0
Οι πνευματικοί αγώνες κατά τον Άγιο Πορφύριο, ήταν συνδεδεμένοι με τη λαιμαργία και τις γαστριμαργικές απολαύσεις. 

Ο ίδιος έλεγε: «Αν ο άνθρωπος καταφέρει να τρώει με λογική και με πρόγραμμα, τότε όλες τις άλλες ατέλειες αναλαμβάνει να του τις συμπληρώσει ο Θεός. Ο διάβολος πήρε την εξουσία από τον άνθρωπο και τον έβγαλε από τον Παράδεισο εξαιτίας της λαιμαργίας του κι έτσι ο Θεός καλεί το δημιούργημά του να κάνει αγώνα για να πάρει πίσω αυτή τη χαμένη εξουσία. Ο άνθρωπος ήταν ο άρχοντας αυτού του κόσμου και μετά την πτώση του, κυριάρχησε και έγινε άρχοντας του κόσμου τούτου ο διάβολος.

Κάνε του λοιπόν άνθρωπε πόλεμο να πάρεις πίσω την εξουσία που σου πήρε».

Ο Άγιος Πορφύριος θέλοντας να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας κατά της λαιμαργίας, είχε τονίσει: «Ο αγώνας για την πνευματική ζωή του ανθρώπου είναι τόσο σημαντικός, σε σημείο που οι Πατέρες της Εκκλησίας συνήθιζαν κατά την παρασκευή του φαγητού να ρίχνουν μέσα κι ένα ποτήρι πικράδι, ώστε να μην έχουν την αίσθηση της παραμικρής ευχαρίστησης την ώρα που έτρωγαν».

Και για να λύσει σε όποιον είχε την απορία, ποιο είναι το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας, είχε δώσει την ακόλουθη απάντηση: «Όταν ο άνθρωπος κάνει τέτοιον αγώνα, δεν προλαβαίνει να σηκώσει τα χέρια του στην προσευχή και αμέσως κατεβαίνει η χάρις του Θεού και κάθεται επάνω του».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top