0
Άνευ λόγου επιθετικότητα και ειρωνεία για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ένα πρόσωπο που τιμά το ρόλο του και έχει αναμορφώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας  εκδήλωσε Αλβανός δημοσιογράφος, «ανακρίνοντας» τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα στον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας TV KLAN. 


Ο Μπλέντι Φεβζίου πολλές φορές αμφισβήτησε τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου, αλλά και τη σκοπιμότητα της απόφασης απονομής της αλβανικής ιθαγένειας στον κκ Αναστάσιο, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα με τα οποία του δόθηκε, ενώ προσπάθησε να δώσει έντονο πολιτικό χρώμα στο διάλογο. 

«Όχι μόνο πληρούσε τα κριτήρια του Νόμου, αλλά ήταν μια υποχρέωση απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, απέναντι στους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας, και προς το συμφέρον της συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία, για την οποία η συμβολή του Μακαριότατου ήταν πολύτιμη» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μέτα. 

Ο πρόεδρος της Αλβανίας έπλεξε το εγκώμιο του Αναστάσιου, χαρακτηρίζοντάς τον «διεθνή προσωπικότητα» που έπαιξε «τεράστιο ιστορικό ρόλο» στην ανασυγκρότηση της αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Μάλιστα, ερωτηθείς για την ελληνική καταγωγή του Αναστάσιου, ο κ. Μέτα ζήτησε να τον δουν «ως άνθρωπο της πίστης». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Αλβανίας είπε ότι είναι λανθασμένη κάθε προσπάθεια να συνδέσει «κανείς τη φωτεινή μορφή του Μακαριότατου με τα προβλήματα Αλβανίας-Ελλάδας. Αυτό προέρχεται, είτε από την έλλειψη πληροφόρησης, είτε για πολιτικές σκοπιμότητες». 

Επίσης, ο κ. Μέτα  επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στη χώρα και υπενθύμισε το τεράστιο έργο που έχει παράξει, υλικό και πνευματικό.  

Ο κ. Φεβζίου μάλιστα άφησε αιχμές για «συνδιαλλαγή» του κ. Μέτα με τον Αρχιεπίσκοπο, γεγονός που ο Αλβανός πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά. Από τα βέλη του δημοσιογράφου δεν έλειψαν οι επικρίσεις για το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μίλησε στα αλβανικά, όταν πήρε την ιθαγένεια. 

«Προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην Ορθόδοξη Εκκλησίας μας.Κάθε σχετική προκατάληψη (...) μου θυμίζει τη γιαγιά μου, η οποία μας φόβιζε με τους Έλληνες όταν ήμουν μικρός», ξεκαθάρισε ο κ. Μέτα. 

Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα στον γνωστό Αλβανό δημοσιογράφο Μπλέντι Φεβζίου: 

Δημοσιογράφος: Ποιος σας ζήτησε να αποδώσετε την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο, μήπως ήταν μια υπηρεσία προς την Ελλάδα, μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης, ή μήπως ήταν πεποίθησή σας ότι στον Αναστάσιο άξιζε η αλβανική ιθαγένεια;

Μέτα: Ήταν μια πλήρης θεσμική πεποίθησή μου…

Δημοσιογράφος : Και πως δημιουργήσατε αυτή την πεποίθηση, κ. Πρόεδρε;

Μέτα :….ξεκινώντας από το Νόμο περί απόδοσης ιθαγενείας και μπορώ να επισημάνω ότι ο Μακαριότατος εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια….

Δημοσιογράφος: Εάν δεν κάνω λάθος, ο Νόμος εμπεριέχει και το κριτήριο ότι πρέπει να μιλά αλβανικά, ή όχι;

Μέτα: Δεν νομίζω ότι προπονητής της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, ο Ντε Μπιάζι, μιλά αλβανικά, ή μιλάει την αλβανική καλύτερα από το Μακαριότατο, για να μην αναφερθώ και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις. Δεύτερον, πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό προσέφερα μια πολύ καλή υπηρεσία….

Δημοσιογράφος: Υπηρεσία για ποιον;

Μέτα: …στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, την οποία ο Μακαριότατος ανόρθωσε από την τέφρα – κληρονομιά του κομμουνιστικού καθεστώτος και σήμερα είναι μία από τις πιο τιμημένες Εκκλησίες του κόσμου….

Δημοσιογράφος: Ανασυγκροτήθηκε όμως από έναν….

Μέτα: …. χάρη, ειδικά, στην προσωπικότητά του. Είναι μια υποχρέωση προς όλους τους Ορθόδοξους πιστούς στη χώρα μας, ήταν ένα πάγιο αίτημα από πολλές επώνυμες προσωπικότητες της χώρας: από ιατρούς, καθηγητές, πρυτάνεις, επώνυμους της επιστήμης, της ιατρικής …

Δημοσιογράφος: Πως εξηγείται όμως το γεγονός, κ. Πρόεδρε ότι πέντε Πρόεδροι πριν από σας, αρνήθηκαν να αποδώσουν αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο;

Μέτα: Θα έλεγα ότι είναι άλλο πράγματα η άρνηση….

Δημοσιογράφος: Είστε ο έκτος, μετά από τους κ.κ. Μπερίσα, Μεϊντάνι, Μωϋσίου, Τόπι και Νισάνι, που αρνήθηκαν να κάνουν Αλβανό πολίτη τον Αναστάσιο. Εσείς αποφασίσατε να τον κάνετε.

Μέτα: Πιστεύω ότι δεν υπήρξε κάποια άρνηση. Υπήρξε μη υπογραφή Διατάγματος. Ήταν ένα αίτημα σε αναμονή.

Δημοσιογράφος: Ήσασταν πεπεισμένος όταν υπογράψατε το Διάταγμα;

Μέτα: Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος, σήμερα είμαι πιο πεπεισμένος και στο μέλλον θα είμαι ακόμα περισσότερο, και λυπούμαι για το γεγονός ότι εμείς συνεχίζουμε ακόμα να πολιτικοποιούμε τα θέματα πίστεως…

Δημοσιογράφος: Δεν είναι θέμα πολιτικοποίησης, κ. Πρόεδρε. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας από τότε που ξεκίνησε το 1929, εάν δεν κάνω λάθος, και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο Κίση,  ήταν Εκκλησία, επικεφαλής της οποίας έπρεπε να ήταν Αλβανός Αρχιεπίσκοπος. Ο Αναστάσιος δεν ήταν Αλβανός όταν ήρθε επικεφαλής της Εκκλησίας, είχε ελληνική ιθαγένεια. Η ιστορία της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ιστορία αντιπαραθέσεων με την Ελληνική Εκκλησία. Δεν είχε αντιπαραθέσεις με τη ρωσική, τη μαυροβούνια ή τη σκοπιανή Εκκλησία.

Μέτα: Συμφωνώ μαζί σας και δεν θα αφαιρέσω τίποτα. Θα ήταν πολύ πιο καλά, ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, να ήταν Αλβανός. Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι και τον Χριστόφορο Κίση, που αναφέρατε, και τον Βησσαρίωνα Τζουβάνη, τον οποίο δεν αναφέρατε….

Δημοσιογράφος: Όχι, είναι μεγάλος ο αριθμός, η ιστορία ξεκινά με τον Φαν Νόλη, το 1910 εάν δεν κάνω λάθος…

Μέτα: Σύμφωνοι! Όλες αυτές οι προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, δεν υπέστησαν κατατρεγμούς και βία, ούτε από την Ελληνική Εκκλησία, ούτε από το Μακαριότατο, αλλά μια και ….

Ερώτηση: Όχι, ήταν έργο της κομμουνιστικής δικτατορίας.

Μέτα: …η δικτατορία όμως είναι δικό μας έργο και ορισμένοι, συνεχίζουν και σήμερα να καλλιεργούν αυτό το πολύ αρνητικό πνεύμα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πριν από δέκα χρόνια, όταν ο γιος μου ήταν έξι χρονών και βλέπαμε μαζί τηλεόραση μια εκπομπή για την εποχή του κομμουνισμού. Θέλησα να ρωτήσω το γιο μου, παιδάκι, τι γνώριζε για την εποχή του κομμουνισμού, ένα θέμα για το οποίο δεν είχαμε μιλήσει ποτέ. Η απάντηση του ήταν: «Ο κομμουνισμός κρεμούσε τους παπάδες». Δηλαδή για το σύστημα εκείνο, ο γιος μου γνώριζε ότι «κρεμούσε παπάδες». Και εγώ, όταν ακούω ακόμα μια ρητορική, συχνά ανεύθυνη σε βάρος του Μακαριότατου ή της Εκκλησίας γενικά, θυμάμαι εκείνα που μου είπε ο γιος μου. Θυμάμαι επίσης τη γιαγιά μου στο χωριό στο Νομό του Σκραπάρ, η οποία, για να μας φοβίσει εμάς τα παιδάκια να μην κάναμε φασαρία, μας έλεγε : «Ήρθαν οι Έλληνες!»

Δημοσιογράφος: Εξ αιτίας των ιστορικών γεγονότων…

Μέτα: Ναι, εξ αιτίας του πολέμου με τους Έλληνες στη ζώνη εκείνη, αλλά και στην Κολόνια, το Παναρίτη, την Κορυτσά και άλλα μέρη, φόβιζαν τα παιδιά να μην κάνουν τρέλες.

Ερώτηση: Μήπως επρόκειτο για τον Ε – Ι πόλεμο;

Μέτα: Εγώ ο ίδιος είχα πολλές προκαταλήψεις για το Μακαριότατο μέχρι το 2000, διότι τη δεκαετία του 1990 υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα και πάντα αυτές είχαν αρνητικό αντίκτυπο για την προσωπικότητά του, αλλά το 2000…

Δημοσιογράφος: …. οι επιπτώσεις ήταν και για τους μετανάστες, κ. Πρόεδρε, τους οποίους στοίβαζαν σαν σαρδέλες όχι σαν ανθρώπους και τους έστελναν πίσω.

Μέτα: Ασφαλώς! Το 2000, όταν ήμουν Π/Θ, επισκέφθηκα την Εκκλησία της Βοστώνης ( σ.σ: Των Αλβανοαμερικανών) και είχα κατ΄ ιδίαν συζήτηση για το θέμα με τον επικεφαλής της Εκκλησίας Αρτούρ Λιολίν.

Δημοσιογράφος: Και ποια ήταν η απάντηση;

Μέτα: Μου συνέστησε ένα πράγμα, για το οποίο καλώ όλους τους λογικούς ανθρώπους να το έχουν υπόψη όταν μιλούν γι΄ αυτό το θέμα και για μια τέτοια προσωπικότητα: Μη βλέπετε την καταγωγή του, δείτε τον ως άνθρωπο της πίστης!

Δημοσιογράφος: Τότε θα ήθελα…

Μέτα: Όχι μόνο τόσο, θα μπορούσατε να βρείτε στο Google συνέντευξη που ο ιερέας Αρτούρ Λιολίν έδωσε το 2008, με την ευκαιρία της επετείου της πρώτης λειτουργίας στην αλβανική στη Βοστώνη. Όταν μερικοί Αλβανοί δήλωσαν αποχή, διότι στην τελετή παρευρίσκονταν και ο Μακαριότατος, ο Λιολίν απάντησε : «Και ο Φαν Νόλι εάν ζούσε, θα τον υποδεχόταν και θα τον σεβόταν».

Δημοσιογράφος: Θυμάστε ότι η απαρχή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας…

Μέτα: Καλώ όλους να δουν τον Αρχιεπίσκοπο ως άνθρωπο της πίστης, διότι η πίστη γεννήθηκε πριν από τα έθνη, πριν από τα κράτη…

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ο Φαν Νόλι χειροτονήθηκε ιερέας το 1908, διότι ιερέας της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας δεν δέχθηκε να τελέσει λειτουργία για έναν Αλβανό νεαρό με επώνυμο Ντισνίτσα, λόγω της αλβανικής εθνικής του δραστηριότητας…

Μέτα: Σύμφωνος! Έχω διαβάσει βιβλία, έχω δει ταινίες για τα γεγονότα εκείνα. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι ο Μακαριότατος δεν ήρθε εδώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εκκλησίας, αλλά ως Έξαρχος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, και ήρθε λόγω της τεράστιας διεθνούς προσωπικότητάς του, ήρθε μετά από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το έργο του στην Ανατολική Αφρική και σε άλλες περιοχές. Επομένως, ήρθε λόγω του ονόματος, της προσωπικότητας, και όχι εξ αιτίας της εθνικότητας και της καταγωγής του.

Δημοσιογράφος: Για να είμαστε ειλικρινείς, έπαιξε ρόλο στην ανόρθωση της Εκκλησίας…

Μέτα: Πώς έπαιξε;

Δημοσιογράφος: Έπαιξε σημαντικό ρόλο…

Μέτα:Δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έπαιξε τεράστιο ιστορικό ρόλο!

Δημοσιογράφος: Ο τεράστιος αυτός ρόλος του, κ. Πρόεδρε, σε ένα σημείο δεν πάει – οι σχέσεις του με την Ελλάδα. Το 2006 εάν θυμάμαι καλά, βουλευτής της Αλβανικής Βουλής του ζήτησε να τελέσει μνημόσυνο για τους Αλβανούς Τσάμηδες Ορθόδοξους που σφαγιάστηκαν το 1944 και ο Μακαριότατος δεν ανταποκρίθηκε. Και το 2007 στην περίπτωση της Κοσίνα Πρεμετής, όταν ο ντόπιος ιερέας πουλούσε οστά Αλβανών για οστά Ελλήνων στρατιωτών, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να απαντήσει στους δημοσιογράφους. Όσες φορές σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε κάποια δήλωση, ποτέ δεν τόλμησε να πάρει θέση…

Μέτα: Μην προσπαθήσετε, ούτε εσείς, ούτε κανείς άλλος, να αναμείξετε τον Μακαριότατο στην πολιτική αντιπαράθεση και το πολιτικό κίνημα στη χώρα. Αναμφίβολα διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα, εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε για αρκετό διάστημα. Ασφαλώς και ενδιαφέρεται για όσο το δυνατόν καλύτερες και ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαρκώς έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αναμειχθεί εκατέρωθεν στα πολιτικά. Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: Θα πρέπει να έχουμε υπόψη, όταν μιλάμε γι΄ αυτή την προσωπικότητα, το γεγονός ότι είναι άνθρωπος της πίστεως! Δεν πρέπει απλώς να βλέπουμε…

Δημοσιογράφος: Σας μίλησα για θέμα πίστεως, κ. Πρόεδρε, σας μίλησα για ένα μνημόσυνο για τους Αλβανούς Ορθόδοξους Τσάμηδες που πέθαναν εκεί. Οι ιερείς, πηγαίνουν και στους στρατιώτες του άλλου στρατοπέδου πριν αυτοί παραδώσουν το πνεύμα.

Μέτα: Αυτή δεν είναι ερώτηση για μένα.
Δημοσιογράφος: Όλοι είναι ισότιμοι ενώπιον του Κυρίου.

Μέτα: Είναι και ερώτηση για τον Μακαριότατο ή για τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας, διότι δεν είναι σωστό, ένας Πρόεδρος ή κάποιος πολιτικός, να κάνει συστάσεις στην Εκκλησιά…

Δημοσιογράφος: …και πως εξηγείτε, κ. Πρόεδρε, ότι για την ιθαγένεια, παρατηρήθηκε μεγαλύτερος ενθουσιασμός στην ελληνική πολιτική, απ΄ ότι στην Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία ή σε επώνυμους Αλβανούς; Τη χορήγηση ιθαγένειας χαιρέτισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ενθουσιασμό εξέφρασε μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτικών.

Μέτα: Πρώτον, όλοι οι Αλβανοί Ορθόδοξοι που πιστεύουν, είναι πολύ ευτυχισμένοι, πολλοί απ΄ αυτούς, επώνυμοι, δεν αναφέρω ονόματα, μίλησαν και δημοσίως, είναι λαμπρές προσωπικότητες της κοινωνίας μας, διανοούμενοι…

Δημοσιογράφος: Επικρότησαν την απόφασή σας;

Μέτα: …ιατροί, επιστήμονες, από τους πιο επώνυμους της χώρας, είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Το θεωρούσαν αδικία το γεγονός ότι δεν είχε αποδοθεί ακόμα η ιθαγένεια στο Μακαριότατο. Όχι απλώς τον εκτιμούν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τον λατρεύουν, διότι έχει προσφέρει έργο το οποίο εμείς δεν το ξέρουμε, πηγαίνουμε στην εκκλησία τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, αυτοί που πιστεύουν όμως, είναι πολύ συνδεδεμένοι με τις λειτουργίες ή τις κοινωνικές προσφορές της Εκκλησίας. Με τις τεράστιες κοινωνικές προσφορές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, όχι μόνο προς τους Ορθόδοξους αλλά και άλλους απλούς πολίτες. Και να μην ξεχνάμε ότι το καθετί δημιουργήθηκε από την τέφρα που άφησε ο κομμουνισμός, που κατέστρεψε εκκλησίες, τζαμιά, κατέστρεψε τοιχογραφίες αιώνων και μετέτρεψε σε στάβλους εκκλησίες και τζαμιά.

Δημοσιογράφος: Αυτό συνέβη με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, όχι μόνο με τους ορθόδοξους. Η Καθολική Εκκλησία υπέστη χειρότερα…

Μέτα: Αναμφίβολα! Να μην ξεχάσουμε το τεράστιο έργο, υλικό και πνευματικό, για την ανόρθωση της Εκκλησίας, το γλωσσικό έργο με την μετάφραση στην αλβανική των θρησκευτικών κειμένων. Έχουμε Λύκεια της Εκκλησίας, έχουμε την Ακαδημία στο Δυρράχιο από την οποία αποφοίτησαν 150 και πλέον Αλβανοί κληρικοί.

Δημοσιογράφος:Έχουμε όμως και το Μοναστήρι που χτίστηκε χωρίς άδεια και που θα ενταφιαστούν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών, κύριε Πρόεδρε. Είναι μοναδική περίπτωση, μια Εκκλησία να χτίσει χωρίς άδεια για να είναι έτοιμο το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών…

Μέτα: Πρώτον, για το θέμα ρωτήστε επίσημα την Εκκλησία, δεύτερον, ρωτήστε την Επιτροπή
Θρησκευμάτων. Το κράτος έχει μια Επιτροπή Θρησκευμάτων που καλύπτει τις σχέσεις με τις θρησκευτικές κοινότητες.

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε για τις πιέσεις που έχει ασκήσει η Ελλάδα για την ανέγερση νεκροταφείων στην Αλβανία;

Μέτα: Συγγνώμη! Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Ενώ το θέμα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι διαφορετικό ζήτημα…

Δημοσιογράφος: πως εξηγείται αυτό τον ενθουσιασμό;

Μέτα: …είναι πολύ λανθασμένη η προσπάθεια να συνδέει κανείς τη φωτεινή μορφή του Μακαριότατου με τα προβλήματα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Αυτό προέρχεται, είτε από την έλλειψη πληροφόρησης, είτε για πολιτικές σκοπιμότητες. Μέσω τέτοιων προσπαθειών, επιδιώκεται, και είμαι πεπεισμένος ότι μερικές φορές σκόπιμα, η δυσφήμιση ολόκληρης της Ορθόδοξης κοινότητας της Αλβανίας…

Δημοσιογράφος: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε λόγο να δυσφημίσουμε όλη την κοινότητα…

Μέτα: … μα λυπούμαι! Και όχι μόνο τόσο, αλλά μερικές φορές όλους τους Αλβανούς Ορθόδοξους τους παρουσιάζουν ως Έλληνες, πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Γι΄ αυτό και θα καλούσα όλους, να διαχωρίσουν το θέμα της καταγωγής του Αρχιεπισκόπου μας, ο οποίος σήμερα είναι και πολίτης της Αλβανίας, από το θέμα της πίστης. Η πίστη είναι κάτι άλλο, και αυτός πάνω απ΄ όλα, είναι προσωπικότητα της πίστης.

Δημοσιογράφος: Πως εξηγείτε εσείς, κ. Πρόεδρε, τον ενθουσιασμό του Έλληνα ΥΠΕΞ, διότι κανονικά, δεν πρέπει να τον ενθουσιάζει και τόσο το γεγονός ότι ένας Έλληνας αποκτά αλβανική ιθαγένεια. Το αντίθετο έπρεπε να συμβεί.

Μέτα: Ο Κολοκοτρώνης έχει πει: Και οι πιο τρελοί Έλληνες, δεν εγκαταλείπουν ποτέ το Θεό! Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες είναι αρκετά θρήσκος λαός, ομοιογενής σχεδόν στην Ορθόδοξη πίστη του.

Δημοσιογράφος: Ναι, αναγράφεται και στα διαβατήρια τους.

Μέτα: Οι σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος ήταν πάντα ισχυρές. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι όχι μόνο ο ΥΠΕΞ μου τηλεφώνησε, αλλά και ο Πρόεδρος…

Δημοσιογράφος: Και ο Πρόεδρος της Ελλάδος;

Μέτα: …Και, η είδηση μεταδόθηκε από το Ελληνικό Πρακτορείο, ήταν είδησή τους, αλλά και πολλοί πολιτικοί…

Δημοσιογράφος: Έλληνες πάντα;

Μέτα: …ναι, με ευχαρίστησαν πολλοί πολιτικοί από διάφορες παρατάξεις, εκτός της Χρυσής Αυγής. Με ευχαρίστησαν πολλοί Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, και συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι, και θα σας πω γιατί: Πρώτον, δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι ένας Αρχιεπίσκοπος, ελληνικής καταγωγής, πήρε αλβανική ιθαγένεια. Έχει σχέση με το γεγονός ότι ο Μακαριότατος, δεν είναι ένας συνηθισμένος κληρικός, αυτό και για τους ίδιους τους Έλληνες…

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν είναι συνηθισμένος;

Μέτα: …είναι ένας ευρυμαθής, είναι επιστήμων στον τομέα της πίστεως και της θεολογίας, είναι φιλόσοφος, στοχαστής, δημιουργός, ιεραπόστολος, ιδεαλιστής. Να μην ξεχνάμε ότι χτίστηκαν 150 νέες Εκκλησίες, μαζί με τον μεγαλοπρεπή ναό στο κέντρο των Τιράνων, αναστηλώθηκαν σε όλη τη χώρα περίπου 300 χώροι λατρείας που είχαν καταστραφεί.

Δημοσιογράφος: Αυτό ισχύει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες…

Μέτα: …και αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στο τεράστιο διεθνές κύρος του και στην εμπιστοσύνη που είχαν για μια σωστή και αφοσιωμένη διαχείριση της βοήθειας που προσφέρθηκε.

Δημοσιογράφος: …και της χρηματοδότησης από την Ελλάδα, ή όχι, διότι μεγάλο μέρος των χρημάτων απ΄ εκεί ήρθαν…

Μέτα: … ένα μέρος μπορεί να ήταν από κει, αλλά μην ξεχνάτε τις βοήθειες από την Αμερική, τη Δανία, από όλον τον κόσμο, διότι η προσωπικότητά του είναι τέτοια που εμπνέει αξιοπιστία για την θαυμάσια αυτή διαχείριση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σας το ζήτησαν οι Έλληνες την υπογραφή του Διατάγματος ή το σκεφθήκατε ο ίδιος;

Μέτα: Οι ελληνικές Αρχές δεν μου ζήτησαν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για όσο είμαι Πρόεδρος, διότι δεν είχα την ευκαιρία για διάφορες συναντήσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κανείς δεν έχει καταφέρει να καταλάβει, γιατί μια μορφή που είναι επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, δεν πρέπει να πάρει αλβανική ιθαγένεια, τη στιγμή που την παίρνει ο καθένας που πληροί ορισμένα, ελάχιστα κριτήρια που προβλέπει ο Νόμος. Το επαναλαμβάνω, όχι μόνο πληρούσε τα κριτήρια του Νόμου, αλλά ήταν μια υποχρέωση απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, απέναντι στους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας, και προς το συμφέρον της συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία, για την οποία η συμβολή του Μακαριότατου ήταν πολύτιμη.

Δημοσιογράφος: Υπήρξε κάποια συμφωνία ανάμεσα σε εσάς και τον Αρχιεπίσκοπο να του αποδίδατε την ιθαγένεια και αυτός να δήλωνε ότι ο διάδοχος του θα ήταν Αλβανός, όπως και δήλωσε;

Μέτα: Δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία, αλλά σας είπα, είναι άνθρωπος του Κυρίου, που είχε μια αποστολή την οποία και εκπλήρωσε, ανασυγκροτώντας από το μηδέν την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει όμως και ένα όραμα για το μέλλον. Και νομίζω το όραμα αυτό το ανέπτυξε ξεκάθαρα σε έναν από τους κυριότερους ελληνικούς τ/σ, δηλώνοντας ότι ο διάδοχος του θα είναι Αλβανός…
Δημοσιογράφος: Εξαρτάται. Θα είναι Αλβανός επειδή θα πάρει διαβατήριο, ή θα είναι Αλβανός εκ γενετής, διότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, κ. Πρόεδρε.

Μέτα: Ακούστε με μέχρι τέλους. Πρώτον, δήλωσε ότι θα είναι Αλβανός, δεύτερον, δήλωσε ότι δεν πήγαμε στην Αλβανία να χτίσουμε αποικία. Τρίτον, διερωτήθηκε πώς θα αισθανόμασταν εάν είχαμε ως επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ελλάδα έναν Βούλγαρο ή Σέρβο. 

Δημοσιογράφος: Αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο όραμα…

Μέτα: Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Ξέρετε ποιο θα είναι το μελλοντικό μας πρόβλημα με την Ελλάδα για την προσωπικότητα αυτή; Μετά από 20 ή 30 χρόνια;

Δημοσιογράφος: Ποιο θα είναι;

Μέτα: Θα συζητάμε πάλι, εμείς όμως θα προσπαθούμε να τον παρουσιάζουμε όσο πιο Αλβανό γίνεται….

Δημοσιογράφος: … και αυτοί θα προσπαθούν να τον παρουσιάζουν Έλληνα…

Μέτα: …δεν είπα αυτό, αλλά και πολλοί απ΄ εκείνους που αδίκως έχουν λασπολογήσει εναντίον του, και αυτοί θα το ξανασκεφτούν.

Δημοσιογράφος: Βλέπω ότι λατρεύετε τόσο πολύ το Μακαριότατο, κ. Πρόεδρε, που αρχίζω και νομίζω ότι κάποια μέρα θα εγκαταλείψετε τους Μπεκτασήδες, τη θρησκευτική κοινότητα στην οποία ανήκετε, για να γίνεται Ορθόδοξος;

Μέτα: Όχι! Οι αδικίες εμένα με πληγώνουν, το λέω ειλικρινά!

Δημοσιογράφος: Μ΄ αυτά πιο πολύ πληγώσατε το Μπαμπά – Μόντι (σ.σ.αίρεση των Μπεκτασήδων).

Μέτα: Όχι! Πιστεύω ότι ο Μπαμπά – Μόντι είναι πολύ ευτυχής. Και όσοι πιστεύουν στο Θεό, νομίζω ότι είναι ευτυχείς και ήρεμοι. Νομίζω ότι είναι κάτι θετικό. Ταράχθηκα όταν διάβασα, και από μορφωμένους ανθρώπους, που έγραφαν: «Εφόσον χαίρεται τόσο πολύ η Ελλάδα, εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα!». Χαίρεται διότι είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα. Θα σας πω για μια επιστολή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έστειλε με την ευκαιρία της συναυλίας που έδωσε η ορχήστρα του στα Τίρανα, όπου παρευρέθηκε και η κόρη του. Ήρθαν για συναυλία μετά από αίτημα του Μακαριότατου και στην επιστολή του…, και να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Θεοδωράκης είναι και λίγο πιο αριστερός απ΄ ότι πρέπει…

Δημοσιογράφος: … πολύ αριστερός.
Μέτα: Δεν είναι απ΄ εκείνους που πιστεύουν πολύ, αλλά δεν θα ξεχάσω πως απευθυνόταν στον Αρχιεπίσκοπο: «Στον Αναστάσιο της καρδιάς μας». Πρόκειται λοιπόν, για άνθρωπο που τον λατρεύουν όχι μόνο στην Ελλάδα…
Δημοσιογράφος: Δηλαδή σας εμπότισαν και εσάς με τη λατρεία τους, κ. Πρόεδρε…

Μέτα: Εγώ πάντα θαύμαζα την υπομονή, την ηρεμία του.

Δημοσιογράφος: Αισθανθήκατε άσχημα όταν αυτός πήρε το Διάταγμα για την ιθαγένεια και δεν είπε ούτε «ευχαριστώ» στην αλβανική, αλλά μίλησε και πάλι ελληνικά; Είτε δεν είπε τουλάχιστον «Ο Θεός να ευλογήσει την Αλβανία».

Μέτα: Εγώ πιστεύω ότι προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και κάθε σχετική προκατάληψη μου θυμίζει τα όσα μου είπε ο γιος μου για τον κομμουνισμό όταν ήταν 6 χρονών, ότι ο κομμουνισμός «κρεμούσε παπάδες». Μου θυμίζει και τη γιαγιά μου, η οποία μας φόβιζε με τους Έλληνες όταν ήμουν μικρός.

Δείτε το βίντεο: 




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top