47,59 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξασφάλιση των έχουν εγγραφεί προσημειώσεις επί των ακινήτων της ύψους 22,30 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες και ζητά την σταδιακή αποπληρωμή του δανεισμού της μέχρι το 2022, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Η οινοποιία αναπτύχθηκε βιομηχανικά από την οικογένεια Μαλαματίνα, με ένα πρώτο εμφιαλωτήριο, το 1957, στην Αλεξανδρούπολη. 

Από το Το 1994 εκσυγχρονίστηκε πλήρως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η γραμμή εμφιάλωσης αυτοματοποιήθηκε πλήρως, αποκτώντας τη δυνατότητα να εμφιαλώνει 40.000 φιάλες την ώρα με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλή τρόπο. 

Με την προσθήκη 3 ανοξείδωτων δεξαμενών, η ικανότητα αποθήκευσης άγγιξε τους 1.500 τόνους ρετσίνας προς εμφιάλωση, η οποία μεταφέρεται με τον ιδιόκτητο στόλο υπερσύγχρονων βυτιοφόρων από τα οινοποιεία της εταιρίας.

Σήμερα, το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Η οινοποιΐα που από το 1992 εξάγει αδιάλειπτα στον Καναδά, το 2016 αύξησε τις εξαγωγές στο 13% των συνολικών πωλήσεών της. 

Πρώτη σε μέγεθος αγορά εκτός Ελλάδος είναι η γερμανική, με πωλήσεις 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ των 30 και πλέον χωρών στις οποίες ταξιδεύει η Ρετσίνα Μαλαματίνα, σημαντικές ιδιαίτερα είναι αυτές των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Αυστραλίας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top